Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Τεχνολογία / Πώς το 3D σώζει εκατοντάδες ιστορικά μνημεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεχνολογία / Πώς το 3D σώζει εκατοντάδες ιστορικά μνημεία

Ψηφιοποίηση μνημείου
(FACEBOOK.COM/CYARK)

Φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, ακόμα και ο τουρισμός, απειλούν τα ιστορικά μνημεία σε όλο τον κόσμο. Τελευταίο παράδειγμα η Ουκρανία όπου μαίνεται ο πόλεμος εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, προκαλώντας όχι μόνο χιλιάδες θανάτους, Ουκρανών και Ρώσων, αμάχων και μη, και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τη χώρα τους, αλλά και την καταστροφή σημαντικών μνημείων.

Σε μια προσπάθεια ψηφιακής «διάσωσης» όλων των κατεστραμμένων κτισμάτων ή έργων, επιστρατεύεται η 3D τεχνολογία. Όπως αναφέρει το Euronews, επιστήμονες εργάζονται για να διατηρήσουν τη μνήμη τους χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και τρισδιάστατες σαρώσεις.

Ο Γάλλος μηχανικός Εμανουέλ Ντουράντ είναι ειδικός στη λήψη τρισδιάστατων δεδομένων και βοηθά Ουκρανούς αρχιτέκτονες και ειδικούς ιστορικών κτιρίων να καταγράψουν κτίρια στο Κίεβο, το Lviv, το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.

«Ο σαρωτής λαμβάνει 500.000 πόντους ανά δευτερόλεπτο, μόνο σε αυτόν τον σταθμό, για παράδειγμα, θα έχουμε περίπου 10 εκατομμύρια πόντους. Στη συνέχεια θα αλλάξουμε τους σταθμούς, θα πάμε γύρω από το κτίριο και μετά όλα αυτά θα συγκεντρωθούν σε έναν υπολογιστή , σαν κομμάτια ενός παζλ αλλά σε 3D», δηλώνει ο Εμανουέλ Ντουράντ, γάλλος μηχανικός που βρίσκεται εκεί ως εθελοντής.

https://youtu.be/QXWD76b5IBw

«Υπάρχουν 500 κτίρια [στο Χάρκοβο] που πρόκειται να καταγραφούν ως αρχιτεκτονική κληρονομιά, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο σε μια κεντρική ιστορική περιοχή, η οποία έχει υποστεί καταστροφές και βομβαρδίστηκε πολλές φορές», τονίζει η Κατερίνα Κουπλίτσκα, αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας που τεκμηριώνει κατεστραμμένους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τον όρο τρισδιάστατη ψηφιοποίηση εννοούμε τη μετατροπή ενός φυσικού αντικείμενου ή χώρου σε πιστό ψηφιακό αντίγραφο. Το ψηφιακό αυτό αντίγραφο περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που αποτελούν το φυσικό πρωτότυπο, όπως είναι η γεωμετρία και η υφή και έχουμε τη δυνατότητα επισκόπησής του από όλες τις οπτικές γωνίες, χωρίς περιορισμούς. Οι τρισδιάστατες ψηφιοποιήσεις υψηλής ευκρίνειας μνημείων, αντικειμένων και χώρων επιτρέπουν την περαιτέρω παρακολούθηση, μελέτη και διάδοση ιστορικών κειμηλίων.

Κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη και την Google η οποία μέσω της πλατφόρμας Τέχνης και Πολιτισμού που διαθέτει προσφέρει τα τελευταία χρόνια στους χρήστες του Διαδικτύου μία ολοένα εμπλουτιζόμενη βιβλιοθήκη ψηφιοποιημένων έργων τέχνης, φωτογραφημένων σε υψηλή ανάλυση.

Μετά από την μακρόχρονη συνεργασία της με μουσεία προκειμένου να καταστήσει τις εικόνες αυτές προσβάσιμες στο κοινό, επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από φυσικές καταστροφές, πολέμους, την αστικοποίηση ή τον τουρισμό.

https://youtu.be/MZ8nS9szfgo

Η πιο πρόσφατη online συλλογή του ονομάζεται «Open Heritage» και παρουσιάζει ψηφιοποιημένα 3D μοντέλα περισσότερων από 25 τοποθεσιών ανά τον κόσμο: από την αρχαία μητρόπολη των Μάγια, το Τσιτσέν Ίτζα στο Μεξικό, στα προστατευόμενα εδάφη της Συνθήκης Γουατάνγκι στη Νέα Ζηλανδία και την αρχαία Κόρινθο.

Από την πλευρά του το BBC έχει παρουσιάσει τρεις τοποθεσίες όπως δεν τις έχουμε ξαναδεί, χάρη στην τεχνολογία αιχμής. Από τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, την Ακρόπολη και την Αγία Σοφία, το θέαμα εντυπωσιάζει.

https://youtu.be/TMzouTzim0ohttps://youtu.be/8A63jbyk4bMhttps://youtu.be/tC1gg-OqJBw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL