Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Γλυπτά Παρθενώνα / Ζητούνται απαντήσεις για τον ρόλο της ΜΚΟ The Parthenon Project
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γλυπτά Παρθενώνα / Ζητούνται απαντήσεις για τον ρόλο της ΜΚΟ The Parthenon Project

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
(EPA/NEIL HALL)

Ερωτήσεις που «καίνε» απεύθυνε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου στην Λίνα Μενδώνη, σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.  Η κ. Αναγνωστοπούλου κάνει λόγο για «μη κρατικές διαβουλεύσεις» αναφορικά με το μείζον εθνικό ζήτημα που είναι η επιστροφή, η επανένωση και η έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα - στο σύνολό τους και σε μόνιμη βάση- στο μνημείο τους και στην χώρα τους, χωρίς «ανταλλάγματα» ή «εγγυήσεις».

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στις 11 Μαρτίου, όπου με δισέλιδο άρθρο υπό τον  τίτλο «Όλο το σχέδιο συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», αποκαλύπτεται «το ντιλ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, που επεξεργάστηκε ο οργανισμός  Parthenon Project …».

Την ίδια στιγμή, στις διάφορες δηλώσεις στον Τύπο όλο το προηγούμενο διάστημα από μέλη της εκστρατείας “The Parthenon Project” προστέθηκαν και οι επιζήμιες για το θέμα, πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Bρετανίας.

«Είναι φανερό πως η μη θεσμική κινητικότητα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημιουργεί αναχώματα στην εθνική διεκδίκηση, αφού την απομακρύνει από την απόφαση της UNESCO», αναφέρει στην επίκαιρη ερώτηση η Σία Αναγνωστοπούλου.
Η τομεάρχης Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητά από την υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει σχετικά με τον θεσμικό ρόλο της ΜΚO “The Parthenon Project” και με ποια έγκριση έχει αναλάβει τον μεσολαβητικό ρόλο μιας εκστρατείας που αφορά ένα εθνικό ζήτημα.

Η ίδια, ρωτά επίσης εάν αυτές οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες της ΜΚΟ είναι εις γνώση της Λίνας Μενδώνη και του ΥΠΠΟ, καθώς και τι απαντά στα σχετικά δημοσιεύματα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Θέμα: Ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος της ΜΚΟ “TheParthenonProject” στην εθνική διεκδίκηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν, να επανενωθούν και να εκτεθούν στο σύνολό τους και σε μόνιμη βάση, χωρίς «ανταλλάγματα» ή «εγγυήσεις», στο μνημείο τους και στον τόπο που τα γέννησε. Αυτή η θεμιτή και δίκαιη απαίτηση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά έχει και ισχυρή καθολική αποδοχή, όπως φαίνεται και από τις συστάσεις της UNESCO. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια τέτοια λύση είναι μέσω της διπλωματικής οδού μεταξύ των δύο χωρών, σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.

Όμως, για άλλη μια φορά η μη θεσμική κινητικότητα σ’ αυτό το μείζον εθνικό μας ζήτημα υπερισχύει των διακρατικών διαβουλεύσεων. ΤΑΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11-12/3/23 σε δισέλιδο άρθρο τους με τίτλο «Όλο το σχέδιο συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» αποκαλύπτουν τι περιλαμβάνει «το ντιλ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, που επεξεργάστηκε ο οργανισμός Parthenon Project …»

Στο άρθρο, ο οργανισμός(MKO) TheParthenon Project περιγράφεται ως ένα «διακρατικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αποστολή να υλοποιήσει μια μεγαλόπνοη ελληνοβρετανική πολιτιστική σύμπραξη που θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα». Η συμβουλευτική επιτροπή του αποτελείται από τον Λόρδο Βέιζι, από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Εργατικών Μπεν Μπράντσο, τον ηθοποιό Στίβεν Φράι την πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια των Σάντεϊ Τάιμς Σάρα Μπάξτερ, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων, βαρόνη Μέγερ και λόρδο Ντομπς και τον καθηγητή της Οξφόρδης και στενό συνεργάτη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Στάθη Καλύβα.

Γενικότερα πρόκειται για μια «εκστρατεία» που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει ο εν λόγω οργανισμός Parthenon Project, που ιδρύθηκε στην Βρετανία από τον επιχειρηματία Γιάννη Λέφα και που σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ « προωθεί μεθοδικά την ιδέα της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας μέσα από μια λύση αμοιβαίου οφέλους win-win για τα Γλυπτά».

Σε διάφορες δηλώσεις στον Τύπο όλο το προηγούμενο διάστημα, από μέλη της εκστρατείας "The Parthenon Project", https://parthenonproject.co.uk/, ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας πολιτιστικής σύμπραξης , προστέθηκαν και οι επιζήμιες σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας , κυρίου Σούνακ «Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό»

Επειδή φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση υποβιβάζει μια μείζονα εθνική υπόθεση στο επίπεδο των μη θεσμικών μυστικών διαπραγματεύσεων και εκχωρεί τον θεσμικό της ρόλο σε διάφορες ανέλεγκτες ΜΚΟ, οι οποίες, εκ του αποτελέσματος, δημιουργούν πισωγυρίσματα ή αναχώματα στην επιστροφή των γλυπτών,

Επειδή η μη θεσμική κινητικότητα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημιουργεί αναχώματα στην εθνική διεκδίκηση, αφού την απομακρύνει από την απόφαση της UNESCO, ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα διακυβερνητικό ζήτημα,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

1. Ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος της ΜΚΟ "The Parthenon Project"; Με ποια έγκριση έχει αναλάβει τον "μεσολαβητικό ρόλο" μιας εκστρατείας που αφορά εθνικό ζήτημα;

2. Γνωρίζει αυτές τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της ΜΚΟ "The Parthenon Project" το υπουργείο πολιτισμού και η ίδια η υπουργός;Τι απαντά στα δημοσιεύματα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL