Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C16.2°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.0°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.0°C
0 BF 87%
Στο φως η αρχαία πόλη της Τενέας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο φως η αρχαία πόλη της Τενέας

Την αρχαία πόλη της Τενέας έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα στο Χιλιομόδι της Κορινθίας, που πραγματοποιήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό τη διεύθυνση της επίτιμης γενικής διευθύντριας Έλενας Κόρκα. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν για πρώτη φορά οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, η ύπαρξη της οποίας καταμαρτυρείται μόνον μέσα από ιστορικές πηγές και επιγραμματικές μαρτυρίες παλαιότερων και σύγχρονων μελετητών.

Παράλληλα επτά νέοι τάφοι, πλούσια κτερισμένοι, εντοπίστηκαν στο οργανωμένο νεκροταφείο ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που εκτείνεται στην περιοχή, όπου το 2016 και το 2017 ανασκάφηκαν δίχωρο υπέργειο ταφικό μνημείο και ελληνιστική δεξαμενή. Τέσσερις από τους τάφους χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους και τρεις στους ελληνιστικούς, εκ των οποίων ο ένας επαναχρησιμοποιήθηκε τη ρωμαϊκή περίοδο. Στους τάφους εντοπίστηκαν εννέα ταφές, εκ των οποίων οι δύο σκελετοί ανήκαν σε άνδρες, οι δύο σε γυναίκες και οι δύο σε παιδιά, ενώ σε έναν από τους τάφους εντοπίστηκε μια γυναίκα μαζί με ένα παιδί.

Αγγεία, χρυσά, χάλκινα και οστέινα κοσμήματα, στλεγγίδες, νομίσματα συγκαταλέγονται στον πλούσιο κτερισμό των τάφων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ένα δαχτυλίδι που φέρει σφραγιδόλιθο ο οποίος απεικονίζει Σαράπιδο που κάθεται σε θρόνο με έναν Κέρβερο κοντά του στην παραδοσιακή αναπαράστασή του με τις τρεις κεφαλές, ένας λύχνος κορινθιακού εργαστηρίου με παράσταση της Υγείας, χρυσή δανάκη, αλλά και θησαυρός τριών νομισμάτων που χρονολογούνται περί το 44-40 π.Χ. καθώς και αρχαϊκά νομίσματα του ίδιου νομισματοκοπείου, όπως ένας οβολός Κορίνθου του β' μισού του 6ου αι. π.Χ. και ένα ασημένιο ημίδραχμο του α' μισού του 5ου αι. π.Χ. Σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδα, ο πλούτος και η ποικιλία των κτερισμάτων πιστοποιεί τη διαχρονική ευμάρεια της πόλης και των κατοίκων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL