Οι βιβλιοθήκες από χρόνια έχουν εντάξει στην κουλτούρα και στους τρόπους λειτουργίας τους τις συνεργασίες. Κομβικό στοιχείο για να μπορούν μέσα από τη βιβλιοθήκη να διαχέονται δράσεις, προγράμματα, γνώση και πολιτισμός. Από τα εθνικά και τα τοπικά δίκτυα, τα συνεργατικά μοντέλα, μέχρι τις συνέργειες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, είναι έτοιμες και δεκτικές σε κάθε δράση που πολλαπλασιάζει τα οφέλη των μελών της κοινότητας που εξυπηρετούν.
Μία τέτοια δράση θα παρουσιάσουμε σήμερα. Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, σε συνεργασία με το ελληνικό Δημοτικό Σχολείο στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας, διοργανώνει ένα νέο πρόγραμμα ρομποτικής. «Η Βιβλιοθήκη, αξιοποιώντας στο έπακρο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αποσκοπεί στη διαδικτυακή μάθηση, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Πρόκειται για ένα καινούργιο πρόγραμμα ρομποτικής με την ονομασία “Codey Rocky”, που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εισάγοντάς τους στον κόσμο του προγραμματισμού. Ο συνδυασμός εύχρηστου υλικού ρομποτικής με λογισμικό οπτικού προγραμματισμού, το mBlock 5, δίνει σε όλα τα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του κώδικα, εξερευνώντας ταυτόχρονα κάθε πτυχή της δημιουργικότητάς τους. Ο κύκλος των μαθημάτων αποτελείται από 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου».
Ο χώρος της βιβλιοθήκης, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, απλώνεται πέρα από τα γεωγραφικά όρια που μέχρι πρότινος όριζαν το πεδίο δράσης της. Μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, δημιουργώντας νέες κοινότητες, επαφές και δίκτυα. Πόσο μάλλον αν αυτά τα δίκτυα αφορούν νέα παιδιά, ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών, που βρίσκουν έτσι μία δημιουργική γέφυρα με τη μητέρα-πατρίδα. Μία γέφυρα που δεν εδράζεται στο φολκλορικό κομμάτι μιας παράδοσης, αλλά προσελκύει με σύγχρονη θεματική το ενδιαφέρον των νέων παιδιών.
Οι χώροι και οι κοινότητες μεταβάλλονται στις εποχές που ζούμε. Αποκτούν άλλες υποστάσεις και ορίζουν νέες ταυτότητες ή νοηματοδοτούν υπάρχουσες. Οι βιβλιοθήκες είναι έτοιμες να συνεισφέρουν σε αυτόν τον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» τις πύλες για την είσοδο στη γνώση, στην πληροφόρηση, στις δεξιότητες και στον πολιτισμό.
Απλά παραδείγματα, μακριά από μεγαλόσχημα λόγια, με πρακτική σημασία και ουσία. Είναι οι ρόλοι των βιβλιοθηκών που εμπλουτίζονται και προσφέρουν ολοένα και σημαντικότερες υπηρεσίες, πέρα από τις βασικές και απαραίτητες: την πρόσβαση στη γνώση και στα έργα λόγου, στη μνήμη και στα γράμματα. Στον λογότυπο της Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας διαβάζουμε τις λέξεις «Εκπαίδευση-Πρόσβαση-Δυνατότητα». Ναι, είναι από τα συστατικά στοιχεία μιας βιβλιοθήκης αυτά.