Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καλλιτεχνικός διευθυντής χωρίς διαγωνισμό...

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στο Εθνικό Θέατρο

Καταργώντας και παύοντας τη διαδικασία διαγωνισμού προκήρυξης για την επιλογή θέσης των καλλιτεχνικών διευθυντών με διαφανή κριτήρια στους εποπτευόμενους οργανισμούς, την οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ προχωράει σε απευθείας αναθέσεις κάνοντας χθες το πρώτο βήμα και ορίζοντας τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Η θητεία του θα είναι τριετής, ωστόσο σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται πως, «παράλληλα, θα προετοιμαστεί εγκαίρως η προκήρυξη για την πλήρωση της οικείας θέσης μετά τη λήξη της θητείας του κ. Λιγνάδη, σύμφωνα με καλές διεθνείς πρακτικές και μέσα από διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα. Στόχος μας είναι μια αδιάβλητη και καλά προετοιμασμένη διαδικασία, η οποία θα ακολουθείται εφεξής»!

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, γιος του Τάσου Λιγνάδη, ιστορικού, φιλολόγου και σημαντικού θεατρικού κριτικού, υπήρξε απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, διετέλεσε διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στη Δραματική Σχολή του, ενώ δίδαξε στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους, συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες τόσο στο Εθνικό όσο και στο ελεύθερο θέατρο και σκηνοθέτησε παραστάσεις στην πρώτη κρατική σκηνή αλλά και αλλού, μεταξύ των οποίων «Ορέστεια», «Βιομαγεία», «Δόκτωρ Φάουστους», «Βάτραχοι» «Φαίδρα», «Δεσποινίς Τζούλια», «Αμαντέους», «Ο άνθρωπος της βροχής», «Το έπος του Διγενή», «Το τέλος του παιχνιδιού», «Βάκχες», «Πελοποννησιακός Πόλεμος», «Billy Elliot», «Ριχάρδος Γ'», «Αντιγόνη», «Πέερ Γκυντ». Από το 2018 έχει αναπτύξει ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα «Μαθήματα Πολέμου», βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και εφαρμογή της λεγόμενης βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας.

Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράσταση «Συμπόσιον 1 - Περί Έρωτος», βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η πραγματική επιδίωξη της Προανακριτικής

Στη Βουλή ξεκίνησε τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή η οποία θα διερευνήσει το αν υπήρξαν παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελλόπουλου στη Δικαιοσύνη προκειμένου να χειραγωγηθούν οι έρευνες για το σκάνδαλο Novartis.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο