Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Lockdown / Τι να τρώμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Τι να τρώμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας

υγιεινή διατροφή

Η σωστή διατροφή έχει αναμφισβήτητα ζωτική σημασία, με όσους τρέφονται ισορροπημένα να τείνουν να είναι περισσότερο υγιείς και με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, μπορεί να αναδειχθεί σε ένα ακόμη «κλειδί» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, καθώς ό,τι τρώμε και ό,τι πίνουμε μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού μας να αποτρέπει, να καταπολεμά και να αναρρώνει από τις λοιμώξεις, όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ειδικά όταν μένουμε σπίτι λόγω lockdown, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να προσέχουμε πολύ τη διατροφή μας. Ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή διατροφικά συμπληρώματα που να αποτρέπουν ή να θεραπεύουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο  κορωνοϊός, όπως υπογραμμίζει, η υγιεινή διατροφή μπορεί να στηρίξει το ανοσοποιητικό μας. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, αν κάποιες νοσήσει από τον ιό.

Αναλυτικά, οι οδηγίες του ΠΟΥ:

Τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά

Πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης και λίγα ζωικής, είναι η κατεύθυνση που δίνει ο ΠΟΥ. Όπως προτείνει, χρειαζόμαστε κάθε μέρα ποικιλία φυτικής προελεύσεως τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως (ανεπεξέργαστο σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη, καφέ ρύζι), που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας όσπρια (φακές, φασόλια κ.ά.) και οπωσδήποτε φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, θα πρέπει να τρώμε λιγότερα τρόφιμα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα και κυρίως ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά, αυγά, ενώ καλό θα είναι να περιορίσουμε το κρέας.

Για σνακ, να προτιμάμε ωμά λαχανικά, φρέσκα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

«Μαχαίρι» στο αλάτι και τη ζάχαρη

Ένα κουταλάκι του γλυκού – δηλαδή 5 γραμμάρια – την ημέρα, θα πρέπει να είναι η μέγιστη ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε καθημερινά. Αν αυτό μοιάζει αρκετό ή και πολύ, θα πρέπει ωστόσο να θυμηθούμε ότι αλάτι περιέχουν τα περισσότερα τρόφιμα του εμπορίου. Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά:

  • Να μην προσθέτουμε, αν γίνεται, καθόλου αλάτι στο φαγητό μας, αντικαθιστώντας το με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά.
  • Όχι αλατιέρα στο τραπέζι.
  • Να περιορίσουμε τις έτοιμες σάλτσες του εμπορίου με πολύ αλάτι, όπως ζωμοί, σάλτσες σόγιας κ.ά.
  • Να μην ξεχνάμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να διαλέγουμε τρόφιμα με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).
  • Να περιορίσουμε την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, φρουτοχυμοί και φρουτοποτά, αθλητικά και ισοτονικά ροφήματα, έτοιμα τσάγια και καφές, ροφήματα γάλακτος με γεύσεις.
  • Να προτιμάμε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα χωρίς προσθήκη άλατος και ζάχαρης. Αν οπωσδήποτε θέλουμε κάτι γλυκό, να έχει χαμηλή περιεκτικότητα ή καθόλου ζάχαρη και να τρώμε μικρή ποσότητα.

«Όχι» στα πολλά λίπη και λιπαρά

Παράλληλα, ο ΠΟΥ συνιστά να προτιμάμε τα τρόφιμα με λίγα λιπαρά (π.χ. γαλακτοκομικά) και τα άπαχα ζωικής προελεύσεως, κυρίως ψάρια και πουλερικά. Να αντικαταστήσουμε το βούτυρο αγελάδος με ελαιόλαδο και καλής ποιότητας φυτικά λίπη, όπως ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο. Να αποφύγουμε τα τηγανητά φαγητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου με τρανς λιπαρά. Να προτιμάμε βραστά φαγητά και μαγειρεμένα στον ατμό.

Άφθονο νερό, καθόλου αλκοόλ

Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας. Έτσι, ο ΠΟΥ συνιστά να πίνουμε 8-10 ποτήρια κάθε μέρα. Άλλωστε είναι το μοναδικό ρόφημα χωρίς καθόλου θερμίδες.

Αντίθετα, ο ΠΟΥ τονίζει ότι το αλκοόλ δεν αποτελεί τμήμα μιας υγιεινής διατροφής. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι η κατανάλωσή του δεν προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Σημειώνει ακόμη ότι εάν είναι συχνή ή μεγάλη, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, αφού αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL