Για ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητώντας την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε «απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται μια μεγάλη καταστροφή ως δικαιολογία και ευκαιρία για την ιδιωτικοποίηση του νερού από επιτήδειους. Ιδρύει έναν οργανισμό, μια ΑΕ, που αφαιρεί αρμοδιότητες από την Πολιτεία, την περιφέρεια, την αυτοδιοίκηση και θα λειτουργεί κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διάταξης για τους οργανισμούς του δημοσίου».
«Πρόκειται για μοντέλο που η κυβέρνηση θα φέρει για ολόκληρη τη χώρα» προειδοποίησε ο ίδιος και εξαπέλυσε βολές προς τα κυβερνητικά έδρανα για τη fast track διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι προβλέπεται ότι «οι πολίτες της Θεσσαλίας στα τιμολόγια θα πρέπει να πληρώνουν και τους "χρυσούς" μισθούς της ολλανδικής εταιρίας».
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εταιρία ανέλαβε το master plan μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ.
Απαντώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατηγόρησε τον Σ. Φάμελλο για προσπάθεια να αποκομίσει «μικροκομματικά οφέλη» προσθέτοντας ότι «ο ισχυρισμός ότι υπάρχει οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση για το νερό της Θεσσαλίας, αποτελεί ένα τερατώδες ψέμα».
Μύθοι και παραμύθια του κ. Μητσοτάκη για το περιβάλλον
«Ακόμα μία φορά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε μία σημαντική διοργάνωση, όπως η 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, για να φιλοτεχνήσει το υποκριτικό πράσινο προφίλ του και για εσωτερικούς επικοινωνιακούς λόγους» σημείωσε σε δήλωση του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.
Αποτελεί high score υποκρισίας η εξαγγελία «δημιουργίας» ειδικού Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα νησιά, όταν είναι γνωστό ότι οι πόροι αυτοί για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα των μη διασυνδεδεμένων νησιών, κατοχυρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 (28/2/2017) στην Αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ETS) 2018/410/ΕΚ στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εφόσον η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 είχε απωλέσει τα δωρεάν δικαιώματα άνθρακα για τη χώρας μας και με τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 κερδίσαμε δωρεάν δικαιώματα 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία σήμερα αντιστοιχούν σε χρηματοδότηση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε και τη μετέπειτα χαρακτηριστική αδράνεια της κυβέρνησής του το 2019-2020 να ενεργοποιήσει αυτό τον μηχανισμό, εφόσον χρειάστηκαν δύο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (Ερώτηση 1080/26-10-2020, Επίκαιρη Ερώτηση 11/12/2020) για να το θυμηθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να υποβάλει η χώρα τελικά το τελικό αίτημα διασφάλισης αυτής της χρηματοδότησης, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Κατά τα άλλα, στη διεθνή διάσκεψη ακούσαμε και άλλα «παραμύθια» καθώς ο πρωθυπουργός:
- Τόνισε την ανάγκη επένδυσης στην ανθεκτικότητα και την ενίσχυση της Θεσσαλίας και του Έβρου, που έμειναν χωρίς θωράκιση εφόσον η κυβέρνησή του δεν υλοποίησε την πολιτική πρόληψης πυρκαγιών και δεν ολοκλήρωσε το σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, έλλειμμα που μας έχει οδηγήσει ήδη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
- Υπεραμύνθηκε της ανάγκης αποκατάστασης των οικοσυστημάτων ενώ μόλις πριν δύο μήνες περίπου, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης, αποτελώντας μειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο!
- Δεσμεύτηκε -ακόμα μία φορά- για προστασία του 30% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας, ενώ εδώ και πέντε (5) χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί τα Σχέδια Διαχείρισης για τις υφιστάμενες θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές που μένουν απροστάτευτες.
- Ανακοίνωσε δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα ενώ από το 2021 εκκρεμούν -και εκθέτουν τη χώρα - μέτρα όπως η αναθεώρηση μέτρων προστασίας της Εθνικής Θαλάσσιας Στρατηγικής, η κύρωση του πρωτοκόλλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών στη Μεσόγειο και η εκπόνηση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον οποίο η Ελλάδα ήδη παραπέμφθηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αντί λοιπόν για μεγάλα λόγια, που μένουν στη σφαίρα της μυθολογίας, του προτείνουμε να αρχίσει από τα απλά όπως την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για δεύτερη φορά, για τη μη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Ζακύνθου, ο οποίος αποτελεί σημαντική απειλή για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του νησιού.