Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.1°C
4 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.2°C25.7°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
23.8°C25.5°C
0 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.3°C
3 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C25.2°C
4 BF 38%
Υπουργείο Πολιτισμού / «Πρωτοφανής» αποκλεισμός των αρχαιολόγων για να μην ακουστεί ίχνος κριτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού / «Πρωτοφανής» αποκλεισμός των αρχαιολόγων για να μην ακουστεί ίχνος κριτικής

134877919-a.jpg

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί ο αποκλεισμός των αρχαιολόγων που επέβαλε η υπουργός Πολιτισμού κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου για το ελληνόφωνο τραγούδι, στο οποίο επιμελώς «κρύβεται» το «σκανδαλώδες» άρθρο 27 που αφαιρεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία το αρχαιολογικό έργο, ανοίγοντας τον δρόμο να περάσουν σε ιδιώτες και οι ανασκαφές, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της χώρας κατά τα πρότυπα της μετατροπής των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ που προηγήθηκε.

Σκληρή είναι η αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων απέναντι στη στάση της κυβέρνησης, που επέμεινε στον αποκλεισμό παρά την αντίθεση από όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Για «πρωτοφανή αποκλεισμό» κάνει λόγο ο ΣΕΑ, για «πάγια αντιθεσμική πολιτική» μιλάει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, επίσης αποκλεισμένος από τη συζήτηση. Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει επίσης η Κυριακή Μάλαμα, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που στη διάρκεια της προχθεσινής συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατήγγειλε σε όλους τους τόνους την «προσπάθεια φίμωσης για να περάσει στα ψιλά το σκανδαλώδες άρθρο 27».

Κ. Μάλαμα: Αποσύρτε αμέσως το άρ. 27

«Λυπούμαστε πολύ για το σιωπητήριο που επιβλήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού στους φορείς της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» λέει χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Λυπούμαστε πολύ επίσης για την προσπάθεια χειραγώγησης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων από την κυβερνητική πειθαρχία. Αποκλείστηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και όλοι οι φορείς εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να μην μιλήσουν για το σκανδαλώδες άρθρο 27 του σχεδίου νόμου που αφορά την εκχώρηση του αρχαιολογικού έργου σε ιδιώτες εκτός Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτό το άρθρο είναι μία βόμβα στα θεμέλια της Ελλάδας γιατί εκχωρεί τις ανασκαφές, τα μουσεία και τα μνημεία σε ιδιώτες. Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του και μια συγγνώμη της κυβέρνησης στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας».

Κ. Πασχαλίδης: Προσβάλλουν το πολίτευμα

Εξίσου σκληρή είναι η απάντηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Πράξεις σαν αυτή προσβάλλουν το πολίτευμα της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας» μας λέει ο Κώστας Πασχαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Ο ΣΕΑ έχει κάνει πολλές φορές παράσταση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τα παρελθόντα έτη, χωρίς ποτέ να βιώσει την προχθεσινή εμπειρία του αποκλεισμού. Εμείς εκτιμούμε ότι πρόκειται για βαθιά πολιτική πράξη αποκλεισμού της φωνής ενός ιστορικού επιστημονικού και συνδικαλιστικού φορέα, καθ’ ύλην αρμόδιου για άρθρα του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου» εξηγεί. «Αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς για τον εαυτό του, όλοι κρινόμαστε καθημερινά από τις πράξεις, τη στάση και το ήθος μας». Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια πολιτική πράξη εκ μέρους της κυβέρνησης, διά του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, που συνιστά εκτροπή από την κανονικότητα».

Τον ρωτάμε πού αποδίδει τη συγκεκριμένη στάση και αν τη συνδέει με την κριτική που ασκεί ο ΣΕΑ στην πολιτική της κυβέρνησης όπως ασκείται από το υπουργείο Πολιτισμού. «Ο ΣΕΑ ασκούσε και ασκεί πάντα δίκαιη, οξεία και ευπρεπή κριτική για μεγάλα θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων της χώρας» απαντά, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «καμία πολιτική ηγεσία της Μεταπολίτευσης δεν αποπειράθηκε να κάνει αυτό που συνέβη την Τρίτη, να μας αποκλείσει από μια συνήθη θεσμική διαδικασία, την οποία μάλιστα παρακολουθούσε το κοινό σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της Βουλής. Αυτή η στάση εμπλουτίζει το αρχείο του μέλλοντος με ντροπιαστικά επεισόδια».

Σε ιδιώτες και οι ανασκαφές

Εξίσου επικριτική είναι η αντιπρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα, που επίσης έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου τα προηγούμενα χρόνια. «Δεν έχουμε αποκλειστεί ποτέ στο παρελθόν από συζήτηση σχεδίου νόμου που αφορά αρχαιολογικό έργο και δη σωστικές ανασκαφές που διεξάγονται αποκλειστικά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία» λέει και επισημαίνει ότι «δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο αυτό εισάγεται διάταξη ώστε οι σωστικές ανασκαφές, δηλαδή ανασκαφές που διεξάγονται στο πλαίσιο κατασκευαστικών ή οικοδομικών εργασιών, να ανατεθούν σε Νομικά Πρόσωπα που θα δημιουργηθούν ακριβώς για το σκοπό αυτό. Δηλαδή ανοίγει τον δρόμο ώστε οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι όπως η Ακρόπολη, η Βεργίνα, η Κνωσός, οι Δελφοί να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με διορισμένα από την κυβέρνηση Δ.Σ. τα οποία θα αναθέτουν το αρχαιολογικό έργο σε ιδιώτες υπεργολάβους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι «ακόμα μία φορά η υπουργός Πολιτισμού επιβεβαίωσε την πάγια αντιθεσμική πολιτική συμπεριφορά του αποκλεισμού του Συλλόγου μας από τη δημοκρατική διαδικασία της ακρόασης φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων».

Πρόσκληση μόνο στους ημετέρους

Από τη συζήτηση αποκλείστηκαν επίσης ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Κέλλας, βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., «με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Πολιτισμού» όπως καταγγέλλει ο ΣΕΑ, προσκάλεσε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), «παρά το γεγονός ότι μέλη του προεδρείου της και ο ίδιος ο πρόεδρός της είναι κατηγορούμενοι σε δίκη υπό εξέλιξη για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση) μετά από ελέγχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, την διοίκηση του οποίου ασκούσε από το 2002 ως το 2018 το προεδρείο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ».

Οι φορείς που αποκλείστηκαν από τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων θα συναντηθούν σήμερα στις 2 το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτη Φάμελλο και την Κυριακή Μάλαμα, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Τον αποκλεισμό των αρχαιολόγων και των φορέων εργαζομένων του ΥΠΠΟ κατήγγειλε επίσης η Καλλιόπη Βέττα, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL