Οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Έτσι αντιμετωπίζει τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γι' αυτό και τίθεται σε βαθμό μέγιστης επαγρύπνησης. Από τα αποτελέσματα στις κάλπες αυτές δε είναι πιθανό να πυροδοτηθούν και άλλες πολιτικές εξελίξεις, αν δεν έχει καταρρεύσει η κυβέρνηση Σαμαρά προηγουμένως...
Ειδικότερα στις ευρωεκλογές εκτιμάται ότι θα εκλέξει από 6 έως 8 ευρωβουλευτές, άρα θα έχει ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από την εκλογική επίδοση του περασμένου Ιουνίου περίπου έως το "ταβάνι" του 40% (ακριβέστερα, μεταξύ 28 έως 38%). Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει εξάλλου σε μετρήσεις αλλά και σε απήχηση από την ευρωπαϊκή προβολή που έχει η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Επόμενος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του, η Γαλλία, την ερχόμενη Δευτέρα.
Και στην άλλη πολιτική μάχη, αυτή των Περιφερειών, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει το "παρών" με αναγνωρίσιμα στελέχη. Ταυτόχρονη νίκη στην Περιφέρεια Αττικής -όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακράν μπροστά- και στον Δήμο Αθηναίων -νίκη εφικτή τη φορά αυτή- εκτιμάται ότι θα στείλει ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Και κοντά στις επιτυχίες αυτές το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς πιστεύει πως το βράδυ των εκλογών ο Πειραιάς αλλά και η Πάτρα θα έχουν δήμαρχο προερχόμενο από τις δυνάμεις της, ενώ και στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα δοθεί σκληρή μάχη για τη νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι η πραγματική απόσταση που τη χωρίζει από τη Ν.Δ. είναι ευρύτερη από αυτήν που καταγράφεται και το κλίμα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για τις προοπτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αντιδιαστολή με την καθοδική πορεία του κυβερνητικού σχήματος, πορεία που επιταχύνεται συν τω χρόνω. Ως εκ τούτου τον Μάιο η κατάσταση θα είναι κατά πολύ χειρότερη για τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.
"Καλό ανέκδοτο" ο μεγάλος συνασπισμός
Με αφορμή πάντως την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, που έδειξε την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να θέλουν τον μεγάλο συνασπισμό (ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.), η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοφτή: "Καλό ανέκδοτο, είναι η τελευταία γραμμή απελπισίας τους" υπονοώντας φυσικά την απελπισία που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Πολύ χαρακτηριστικές ήταν, συγχρόνως, οι απαντήσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για άλλον έναν πολιτικό ελιγμό της κυβέρνησης, εκτίμησε ο γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Βίτσας (σε συνέντευξή του στον "Σκάι").
Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης: "Το έδαφος μιας προσπάθειας, η οποία δεν ξέρω αν μπορεί -γιατί το θεωρώ αδύνατο- να συμπεριλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι ακριβώς εκείνο το πολιτικό έδαφος της αμφισβήτησης του Μνημονίου, της αμφισβήτησης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών". "Όλα τα άλλα μπορεί να είναι και μια προσπάθεια των δυνάμεων που καταρρέουν αυτή τη στιγμή να διασωθούν ή να δημιουργήσουν συνενόχους. Εμείς δεν θα προστρέξουμε" κατέληξε, μιλώντας επίσης στον "Σκάι".
"Η χώρα χρειάζεται μια εκλεγμένη κυβέρνηση με σαφές πρόγραμμα, συνοχή, αποφασιστικότητα και διάθεση να σταματήσει τον κατήφορο" υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης (στον Real FM) λέγοντας "όχι σε έναν οικουμενικό 'αχταρμά' με φεουδοποιημένη κατανομή θυλάκων εξουσίας ανάμεσα σε κόμματα και πολιτικές ελίτ που θα συνεχίσει μια από τα ίδια".
Ενώ και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης (στον ΑΝΤ1) διεμήνυσε: "Καμία συναίνεση με τη Ν.Δ. δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καμία πολιτική βάση συνεννόησης".
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ