Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.2°C17.6°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.6°C16.3°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.4°C
0 BF 93%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Η πρεμούρα για το αμυντικό ευρωομόλογο και η μυστική διπλωματία με Ζελένσκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Η πρεμούρα για το αμυντικό ευρωομόλογο και η μυστική διπλωματία με Ζελένσκι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Επικίνδυνη στροφή σε μία μιλιταριστική ρητορική κάνει η Ευρώπη καθώς στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται μεταξύ άλλων η έκδοση ευρωομολόγου αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία πρόταση που βρίσκει ένθερμο υποστηρικτική τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την ίδια ώρα εν κρυπτώ προχωράει σε συμφωνίες με την Ουκρανία, όπως αποκάλυψε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός αντί να ζητήσει έκδοση ευρωομολόγου που θα χρηματοδοτήσει τις ζωτικές ανάγκες των κρατών μελών (Υγεία, Παιδεία, έρευνα, υποδομές), τάσσεται υπέρ των αμυντικών ευρωομολόγων. Όπως δήλωσε χτες προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι «απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αφορμή χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία, έκλεισαν μερικές άγνωστες συμφωνίες. «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας» έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχείρησε - με διαρροές και όχι με επίσημη ενημέρωση – να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενη ότι «η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς. Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία, ανασυγκρότηση, ενέργεια, πολιτική προστασία, ανθρωπιστική βοήθεια, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, εσωτερικές μεταρρυθμίσεις , κυβερνοασφάλεια κλπ. Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας. Έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία. Διαπραγματεύονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες».

Η ζημιά ωστόσο για το Μαξίμου είχε γίνει, όσο και αν τα φιλικά σε αυτή ΜΜΕ θέλησαν να χαμηλώσουν το θέμα. Ξεκάθαρες απαντήσεις ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του Ζελένσκι «αποτελούν την πλέον ανησυχητική επιβεβαίωση για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγκλωβισμένη στο δόγμα του ‘’δεδομένου συμμάχου’’».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να «ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά και ειδικότερα για τις συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας», ένα αίτημα που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL