Διορία δύο μηνών δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα με την αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε διαπιστώνοντας ότιη χώρα μας δεν έχει καθορίσει προτεραιότητες ούτε έχει λάβει μέτρα για τη διατήρηση σε ικανοποιητική κατάσταση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του Δικτύου Νatura 2000.
Αν δεν συμμορφωθεί η χώρα, η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την Οδηγία για τους οικοτόπους (Οδηγία 92/43, άρθρο 6, παράγραφοι 1, 2, 3), τα κράτη - μέλη είχαν έξι χρόνια για να ορίσουν προστατευόμενες περιοχές σύμφωνα με το εθνικό τους δίκαιο από Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) σε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) και να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης των οικοτόπων και των ειδών εντός των ζωνών.
Όπως παρατηρεί η Κομισιόν, η Ελλάδα έχει χαρακτηρίσει όλους τους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας του ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, 240 τον αριθμό, αλλά δεν καθόρισε τις απαιτούμενες προτεραιότητες ούτε και τα μέτρα διατήρησης.
Ο χαρακτηρισμός των ΕΖΔ έγινε με τον νόμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας 3937 τον Μάρτιο του 2011 από το τότε ΥΠΕΚΑ. Αυτή η σημαντική παράλειψη για συμμόρφωση με τις βασικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Οδηγίας για τους οικοτόπους εμποδίζει τη σωστή προστασία και τη διαχείριση των τόπων και αποτελεί μια σημαντική απειλή για την καλή λειτουργία και τη συνοχή του Δικτύου Natura 2000 ως συνόλου, καταλήγει η Κομισιόν.