Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Υπόθεση Λιγνάδη / Τελικά το ψάρι βρωμάει όντως από το κεφάλι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Λιγνάδη / Τελικά το ψάρι βρωμάει όντως από το κεφάλι

Το πανό που εμφανίστηκε χθες στην είσοδο του υπουργείου Πολιτισμού γράφοντας ότι «Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι» επιβεβαιώθηκε πλήρως από την ίδια την υπουργό Λίνα Μενδώνη, που, ως πρωταγωνίστρια κακοσκηνοθετημένης παράστασης, στη συνέντευξη Τύπου της, επιχείρησε εις μάτην να αποποιηθεί κάθε πολιτική και ηθική ευθύνη της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και της ίδιας για την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Την ώρα μάλιστα που καλλιτεχνικός κόσμος και κοινή γνώμη, εμβρόντητοι από τις καταγγελίες, ζητούν άμεσα την παραίτησή της.

Ενώ η υπόθεση έχει λάβει πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, με την πρώτη μήνυση για βιασμό ανηλίκου εναντίον του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να έχει πλέον κατατεθεί, η υπουργός Πολιτισμού συνέχισε το παιχνίδι της συγκάλυψης, επαναλαμβάνοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον κ. Λιγνάδη προσωπικά, τον γνωρίζει μόνο ως ηθοποιό, πάνω στο σανίδι», ότι ούτε η ίδια τον γνώριζε, είχε μιλήσει τηλεφωνικά μαζί του το 2014 και είχε παρακολουθήσει παράστασή του. Την ίδια ώρα, αρνούνταν επίμονα να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόσο για το ποιος τον επέλεξε για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου όσο και για τη μεγάλη καθυστέρησή της να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Μόλις χθες άλλωστε, όπως μας είπε, κατέθεσε αναφορά, ένα υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέτοντας στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης το σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενών του φορέων και τον εαυτό της, «προκειμένου να παράσχουν οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο το οποίο κρίνεται ότι είναι απαραίτητο». Υποστήριξε δε ότι «τα αντανακλαστικά του υπουργείου ήταν σωστά, από τη στιγμή που υπήρξε η συγκεκριμένη πρώτη καταγγελία καταφύγαμε εμείς οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη». Κυρίως όμως επιχείρησε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση και την ίδια κατηγορώντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του. Γνώριμη παρελκυστική πολιτική της κ. Μενδώνη. Την ίδια ώρα (καθ’ υπαγόρευσιν άνωθεν άραγε;), φρόντισε να αδειάσει τον Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας ότι «είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος», ο οποίος «μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε» και «με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Υπήρχε μια σταθερή άρνηση ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτά. Κι ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη, όπως φαίνεται στη συνέχεια, δράση του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει».

Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ

Και η ίδια όμως χθες επέμεινε ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού» είπε. Παρότι ανέφερε ότι «ο βιαστής και ο βιασμός δεν έχει πολιτικό χρώμα», «δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική ταύτιση», έσπευσε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση, από τη στιγμή που έγιναν επώνυμες καταγγελίες για τον κ. Παύλο Χαϊκάλη, υφυπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., δεν χρησιμοποίησε πουθενά ως επιχείρημα τη δική του συμπεριφορά». Όμως έσπευσε να θολώσει τα νερά σχετικά με τη διαφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μ’ αυτήν της Ν.Δ. λέγοντας ότι «η Μπεκατώρου μίλησε σήμερα, γιατί ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει ένα κράτος που δεν θα κρύψει το πρόβλημα» και ότι «σήμερα ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση δημιουργήσαμε και δημιουργούμε το πλαίσιο να μιλήσουν όλοι ανοιχτά».

«Μυθεύματα» και «fake news”

Ωστόσο, αντί να απαντήσει γιατί επελέγη ο Δημήτρης Λιγνάδης με απευθείας ανάθεση και αφού η ίδια κατάργησε την προκήρυξη διαγωνισμού για τη θέση καλλιτεχνικών διευθυντών σε εποπτευόμενους φορείς της προκατόχου της Μυρσίνης Ζορμπά, επικαλούμενη στη Βουλή το «δημόσιο συμφέρον», έκανε λόγο για «μυθεύματα» και «fake news” υποστηρίζοντας ότι «οι υπό ανάκληση προκηρύξεις αντιβαίνουν σε υφιστάμενη διάταξη» και ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία των ανοιχτών προσκλήσεων, αλλά σωστών προκηρύξεων. Και αυτό θα κάνουμε ακολουθώντας τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών κρατών». Δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στον αν. τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο και την πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Αναφερόμενη στο βίντεο από την ερώτηση του Π. Σκουρολιάκου στη Βουλή για το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», όπου η υπουργός ρωτά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητεί το ήθος του Δ. Λιγνάδη, επιχείρησε να αντιστέψει το κλίμα, αποδίδοντας ευθύνες συγκάλυψης στον βουλευτή και ηθοποιό. «Ο κ. Σκουρολιάκος αγνοούσε ή συγκάλυπτε;» ρώτησε. Σε ό,τι αφορά τη Λυδία Κονιόρδου, ανέφερε ότι «όταν τον τοποθέτησα στη συγκεκριμένη θέση, κανείς δεν είπε τίποτε αρνητικό για τον Λιγνάδη. Κανείς δεν είπε τίποτα από όλα αυτά τα οποία λένε σήμερα ότι όλοι ήξεραν. Ήταν μόνο ύμνοι. Και κυρίως η πρώην υπουργός Πολιτισμού και συνάδελφός του, δεν είχε υποχρέωση, εάν γνώριζε, να πει κάτι, δημόσια να καταγγείλει την επιλογή;».

Καμία απάντηση για την πολιτική ευθύνη

Διαρκώς ανέφερε η υπουργός ότι δεν γνώριζε τίποτα για τον κ. Λιγνάδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα Ασφάλειας σεξουαλικού εγκλήματος». Παράλληλα, αρνούνταν να απαντήσει αν έχει την πολιτική ευθύνη ή αν θεωρεί ότι πρέπει να παραιτηθεί. Κατέφευγε δε διαρκώς στη φράση «δεν υπήρχαν καταγγελίες». Για την καταγγελία του Κ. Γεωργουσόπουλου, ότι ως διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού απομάκρυνε το 2012-2013 τον Δ. Λιγνάδη, απάντησε: «δεν γνώριζα ότι απομακρύνθηκε», «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν με ενημέρωσαν». Παράλληλα, κάλυψε το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου λέγοντας ότι «ούτε αυτό γνώριζε κάτι τέτοιο».

Αντίδραση Λιγνάδη με καρφιά

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρη Λιγνάδης απάντησε στην υπουργό αναφέροντας ότι «το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η Ιστορία και άλλοι θεσμοί. Να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL