Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
"Όχι" Προκόπη Παυλόπουλου στην απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" Προκόπη Παυλόπουλου στην απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Από την Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μια ουσιώδη παρέμβαση ενόψη και της έναρξης της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος, η οποία θα αρχίσει στις αρχές Νοεμβρίου. Ο Πρ. Παυλόπουλος τάχθηκε εναντίον της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας εμπράκτως την προεδρευόμενη δημοκρατία έναντι της προεδρικής. Στους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στη Λευκωσία, στο συνέδριο "Προεδρική δημοκρατία VS Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία", που συνδιοργανώνουν τα κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε την άποψη "να μην υιοθετηθεί η ιδέα της απευθείας από τον λαό εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα με ιδιαιτέρως ενισχυμένες αρμοδιότητες, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, ενδεχομένως, σε μια συνταγματικώς προβληματική στροφή του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση της προεδρικής δημοκρατίας". "Θα κατέληγε, οιονεί νομοτελειακώς, σε ένα είδος θεσμικής και πολιτικής 'δυαρχίας' στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση προς την κοινοβουλευτική παράδοση και λειτουργία του ελληνικού πολιτεύματος" υπογράμμισε.

Φάκελος της Κύπρου: Εντός του Οκτωβρίου οι τέσσερις τόμοι

Στους "πολλαπλούς και πολυεπίπεδους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες", αλλά και στις "αντίστοιχες προκλήσεις για εναλλακτικές επιλογές υπέρβασης αυτών των κινδύνων" αναφέρθηκε ο Ν. Βούτσης, υπογραμμίζοντας ότι οι κίνδυνοι προκύπτουν από τον περιορισμένο και περιοριστικό ορισμό της έννοιας δημοκρατίας μόνο ως απλής διαδικασίας ανάδειξης κυβερνήσεων, κάτι που συχνά οδηγεί σε ταύτιση νομιμότητας και νομιμοποίησης. Πρόσθεσε δε ότι κίνδυνοι προέρχονται και από την επικράτηση μιας "ακραίας αγοραίας λογικής, ενός είδους 'φονταμενταλισμού των αγορών' που οδηγεί σε ολοκληρωτικές λογικές του τύπου 'δεν υπάρχει εναλλακτική'", αλλά και "από την υποβάθμιση της πολιτικής σε απλή τεχνοκρατική διαχείριση, καθώς και σε μετασχηματισμούς που περιορίζουν τη δημοκρατική λογοδοσία".

Εντός του Οκτωβρίου θα εκδοθούν τέσσερις τόμοι του φακέλου της Κύπρου, με αυθεντικά ντοκουμέντα που συγκεντρώθηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής την περίοδο 1986-1988, είπε ο Ν. Βούτσης στον Ν. Αναστασιάδη. Ακόμη ανέφερε ότι "προς το τέλος του χρόνου" θα συζητηθεί στη Βουλή το πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές "προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις".

Σύγκριση προεδρικής και προεδρευόμενης δημοκρατίας

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο συνέδριο έκανε ένα εκτενές μάθημα Συνταγματικού Δικαίου, ενθυμούμενος τα χρόνια που ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συγκρίνοντας την προεδρική δημοκρατία και τη προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, είπε ότι δεν υπάρχει "ιδανικό" πολίτευμα, αλλά πρέπει να εξετάζεται "για ποιον λαό αυτό προορίζεται, σύμφωνα με την ιδιοσυστασία του και την παράδοσή του" και "να λαμβάνεται υπόψη και σε ποια ιστορική συγκυρία το σύστημα τούτο εφαρμόζεται".

Μιλώντας για την προεδρευόμενη δημοκρατία, ο Πρ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα της Ελλάδας, που "είναι άκρως αντιπροσωπευτικό 'δείγμα γραφής' αυτής της, οιονεί φυσικής, διαχρονικής προσήλωσης στις αρχές του πολιτεύματος της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας".

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ο Πρ. Παυλόπουλος, το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας "δεν υπολείπεται, κάθε άλλο, ως προς την απόδειξη του ότι το 'ιδανικό' -όσο αυτό μπορεί να υπάρξει- πολίτευμα εξαρτάται ουσιωδώς από τις συνθήκες δημοκρατικής διακυβέρνησης, που ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα κάθε λαού".

Για την Κυπριακή Δημοκρατία, και δη υπό περιστάσεις που καθορίζουν την επιβίωσή της κυριολεκτικώς, στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, υπό τα δεινά της τουρκικής εισβολής και κατοχής, η αμφισβήτηση της θεσμικής και πολιτικής υπεροχής της προεδρικής δημοκρατίας είναι μάλλον αδιανόητη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και τούτο διότι, υπό αυτές ακριβώς τις περιστάσεις, "η αρμονική συνύπαρξη της Βουλής των Αντιπροσώπων με την εκτελεστική εξουσία, η οποία έχει ως επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι δεδομένη για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, και κατεξοχήν για την επίλυση του Κυπριακού, υπό όρους πλήρους σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου" πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL