Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Τα πέντε μεγάλα μουσεία αφηγούνται την ιστορία τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Τα πέντε μεγάλα μουσεία αφηγούνται την ιστορία τους

Μερική άποψη του πλατάνου στην αυλή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Τη συγκυρία του σημερινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOMOS με τη δρομολόγηση από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού της αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων της χώρας και τη μετατροπή τους σε «κυβερνητικά καταστήματα με Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα και ελεγχόμενα από τον εκάστοτε υπουργό» υπογραμμίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος με αφορμή τη σημερινή γιορτή οργανώνει μια σειρά δράσεων ειδικά στα πέντε μουσεία. Επισημαίνει μάλιστα ότι «τα πέντε μεγάλα κρατικά μουσεία αλλά και τα μικρότερα μουσεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επιτελούν όλους τους σκοπούς ενός σύγχρονου μουσείου, όπως ορίζεται διεθνώς, σε αντίθεση με την “παραφιλολογία” για “μη ευελιξία” που αναπτύσσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για να τα υπονομεύσει». 

Σ' αυτή τη συγκυρία, το Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν δυναμικά στον σημερινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα τη «Δύναμη των μουσείων», με δράσεις και δωρεάν είσοδο για τους επισκέπτες, όπως σε όλα τα μουσεία της χώρας, συμμετέχουν όμως και στην εβδομάδα δράσης του ΣΕΑ με ευφάνταστες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. 

Άποψη της αυλής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στις αρχές της δεκαετίας του 1930, την εποχή που το
συγκρότημα της Villa Ilissia παραχωρήθηκε για τη στέγαση των συλλογών του

Οι δράσεις

Με δύο δράσεις συμμετέχει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Το Σάββατο στις 11 το πρωί πραγματοποιεί την δωρεάν ξενάγηση με θέμα «Σημεία από την ιστορία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου». Σημείο συνάντησης για τον περίπατο - ξενάγηση είναι οι Κήποι του Μουσείου και είναι απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση. Μία  ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, ο ΣΕΑ καλεί τους επισκέπτες να γνωρίσουν πτυχές από την ιστορική διαδρομή του μουσείου και να συζητήσουν για τη μελλοντική πορεία του. Μια ιστορία που πάει πίσω στνο χρόνο θα ακούσουν όσοι συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση, αφού το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι το πρώτο της χώρας που ιδρύθηκε με σκοπό να εκθέσει και να φυλάξει βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες. Απέκτησε μητροπολιτικό χαρακτήρα και παραμένει μοναδικό για τον πλούτο των συλλογών του, με αντικείμενα  από τον ελλαδικό, βαλκανικό, ιταλικό και μικρασιατικό χώρο. Σημείο συνάντησης έχει οριστεί ο πλάτανος στην αυλή του Μουσείου. 

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, βραβευμένο και από τα πιο όμορφα μουσεία, όχι μόνο της χώρας, συμμετέχει στην εβδομάδα δράσης του ΣΕΑ  τη Δευτέρα 23 Μαΐου πραγματοποιώντας  δύο ξεναγήσεις, η πρώτη στη μόνιμη έκθεσή του από αρχαιολόγο του Μουσείου που θα παρουσιάσει τη μόνιμη συλλογή αλλά και το έργο του (10.45 π.μ.) και η δεύτερη στα εργαστήρια συντήρησής του. Για δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 2313306422.

Άποψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου γύρω στο 1970

Ιστορικός περίπατος

Ιδιαίτερα ενδιαφέρων ο «Ιστορικός περίπατος στους δύο αιώνες του νέου ελληνικού κράτους γύρω από το Μουσείο», με τον οποίο συμμετέχει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σάββατο 28 Μαΐου στη 1 το μεσημέρι, με σημείο συνάντησης το πρόπυλο του Μουσείου το αργότερο ένα τέταρτο πριν από την έναρξη της δράσης και δωρεάν συμμετοχή. Όσοι συμμετέχουν στη δράση θα ακούσουν μια πολύ όμορφη και περιπετειώδη ιστορία που ξεκινάει πριν από δύο αιώνες, από ένα οικόπεδο που ήταν αμπέλι, κατόπιν έγινε  λέσχη των Βαυαρών στρατιωτών, σημείο ανέγερσης του μεγαλύτερου μουσείου του αρχαίου κόσμου, τόπος αγωνιώδους απόκρυψης αρχαιοτήτων εν όψει πολέμου, εμβληματικό σημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, μάρτυρας της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κιβωτός αστείρευτων εκθέσεων. Ένας τόσο δα τόπος στην καρδιά της Αθήνας έζησε τη γέννηση και τις περιπέτειες της χώρας συνομιλώντας με τον ιστορικό χρόνο κάθε φορά. 

Οι δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου. 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τη δεκαετία του 1920

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL