Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.8°C16.3°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C16.7°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C17.1°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C13.5°C
0 BF 76%
Παρατηρητήριο ενάντια στην φασιστική βία και στον ρατσισμό στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρατηρητήριο ενάντια στην φασιστική βία και στον ρατσισμό στη Θεσσαλονίκη

 Η δημιουργία Παρατηρητηρίου ενάντια στην φασιστική βία και στον ρατσισμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στόχος του Παρατηρητηρίου η καταγραφή αλλά και η έμπρακτη αντιμετώπιση της φασιστικής βίας που κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε η διακήρυξη για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου, την οποία υπογράφουν μέχρι στιγμής 100 προσωπικότητες της πόλης. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, ενώ μετά την πρωτοχρονιά προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνέλευση του Παρατηρητηρίου.

Όπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Άρης Καζάκος, κρίνεται ως «απαραίτητη η προσέγγιση του φασιστικού φαινομένου για να επιλέξουμε τους τρόπους δράσης μας». Παράλληλα ο κ. Καζάκος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι γύρω από αυτή την προσπάθεια έχουν συγκεντρωθεί προσωπικότητες και φορείς από ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό φάσμα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, στάθηκε στην κρισιμότητα του όρου «δημοκρατία», η οποία όπως είπε «δεν είναι μόνο πολιτικό σύστημα αλλά και κοινωνικό», καθώς και στον όρο της «ένταξης» των διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων στην κοινωνία μας.

Ο οικονομολόγος Σάκης Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι στον φασισμό και εκτίμησε ότι το Παρατηρητήριο θα πρέπει να καταγράφει και να καταγγέλλει τα περιστατικά φασιστικού λόγου και φασιστικής βίας, να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στα άτομα που πλήττονται καθώς και να δώσει έμφαση στην κατανόηση και συνύπαρξη με άλλους πολιτισμούς.

Στην ευρωπαϊκή διάσταση της ανόδου φασιστικών δυνάμεων αναφέρθηκε από την μεριά του ο νομικός και πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος και τόνισε την ανάγκη η «απάντηση» στον φασισμό να εμπεριέχει την «κουλτούρα της κατανόησης, της αλληλεγγύης και των συνθέσεων».

Την εκτίμηση ότι «τα Συνδικάτα είναι φορείς της δημοκρατίας» εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια «οι μετανάστες εργαζόμενοι και οι γυναίκες εργαζόμενες βιώνουν ρατσιστικές διακρίσεις».

Τέλος από την μεριά του ο υποστράτηγος εν αποστρατεία αστυνομικός και νομικός Θέμης Χαρίσης δήλωσε πως στις μέρες μας «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Η βία είναι ορατή, ο ρατσισμός κυκλοφορεί ανάμεσα μας».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή στο Παρατηρητήριο του προέδρου των Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρη Τσερμενίδη, και για το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει συναντηθεί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος του ΕΚΘ δήλωσε πως επρόκειτο για μια μεμονωμένη θεσμική συνάντηση με την οποία ο ίδιος είχε διαφωνήσει. Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος εκτίμησε ότι η στήριξη που θα προσφέρουν οι υπογράφοντες στο Παρατηρητήριο θα κριθεί στην πράξη.

Ολόκληρη η διακήρυξη:

«Η έξαρση των κρουσμάτων ρατσιστικής και φασιστικής βίας, τα φαινόμενα ακραίου εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, ο αντισημιτισμός, το κλίμα ξενοφοβίας και οι (ομο)φοβικές επιθέσεις συνιστούν μια συνεχώς διογκούμενη απειλή για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μπροστά στα φαινόμενα αυτά και στην ανάγκη για αποφασιστική αντιμετώπισή τους, πολίτες της Θεσσαλονίκης που δεν ανέχονται τον εκφασισμό και εκβαρβαρισμό της κοινωνίας συσπειρώνονται και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία στην πόλη ενός Παρατηρητηρίου κατά της ρατσιστικής βίας, του φασισμού και των εθνικιστικών παρεκτροπών.

Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην αντιδημοκρατική δράση ομάδων, φορέων ή μεμονωμένων  ατόμων που προσβάλλουν  βάναυσα το κράτος δικαίου, την κοινωνική συνοχή, την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη.  Η ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών είναι αναγκαία, καθώς συχνά η δημόσια καταγγελία, αλλά και η καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθίστανται κοινωνικά δύσκολες ή ανέφικτες.

Στόχος του Παρατηρητηρίου δεν θα είναι απλά και μόνο η καταγραφή των περιστατικών. Κυρίως θα επιδιώκεται η έμπρακτη προσπάθεια υπεράσπισης και διαφύλαξης του κράτους δικαίου, από κοινού με όλους τους προοδευτικούς φορείς της πόλης και τους πολίτες που είναι ενεργοί και αλληλέγγυοι προς τα συνήθη ή μη θύματα  αυτών των επιθέσεων. Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με όλους τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς, θα συμβάλει επίσης στην  αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Κύριο μέλημά μας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών, για τις απειλές  κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, ώστε να εκλείψουν όλες οι προκαταλήψεις,  που συχνά πυροδοτούν εντάσεις.

Δεν παραμένουμε αδρανείς και αδιάφοροι, γιατί:

Όταν η σιωπηλή ανοχή και η απουσία δημοσίου διαλόγου εκτρέφουν και γιγαντώνουν τα φαινόμενα αυτά, η συντονισμένη δράση όλων γίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη.

Όταν απειλείται η ίδια η Δημοκρατία, η σιωπή και η αδράνεια γίνονται συνενοχή.

Όταν τα «φαντάσματα» του παρελθόντος ζωντανεύουν,  ορθώνουμε τη δική μας δημοκρατική άμυνα.

Η πρόληψη και η καταπολέμηση των φαινομένων αυτών, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων, είναι συλλογική ευθύνη.  Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική, ανοιχτή και κοινωνικά δίκαιη  Θεσσαλονίκη προσηλωμένη στις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Εμείς αγωνιζόμαστε για το δικό μας παρόν και μέλλον.  Στην πόλη μας δεν έχει θέση ο σκοταδισμός και το μίσος, αλλά το φώς και η κοινωνική ειρήνη. Στην πόλη μας δεν πρέπει να κυριαρχήσουν οι εγκληματικές οργανώσεις και οι «νόμοι της ζούγκλας», αλλά οι ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες και η νομιμότητα».

Πηγή: Στο Κόκκινο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL