Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Παγκόσμια κατακραυγή για την Αγιά Σοφιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμια κατακραυγή για την Αγιά Σοφιά

Με επικρίσεις και καταδίκες υποδέχθηκε η διεθνής κοινότητα την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, με την UNESCO πρώτη να ανακοινώνει ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της.

Πάπας Φραγκίσκος: Είμαι πολύ πονεμένος για την Αγιά Σοφιά 

Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Με σύντομη αλλά μεστή νοήματος αναφορά, επ' ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

Η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρ' όλο που σχεδόν όλοι οι παρατηρητές προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζει η δήλωση του νομπελίστα Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, «Το να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος», ανέφερε ο  Τούρκος συγγραφέας, μιλώντας στην ανταποκρίτρια του BBC, Orla Guerin.  «Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι, σαν εμένα, που φωνάζουν εναντίον [της απόφασης], αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται», δήλωσε στο BBC News.

Με αγανάκτηση αντιμετωπίστηκε η μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφιάς ναπό τα διεθνή ΜΜΕ με την Le Figaro, να έχει τον εμβληματικό τίτλο Ο Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη».

O ελληνικός πολιτικός κόσμος σύσσωμος καταδίκασε την απόφαση Ερντογάν.

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών για Αγία Σοφία: Θλίψη και μεγάλη ανησυχία

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, που συγκεντρώνει περίπου 350 χριστιανικές εκκλησίες, εξέφρασε σήμερα τη «θλίψη και την ανησυχία του» μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, ο καθηγητής Γιόαν Σάουκα, αναφέρθηκε στο θέμα σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη.

Από το 1934, την ημερομηνία μετατροπής της σε μουσείο, η Αγία Σοφία «ήταν ένας τόπος δεκτικότητας, συνάντησης και έμπνευσης για τους ανθρώπους όλων των εθνών και όλων των θρησκειών», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον Ερντογάν.

Ήταν μια απόδειξη της «προσήλωσης της Τουρκίας στην κοσμικότητα» και της «επιθυμίας της να αφήσει πίσω όλες τις συγκρούσεις του παρελθόντος».

Ο Γιόαν Σάουκα καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «ανέτρεψε αυτή τη θετική ένδειξη δεκτικότητας της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε ένδειξη αποκλεισμού και διχασμού».

Η στάση της Ρωσίας

«Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας» χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει δημόσια κατακραυγή στη χώρας μας και αλλού. Γενικά, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, στο οποίο κανείς από εμάς ή οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμειγνύεται, προφανώς. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε τη σημασία του κτηρίου ως μνημείου που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας και πολιτισμού», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βερσίνιν στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από την άλλη εξέφρασε τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές αρχές.

Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται ο κ. Δένδιας, να αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης

Πάπας Φραγκίσκος για Αγία Σοφία: Νιώθω μεγάλο πόνο

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL