Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η πρόσβαση στην τέχνη των Ατόμων με Αναπηρία

Ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Αλ. Γεωργούλη

Με σκοπό να επισημανθούν και να αναδειχθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Άτομα µε Αναπηρία κατά την πρόσβαση σε  χώρους πολιτισμού, αλλά και στον πολιτισμό ως επιλογή σταδιοδρομίας διοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία  του ευρωβουλευτή και τακτικού μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού Αλέξη Γεωργούλη, η πρώτη ημερίδα με το συγκεκριμένο θέμα.

Στόχος ήταν να αναδειχθούν συγκεκριμένες προτάσεις και καλές πρακτικές, αλλά και να εντοπιστούν τα προβλήματα μέσα από παρουσιάσεις και ομιλίες ειδικών, εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπων ΑμεΑ και υπεύθυνων χάραξης πολιτικής.

Ανάμεσα σε όσους παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, ήταν ο σκηνοθέτης αλλά και μέλος της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών και της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ Αντώνης Ρέλλας, ο οποίος έθεσε το ιστορικό πλαίσιο και αναφέρθηκε στην  περιθωριοποίηση των ανάπηρων καλλιτεχνών, στο τι σημαίνει πρόσβαση στην τέχνη τόσο σε δομημένο περιβάλλον όσο και σε περιεχόμενο, στο τι είναι η ακουστική περιγραφή, οι υπότιτλοι για κωφούς και βαρήκοους, αλλά και στο πώς μετατρέπεται ένας χώρος τέχνης σε προσβάσιμο για όλους τους ανθρώπους. Ο Α. Ρέλλας έκανε επίσης λόγο για το κόστος διαβίωσης των αναπήρων στην Ευρώπη εξειδικεύοντάς το στους καλλιτέχνες, μίλησε για τα απρόσιτα εκπαιδευτικά συστήματα, αναφέρθηκε στην παρεμπόδιση των δικαιωμάτων, την αρτιμέλεια που θέτουν ως προϋπόθεση συμμετοχής στις εξετάσεις οι δραματικές σχολές,  την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 370 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αφορά μόνο τις ιδιωτικές σχολές και όχι τις κρατικές, ενώ δεν απέφυγε να αναφερθεί και στο πώς η λογική της αρτιμέλειας εμπεριέχεται μέσα στην τέχνη.

Δεν παρέλειψε επίσης να θυμίσει πως οι ανάπηροι είναι η πιο πολυπληθής κοινωνική ομάδα, φτάνοντας πάνω από ενενήντα  εκατομμύρια.

Στην ημερίδα πήραν επίσης μέρος οι Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Παρασκευή (Παρούλα) Νάσκου - Περράκη, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών, πρόεδρος Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών, Lara Orlandi, υπεύθυνη Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Alejandro Moledo, συντονιστής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, Julie Lenoir, junior σύμβουλος Πολιτικής Ε.Ε., Pilar Orero, από το Πανεπιστήμιο Autònoma της Βαρκελώνης, Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, ερευνήτρια και ακαδημαϊκός της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, Μόνικα Τσιλιμπέρδη, προϊσταμένη Διεύθυνσης για την Ανάπτυξη της Σύγχρονης Δημιουργίας του ΥΠΠΟΑ, η stand-up κωμικός Κατερίνα Βρανά και ο παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης.

Μ.Ζ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις