Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Συμπαιγνία της αντιπολίτευσης για εκλογή Προέδρου με 151
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμπαιγνία της αντιπολίτευσης για εκλογή Προέδρου με 151

Το πολιτικό σχέδιο της αντιπολίτευσης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 ψήφους και χωρίς συναίνεση ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Την ίδια ώρα βγήκαν ενισχυμένες οι κυβερνητικές προτάσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος από τη χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Στα κρίσιμα άρθρα, στα οποία είχαν καταγραφεί διαφοροποιήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περισσότερες ψήφοι σε σχέση με την προ μηνός ψηφοφορία, προφανώς από βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς είναι βέβαιο ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές κράτησαν την ίδια στάση. Συνολικά η Βουλή ενέκρινε όλες τις προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που τέθηκαν χθες σε ψηφοφορία.

Πέρασε η θρησκευτική ουδετερότητα

Έτσι το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα πήρε 156 ψήφους. Πρόκειται για το άρθρο που στην προηγούμενη ψηφοφορία πηγές της αντιπολίτευσης διέρρεαν ότι είχε απορριφθεί με 148 ψήφους, αλλά τελικά είχε πάρει 151 ψήφους (με δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να το καταψηφίζουν).

Αλ. Τσίπρας: Η Ν.Δ. εργαλειοποιεί την αναθεώρηση

Επίσης το άρθρο 32 για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έλαβε πάλι πάνω από 180 ψήφους: πήρε 224, ενώ προ μηνός είχε λάβει 221. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής και, σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής, ως ύστατη καταφυγή την άμεση εκλογή εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου στη Βουλή. Πρόκειται για μία διαδικασία που, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, "δημιουργεί έναν μηχανισμό 'εκβιασμού' της συναίνεσης" από τα κόμματα.

Αντίθετα η Ν.Δ. δεν επιδιώκει συναίνεση και προτείνει τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή και εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία με την απλή κυβερνητική πλειοψηφία των 151 βουλευτών. "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι τοποτηρητής της εκάστοτε απλής πλειοψηφίας ή της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

"Η θέση της Ν.Δ. πηγάζει από τον μύχιο πόθο, αν τυχόν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές. Δεν θα τις κερδίσετε. Προσέξτε όμως. Όταν συζητάμε για τη συνταγματική αναθεώρηση, οφείλουμε να συζητάμε με θεσμική ευθύνη και θεωρώ ότι πρόκειται για την αποθέωση του πολιτικού καιροσκοπισμού και την αποθέωση της εργαλειοποίησης της διαδικασίας της συνταγματικής μεταρρύθμισης" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα τα συζητήσουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε "παραλυσία" την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι στο τραπέζι πλέον υπάρχει μόνο η πρόταση της Ν.Δ. "Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή" ισχυρίστηκε λέγοντας ότι "η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής προσβάλλει τον λαό".

Επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι, αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα προχωρήσει τις αλλαγές στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, στην προεδρική εκλογή, στα λαϊκά δημοψηφίσματα και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής. "Μην μπαίνετε στον κόπο, αυτές οι διατάξεις δεν πρόκειται να συζητηθούν καν από την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία" είπε χαρακτηριστικά.

Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. η αναθεώρηση είναι ένας "κύκλος χαμένων ευκαιριών για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας", καθώς έχουν αποκλειστεί οι βασικές προτάσεις της Ν.Δ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (άρθρο 16) και τον περιορισμό της προστασίας του δάσους (άρθρο 24)...

Ασάφειες Γεννηματά

Την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές ζήτησε και η Φώφη Γεννηματά, χωρίς όμως να αντιπροτείνει κάτι συγκεκριμένο. "Προφανώς διαφωνούσαμε πάντα με τη λογική της εργαλειοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, της απίστευτης εμπλοκής του στις εξελίξεις. Με την επιλογή να έχουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποψήφιο να κάνει προεκλογική εκστρατεία στα μπαλκόνια" περιορίστηκε να πει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Θεοδωράκης: Διευρυμένο σώμα

Αντίθετα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα.

Δ. Κουτσούμπας: Αντιδραστική αναθεώρηση

"Όποιος ακόμα αμφιβάλλει για τον κάλπικο χαρακτήρα του προοδευτικού προσκλητηρίου του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να παρακολουθήσει τις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης της κυβέρνησης" υποστήριξε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας για "νέες αντιδραστικότερες διατάξεις" στις "προηγούμενες αντιδραστικές συνταγματικές αναθεωρήσεις". Και ο Δ. Κουτσούμπας έδειξε ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι "μόνο η μεγάλη, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει αποφασιστικό χτύπημα στον φασισμό, στην Ακροδεξιά, γκρεμίζοντας τη Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση".

Το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης "το σαμποτάρισαν και τα δύο κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., και έκαναν προτάσεις ξένες η μία από την άλλη, που μηδαμινά κοινά σημεία έχουν, με το πρόσχημα ότι ο ένας εκφράζει τη συντήρηση και ο άλλος την πρόοδο" ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Μ. Καλογήρου: Ιδεολογικοπολιτικά ενοχλεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

"Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδεολογικοπολιτικό χαρακτήρα. Δεν είναι μια πολιτικά ουδέτερη πρόταση. Γι' αυτόν τον λόγο φαίνεται αρκετές φορές ενοχλητική" υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις της Ν.Δ. στα άρθρα για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, τη διάκριση φύλου, τα λαϊκά δημοψηφίσματα, αλλά και το ότι καταψήφισε τον πολιτικό όρκο και τη θρησκευτική ουδετερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL