Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C18.8°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.9°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.9°C
0 BF 63%
Τέμπη / Πώς χάθηκε η ευκαιρία για κοινό πόρισμα της αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη / Πώς χάθηκε η ευκαιρία για κοινό πόρισμα της αντιπολίτευσης

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΕΜΠΗ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Προφανώς και η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Εξεταστική για τα Τέμπη έκανε τη δουλειά της και έδρασε σε κατάσταση διατεταγμένης αποστολής. Εδώ το έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνοντας πάνω του ακόμα και το μπάζωμα, δεν θα το έκαναν οι 16 βουλευτές που επέλεξε το Μαξίμου να φέρουν εις πέρας τη δουλειά;

«Να βγαίνουν κάποιοι να μιλάνε για μπάζωμα και τσιμέντωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι» είπε (στον ΣΚΑΪ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα στον τόπο. Τις εικόνες, τις μυρωδιές - ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει. Τις επόμενες μέρες έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπάρχουν αγνοούμενοι στα συντρίμμια. Αυτό που έγινε ήταν μόνο η σταδιακή αφαίρεση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας». Το ότι ο πρωθυπουργός, όταν πήγε στα Τέμπη, δεν είδε ότι την επομένη κιόλας του δυστυχήματος είχαν πάει γερανοί και σήκωναν βαγόνια, σίδερα και λαμαρίνες, δείχνει την επιλεκτική μνήμη που αναπτύσσουν οι άνθρωποι της εξουσίας…

Ν.Δ.: Φταίνε οι νεκροί, όχι η απουσία συστημάτων ασφάλειας

Η Ν.Δ. στην Εξεταστική υλοποίησε την απόφαση του Μαξίμου να παρέχει όχι μόνο πλήρη ποινική ασυλία στον Κώστα Αχ. Καραμανλή αλλά και απόλυτη πολιτική κάλυψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πόρισμα της Ν.Δ. θεωρεί πως φταίει η μη τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης από τον προφυλακισμένο σταθμάρχη (χωρίς να λέει ότι ήταν ρουσφέτι της Ν.Δ.) και από τους νεκρούς μηχανοδηγούς που εξαϋλώθηκαν στα Τέμπη και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η πλειοψηφία έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζονται αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας. «Αναβαθμίζουν την ασφάλεια, αλλά δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο» αναφέρει το πόρισμα της Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως «τα συστήματα αυτά (σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, ETCS, GSMR) συμβάλλουν στην ασφαλέστερη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Βέβαια, δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο. Άλλωστε οι χειριστές τους είναι άνθρωποι». Υπογραμμίζεται ότι αν λειτουργούσε το ETCS, θα υπήρχε αυτόματη ακινητοποίηση του τρένου και αποφυγή της μετωπικής σύγκρουσης…

Η πρωτοβουλία

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένη τη στάση της Ν.Δ., το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να (συν)εργαστούν σε κοινή κατεύθυνση, συγκροτώντας ένα μέτωπο όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων. Δυστυχώς, αποτελεί ιστορικό δεδομένο της Μεταπολίτευσης όλα τα κόμματα στις Εξεταστικές και στις Προκαταρκτικές Επιτροπές να συντάσσουν τα δικά τους ξεχωριστά πορίσματα, τα οποία αποτελούν μέρος του πορίσματος που εγκρίνει η Βουλή. Η αλήθεια είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχαν την ιδέα να «σπάσει» η άτυπη παράδοση με αφορμή τη στάση της κοινής γνώμης για το έγκλημα των Τεμπών -το 77% των πολιτών διαπίστωνε την επιχείρηση συγκάλυψης από τη Ν.Δ.- και το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνέπεσαν στην κριτική τους καθ’ όλη την περίοδο των εργασιών της Εξεταστικής.

Ενα κοινό πόρισμα από την αντιπολίτευση θα ήταν νίκη για τους συγγενείς των θυμάτων, έκφραση της οργής της κοινωνίας για τη συγκάλυψη, πολιτικός κόλαφος για τη Ν.Δ. και μεγάλη επικοινωνιακή ήττα για το Μαξίμου. Ο απόηχος αυτού του γεγονότος θα έφτανε ως τις ευρωεκλογές. Η βασική ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για κοινό πόρισμα της αντιπολίτευσης «προσαρμόστηκε» στα πολιτικά δεδομένα: η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες για να υπάρξει κοινό πόρισμα από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ενδιέφερε ήταν να συμπέσουν στο «διά ταύτα», που σημαίνει ότι τα κόμματα θα είχαν ελευθερία κινήσεων να συντάξουν δικό τους κείμενο. Το πολιτικό επίδικο ήταν τα κοινά συμπεράσματα.

Οι διαβουλεύσεις

Η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να απευθυνθεί η πρωτοβουλία της αρχικά στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Αριστερά (και όχι στο ΚΚΕ, που δύσκολα αποδέχεται πολιτικές συνεργασίες και κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες, ούτε στην Πλεύση Ελευθερίας). Σημειώνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γνώριζαν την καταρχήν απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην καταθέσει πόρισμα (όπως και έγινε τελικά). Την υλοποίηση της πρωτοβουλίας ανέλαβε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Εξεταστική Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα τις επαφές.

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας, ο Β. Κόκκαλης είχε συντάξει μέχρι και προσχέδιο συμπερασμάτων. Στις διερευνητικές επαφές αποκαλύφθηκε έλλειψη εμπιστοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ «παραπονέθηκε» γιατί ήδη κάποιοι δημοσιογράφοι γνώριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για κοινό πόρισμα και εξέφραζε προβληματισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απάντησε να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία κι ας την ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Αριστερά διαμαρτυρήθηκε επειδή το προσχέδιο πορίσματος που της παραδόθηκε εμπλουτίστηκε στη συνέχεια και με γνώμες και προτάσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που συμμετείχαν στην Εξεταστική. Επισημαίνεται ότι, ενώ η συζήτηση για κοινό πόρισμα εξελισσόταν (με τα προβλήματά της όπως είδαμε), υπήρξε ενδιαφέρον από την Ελληνική Λύση για να συμπεριληφθεί κι εκείνη στο κείμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL