Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C24.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.5°C15.0°C
1 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.8°C27.1°C
3 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.5°C
0 BF 82%
4ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ / Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου μέσα από το live blog του avgi.gr
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

4ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ / Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου μέσα από το live blog του avgi.gr

Λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ)

Λίγο μετά τις 21:30 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο. Οι ομιλίες των συνέδρων διήρκησαν πάνω από 11 ώρες, με εκατοντάδες άτομα να παίρνουν τονλόγο.

Δείτε τη δεύτερη μέρα του 4ου Συνεδρίου μέσα από βίντεο και το live blog του avgi.gr:

 

 

 

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ και στέλνει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία

Το συνέδριο μας λαμβάνει χώρα σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και το λαό, με μια κρίση σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα (ακρίβεια, ενέργεια, κινητοποιήσεις αγροτών, πραξικοπηματική αντιμετώπιση στα θέματα κράτους δικαίου και συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, απαξίωση του ΕΣΥ, περιθωριοποίηση μικρομεσαίων), είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι «σήμερα προβάλλει η πολιτική και κοινωνική ανάγκη για ισχυρή, αξιόπιστη, εναλλακτική προοδευτική πρόταση απέναντι σε αυτό που βιώνει η κοινωνία».

Ανέφερε ότι το συνέδριο έχει μια διπλή σημασία. Μετά από μια περίοδο μεγάλων και δύσκολων εξελίξεων αποφασίσαμε όλοι μαζί να γυρίσουμε μια σελίδα και να κάνουμε μια επανεκκίνηση, είπε, σημειώνοντας ότι οι 150.000 συμμετέχοντες στις εσωκομματικές εκλογές έδειξαν ότι υπάρχει μια ζωντανή αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Τόνισε ότι την αγωνία της κοινωνίας είναι κρίσιμο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να την εκφράσει με σύγχρονους όρους και να δώσει διέξοδο με μια προοδευτική διακυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι το δεύτερο σημαντικό είναι ότι «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ και στέλνει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία». Το τρίτο, συνέχισε, είναι ότι μέσα από τις διαδικασίες που θα αποφασιστούν από το συνέδριο για όλα αυτά που είπε ο πρόεδρος. «Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοκρατικές διαδικασίες του είναι παρών», σημείωσε. 

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το κείμενο των θέσεων δεν είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, είναι ένα πολιτικό κείμενο. Σημείωσε ότι έχει σημασία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την ήττα και την εσωστρέφεια, έρχεται με αυτό να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του ως κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο, που απευθύνεται σε κάθε προοδευτικό δημοκρατικό πολίτη που θέλει μια προοδευτική αλλαγή στη χώρα. «Επιβεβαιώνουμε την ταυτότητά μας, τις βασικές μας αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της ισότητας, της δημοκρατίας κοινωνικής και οικονομικής, της αλληλεγγύης, τις αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Και όλα αυτά ταυτόχρονα με την επιβεβαίωση των κοινωνικών μας αναφορών, στον κόσμο της εργασίας, τη νέα γενιά, τον αγροτικό κόσμο, την υγιή επιχειρηματικότητα, τους κοινωνικά αδύναμους, τους συνταξιούχους».

Ενόψει της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, «ημέρα μνήμης για το έγκλημα των Τεμπών και της μεγάλης απεργίας της ΑΔΕΔΥ», κάλεσε να συμμετέχουν όλοι ενεργά μαζί με τους εργαζόμενους, όπως και στις 17 Απριλίου στη μεγάλη 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. «Για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με αυτή τη νέα κοινωνική πλειοψηφία πρέπει να είμαστε όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνίας, με τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι με τις Θέσεις «κάνουμε και κάτι άλλο, αυτοκριτική, που δεν σκοπεύει να αυτομαστιγωθούμε αλλά είναι μια πολιτική διαδικασία αναστοχασμού για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα λάθη».

Καταληκτικά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι είναι μια «κρίσιμη συγκυρία για το χώρο μας και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο» και πως ποτέ από τη Μεταπολίτευση ο χώρος δεν είχε υποστεί τέτοια καθίζηση. Σημείωσε ότι συνεπώς: είναι κρίσιμο μέσα από τις διαδικασίες μας που θα αποφασιστούν στο τέλος του συνεδρίου, μέσα από τη συμμετοχή μας τις ιδέες και τις θέσεις μας και με τη ζωντανή σχέση επικοινωνία, να βαδίσουμε σε μία ουσιαστική προοδευτική αντεπίθεση, ενωμένοι στις ευρωεκλογές.

Ρένα Δούρου: Συνέδριο καμπής και αντεπίθεσης 

Συνέδριο καμπής αλλά και αντεπίθεσης χαρακτήρισε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Ρένα Δούρου και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι αιτιολογημένες και κοστολογημένες».

Η Ρένα Δούρου παρουσίασε τις θέσεις για την Εξωτερική Πολιτική. Έκανε εκτεταμένη μνεία στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να σημειώσει ότι το νήμα της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το έκοψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μετέτρεψε την Ελλάδα σε «πρόθυμο εταίρο» και την κατηγόρησε για έλλειψη εθνικής συνεκτικής στρατηγικής είτε πρόκειται για την Τουρκία ή για τα Βαλκάνια.

«Διατρανώνουμε ότι η πολιτική Μητσοτάκη είναι μία άκρως επικίνδυνη πολιτική. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ενώ θα επιδιώκουμε την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Λειτουργούμε σαν χώρα ήπιας ισχύος. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία με σαφείς κόκκινες γραμμές, δίχως συζήτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών και αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση εντός των 12 μιλίων» τόνισε. Επίσης σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά το Κυπριακό και υποστηρίζει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που το άφησε στο Κραν Μοντανά.

Για τα εξοπλιστικά ανέφερε ότι στο πρόγραμμα 15 δισ. ευρώ της κυβέρνησης δεν υπάρχει συμμετοχή της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται καθαρά υπέρ της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας και δίνει προτεραιότητα στη στήριξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας και στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «απέναντι στον ζόφο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και στα τείχη ξενοφοβίας της άκρας δεξιάς, απέναντι στην επιστροφή του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι δυνάμεις της αριστεράς έχουμε ισχυρό και ιστορικό καθήκον: να υπερβούμε εσωστρέφεια και παθογένειες και να χτίσουμε κοινό μέτωπο επί τη βάσει ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου».  

Νίκος Παππάς: «Να κοπεί ο βήχας του 41% και του "κάνω ό,τι γουστάρω"»

Το πέμπτο κεφάλαιο του κειμένου θέσεων που έχει να κάνει με την οικονομία παρουσίασε ο Νίκος Παππάς. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το εν λόγω κείμενο χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: την οικονομία και την κοινωνία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη και τέλος το κράτος δικαίου, με «καθαρό» στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με κοινωνική δικαιοσύνη. Σχολίασε, δε, ότι αν δεν υπάρχει «κοινωνική προστασία», τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για «ανάπτυξη» αλλά για «απλή μεγέθυνση του ΑΕΠ».

Ασκώντας κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ όσον αφορά την «υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρθηκε στις «μεγάλες προκλήσεις της εποχής» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν προστατεύει το περιβάλλον», ούτε την «πρωτογενή παραγωγή» και δεν μπορεί να απαντήσει στη δημογραφική κρίση. «Η ΝΔ υποθηκεύει το μέλλον με την πολιτική της», είπε χαρακτηριστικά. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρώτη κατεύθυνση, παρουσίασε τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, μεταξύ άλλων για ένα «σταθερό φορολογικό σύστημα», στήριξη του «κοινωνικού κράτους», «νέους πόρους για το ασφαλιστικό», «ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους», «δημόσια παρέμβαση στη στεγαστική κρίση», «νέο ρόλο για την αναπτυξιακή τράπεζα» και «ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», όπως και «επαναφορά της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο» και «προστασία της πρωτογενούς παραγωγής».

 Όσον αφορά στον δεύτερο πυλώνα, που αφορά το περιβάλλον, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για ανάγκη διασφάλισης μιας «δίκαιης και συμπεριληπτικής πράσινης μετάβασης», για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σχέδιο, που όπως είπε, φάνηκε στο περιφερειακό συνέδριο της δυτικής Μακεδονίας, η οποία «δοκιμάζεται από τις πολιτικές Μητσοτάκη». Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της ανθεκτικότητας των υποδομών καθώς και στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «απεντάσσει από το Ταμείο Ανάκαμψης τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία».

Τέλος, όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα του κράτους δικαίου, παρέπεμψε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της «θεσμικής» και «δημοκρατικής λειτουργίας» και «επαναθεμελίωσης των σχέσεων κρατικού μηχανισμού και κοινωνίας», καθώς και, μεταξύ άλλων, «εξάλειψης των πελατειακών σχέσεων» και «βελτίωσης του δικαστικού συστήματος».

«Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις από τις διεθνείς εξελίξεις και εξωγενείς διαταραχές» ανέφερε συνοψίζοντας ο Ν. Παππάς, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν αντιμετωπίζει τις κρίσεις, αλλά τις πολλαπλασιάζει». «Υπάρχει ανάγκη ενός συνεκτικού, συμπεριληπτικού, εναλλακτικού, προοδευτικού σχεδίου το οποίο αποτυπώνεται στο κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και τόνισε ότι «ξεκινάμε από την επόμενη του Συνεδρίου μας, ελπίζω με σύμπνοια, με αλληλοκατανόηση, για την αναστροφή ενός δυσμενούς πολιτικού κλίματος και με στόχο στις ευρωεκλογές να κοπεί ο βήχας του 41% και του "κάνω ό,τι γουστάρω"».

Γιώργος Τσίπρας: «Να σηκώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να διαψεύσουμε τα όποια αρνητικά σενάρια μπροστά στις ευρωεκλογές»

Για το πού βρίσκεται η χώρα και οικονομία της, αλλά και για το «τι κόμμα θέλουμε» μίλησε ο Γιώργος Τσίπρας. Είπε ότι είναι επίπλαστη η εικόνα πως η οικονομία έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο όπως διατείνεται η κυβέρνηση, και πως «αυτό που συμβαίνει είναι ότι διευρύνονται οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, απαξιώνονται και ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια αγαθά, καταλύεται το κράτος δικαίου, στοχοποιείται η νέα γενιά και τα δικαιώματά της. Όλοι οι δείκτες δείχνουν την Ελλάδα να μοιάζει με τις περιπτώσεις της ανατολικής Ευρώπης».

Είπε ότι «το οικονομικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα είναι το μοντέλο της φτηνής μισθωτής εργασίας, χαμηλοί μισθοί και χαμηλού κόστους κοινωνικές υπηρεσίες. Συντελείται μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου γιατί η φθηνή εργασία γίνεται φθηνότερη εξαιτίας της εκρηκτική άνοδο τιμών και της ακρίβειας, η αγοραστική δύναμη των μισθών εξανεμίζεται και τα υπερκέρδη μερικών εκατοντάδων εταιρειών εκτοξεύονται». Σημείωσε ότι «υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα και το πρόσφατο ψήφισμα κόλαφος του ευρωκοινοβουλίου είναι επιβεβαίωση όλων αυτών», προσθέτοντας ότι «η διαπλοκή αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και για την οικονομία».

Μιλώντας για το κόμμα ο Γ. Τσίπρας τόνισε ότι κεντρικός στόχος της επόμενης περιόδου πρέπει να είναι «να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει στην κοινωνία, να αποκτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς εκπροσώπησης. Τόνισε ότι «πριν από αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες των Οργανώσεων Μελών σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, σε κάθε δημοκρατικό πολίτη που επιθυμεί να βοηθήσει να συμμετέχει, από όποιο κοινωνικό χώρο κι αν ανήκει και όποιο πολιτικό παρελθόν κι αν προέρχεται». «Το φαινόμενο του face control και των κλειστών οργανώσεων μας ταλαιπώρησε παίρνει τέλος. Η λειτουργία των Ο.Μ. και του κόμματος συνολικά οφείλει να υπηρετεί αυτό το άνοιγμα και τη γείωση», είπε.

«Κόμμα των μελών λοιπόν», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αυτό σημαίνει λειτουργία από τα κάτω αλλά και λογοδοσία της κομματικής ηγεσίας για λάθη και παραλείψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα ανοιχτό, μαζικό, λαϊκό και όχι κλειστό κλαμπ, είναι δημοκρατικός στην εσωτερική του λειτουργία. «Η συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα στο ηγετικό επίπεδο είναι κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής ενότητας και της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, αλλά και της αποτελεσματικότητάς μας. Κανένα στέλεχος δεν είναι πάνω από το κόμμα. Το κόμμα ταυτόχρονα σέβεται τις απόψεις κάθε μέλους και διασφαλίζει μία λειτουργία που αυτές οι απόψεις εκφράζονται και συντίθενται σε συλλογικά όργανα του κόμματος», συνέχισε. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εν κινήσει που αδιάκοπα διορθώνει τα λάθη του, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δεν φοβάται να θίξει τα κακώς κείμενα.

Ο Γ. Τσίπρας είπε καταληκτικά ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καθήκον, να σηκώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξανασηκώσουμε το μπόι μας, να διαψεύσουμε τα όποια αρνητικά σενάρια μπροστά στις ευρωεκλογές. Δεν το έχουμε μόνο εμείς ανάγκη και η Ιστορία μας, αλλά η ελληνική κοινωνία».

Διονύσης Τεμπονέρας: Αν χρειαστεί θα κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό

«Αν χρειαστεί να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διονύσης Τεμπονέρας από το βήμα του 4οου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας σημείωσε ότι «καρέκλες και οφίτσια αν και μας προσφέρθηκαν δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ. Τις μάχες μας τις δίνουμε με ανιδιοτέλεια, το δικό μας το εγώ το προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Προερχόμαστε από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας από το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Συνεχίζοντας είπε: «Σεβόμαστε τη βούληση των μελών ώστε να μην κυνηγάμε χίμαιρες. Μάθαμε όμως να συμμετέχουμε όχι να εξουσιοδοτούμε».

Ο ίδιος τόνισε: «Βλέπουμε απέναντί μας συντρόφους, όχι αντιπάλους. Η Αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες, παράγει κοινωνικά υποδείγματα».

«Αν χρειαστεί να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε» πρόσθεσε ακόμη και καταλήγοντας είπε: «Δεν θα αφήσουμε να μπει η αριστερά στο περιθώριο. Θα γίνουμε περισσότεροι, ένα παλλαϊκό μέτωπο δικαιοσύνης που θα δώσει ανάσα στην ελληνική κοινωνία».

Αντώνης Κοτσακάς: Συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης

Θέλουμε ισχυρή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, δεν θα συμβιβαστούμε με ένα κόμμα ρευστοποιημένο, δήλωσε ο Αντώνης Κοτσακάς προσθέτοντας ότι «θέλουμε ένα συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης».

«Ας κρατήσουμε τα θετικά από την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Ως μεγάλη αριστερά δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών. Δεν μπορούμε να είμαστε με όλους και για όλους, πρέπει να απαντήσουμε με ποιους και για ποιους. Η μεγάλη Αριστερά θα ξεκινά από το έδαφος του μαρξισμού και θα φθάνει μέχρι τις παρυφές της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας».

«Η ΝΔ δεν είναι η ΝΔ που γνωρίζαμε, δεν είναι η ΝΔ της κοινωνικής δεξιάς και των Καραμανλήδων, έχει μεταλλαχθεί σε σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα. Έχει μαζί της ένα κόμμα από το ακραίο κέντρο και ένα από την άκρα δεξιά. Αυτό συγκροτεί μέτωπο. Θα έπρεπε κι εμείς να συγκροτήσουμε απέναντι πολιτικό μέτωπο. Αλλά αυτό δεν γίνεται όταν το κάθε κόμμα στα αριστερά θεωρεί νίκη αν κάνει το 12% 14%. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικό μέτωπο ας δημιουργήσουμε κοινωνικό μέτωπο από τα κάτω».

Κλείνοντας ανέφερε: «Σε όλη μου την ζωή ήμουν με την σημαία όχι με τον σημαιοφόρο».

Ευάγγελος Αποστολάκης: Ευκαιρία ανασύνταξης το συνέδριο

Ως ευκαιρία ανασύνταξης, να εκφραστούν θέσεις και απόψεις, «να προχωρήσουμε μπροστά με τον κόσμο ενωμένο», χαρακτήρισε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, κάνοντας λόγο για ευκαιρία ανάκαμψης με δυνατότητα εφαρμογής των αξιών και των ιδεών μας και «με στόχο ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο».

Ο ίδιος μίλησε για τις «τεράστιες γεωπολιτικές αναταράξεις και ανακατατάξεις που συντελούνται γύρω μας», σημειώνοντας πως στο διασυνδεμένο περιβάλλον μας είναι αδύνατο να μας αφήσουν ανεπηρέαστους.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη εθνοτικές διαφορές στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων (Κόσοβο Βοσνία-Ερζεγοβίνη) αλλά και οι κατά καιρούς εθνικιστικές εξάρσεις των βορείων γειτόνων μας.

Αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε ότι «προκειμένου να εξαναγκάσει τους αντιπάλους της να συμπεριφερθούν με τον επιθυμητό για τα συμφέροντα της τρόπο, δεν διστάζει να προβεί σε απειλές χρήσης βίας και αφορμές για πόλεμο, επιθετικές δράσεις, μέσα επιβολής στρατιωτικού διπλωματικού και οικονομικού χαρακτήρα, υπερπτήσεις, Navtex, αντί-Navtex, ΝΟΤΑΜ, που στόχο έχουν την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Για το Κυπριακό επεσήμανε ότι αποτελεί ζήτημα με ύψιστη σημασία για τη χώρα ενώ τόνισε ότι στο σύνθετο γεωπολιτικό γίγνεσθαι προστέθηκε και η ένοπλη σύγκρουση στην Γάζα. «Είναι απαραίτητη η συνεχής άσκηση πίεσης της διεθνούς κοινότητας για να μπορέσει να δοθεί μία ευκαιρία στην ειρήνη. Η θέση μας στο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: η λύση είναι μία. Η δημιουργία δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, του '74, του '13 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρα μας τόνισε ότι «αυτός, θα είναι διττός: «πρώτον πρέπει να λειτουργούν ως πυλώνας αποτροπής, δηλαδή αμυντικά, εξασφαλίζοντας στους πολίτες τα αγαθά της ειρήνης, της ελευθερίας και της ασφαλείας και δεύτερον να λειτουργούν ως συνιστώσα της εξωτερικής πολιτικής μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας».

Σημείωσε ότι ο εξοπλισμός και εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό γίγνεσθαι είναι αναγκαίος, τονίζοντας ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για να το πετύχουμε αυτό δεν θα ακολουθούμε συγκεκριμένες αρχές και προϋποθέσεις».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια: πρώτον, η προτεραιοποίηση των απαιτήσεων. Δεύτερον, εισηγήσεις των επιτελείων. Τρίτον η αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων για την εμπέδωση συμπερασμάτων από τις πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις. Τέταρτον, η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

» Η χώρα θα πρέπει να έχει αυτάρκεια για να μπορεί να υποστηρίξει τα συστήματα άμυνας και να μην καθίστανται οι ΕΔ απλός πελάτης το ξένων αμυντικών βιομηχανιών, να υπάρχει προστιθέμενη αξία για τη χώρα, αμυντικά οικονομικά αλλά και μέσω της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Το πρόγραμμα των στρογγυλών τραπεζιών

Την ίδια στιγμή, σήμερα ξεκινούν και τα στρογγυλά τραπέζια. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Παρασκευής:

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄

13.00 – 15.00 - Περιβάλλον - Κλιματική Κρίση και Προσαρμογή 

Συντονισμός: Ρένα Δούρου, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Κλιματική Κρίση και την Ενεργειακή πολιτική, Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής. 

-Κώστας Γκριμάνης, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace - Μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα. 

-Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΒΕΕ- Κλιματική κρίση και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 

-Σπυρος Κίντζιος, Πρύτανης γεωπονικού πανεπιστημίου - Τετράπτυχο δίκαιης πρόσβασης για την αντιμετώπιση της αγροδιατροφικής επισφάλειας, 

-Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών - Έντονα καιρικά φαινόμενα και κλιματική κρίση. 

-Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, ΕΚΠΑ - Νέα δεδομένα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης κινδύνων στην περίοδο της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης. 

-Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου, Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης - Βιώσιμη πόλη. 

-Νικόλας Φαραντούρης, Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Ευρωπαϊκές και ελληνικές στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. 

Παρεμβάσεις:   

-Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

-Χαρά Καφαντάρη, Συντονίστρια Τμήματος Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

-Νίκος Μαδεμλής, Συντονιστής Τμήματος Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

15.30 – 18.30 – Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη Υγεία

Συντονισμός/Προεδρείο: Μουζάλας Γιάννης Συντονιστής Τμήματος Υγείας π. Υπουργός. Κεϊμαλή Ελένη μέλος ΚΕ αν. Συντονίστρια Τμήματος Υγείας. Τζένη Διαμαντοπούλου μέλος ΚΕ και του τμήματος υγείας. 

Ομιλητές: 

-Ανδρέας Παναγιωτόπουλος βουλευτής Αχαΐας, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Πολιτική Υγείας  

-Κ.Κατσιγιαννόπουλος, διευθυντής Ψυχιατρικής κλινικής στην Λήμνο μέλος ΟΕΝΓΕ ΠΙΣ. Ψυχική υγεία / Νησιωτική πολιτική.  

-Κ.Λειβαδάς γιατρός διευθυντής ΕΣΥ μέλος της ΟΕΝΓΕ και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Νοσοκομειακή και  μετανοσοκομειακή προοπτική , θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  

-Φ.Καρυστινάκη νοσηλεύτρια μέλος του ΔΣ του σωματείου του Ευαγγελισμού της Νομαρχιακής Υγείας και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. - 2015-2019 τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Υγεία.  

-Γ. Καζιόλας, γιατρός ΠΦΥ και συντονιστής της ΟΜ ΠΦΥ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - ΠΦΥ / Δημόσια Υγεία στην σύγχρονη εποχή.  

-Θ. Κωνσταντίνου, διασώστης του ΕΚΑΒ μέλος  της Νομαρχιακής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ισχυρό σύστημα Υγείας με επένδυση στο ΕΚΑΒ. 

-Παύλος Πολάκης, πρώην αν.Υπουργός Υγείας, μέλος ΠΓ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

19.00 – 22.00 – Για μία σύγχρονη αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία

Συντονισμός: Κώστας Γαβρόγλου, πρώην Υπουργός Παιδείας 

Γιώργος Τσίπρας, εναρκτήρια παρέμβαση, δ/ντης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Δέσποινα Σίνου επίκουρη καθηγήτρια, αναπλ. Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Sorbonne Paris Nord

Γιάννης Μυλόπουλος, Καθηγητής πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 

Οτζάκογλου Θοδωρής, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης 

Παναγής Κασιανός, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης  

Γιάννης Δρόσος, Συνταγματολόγος 

Νίκος Φωτόπουλος, Καθηγητής πανεπιστημίου  

Ισιδώρα Βασίλη εκπρόσωπος γονέων και κηδεμόνων  

Παρεμβάσεις: 

-Πάνος Ρήγας, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπεύθυνος για την Παιδεία 

-Διονύσης Καλαματιανός, Τομεάρχης Παιδείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄ 

11.00 – 13.00 – Συνάντηση  Αθλητισμού. 

15.00 – 18.00 – Η Νησιωτικότητα από εστία προβλημάτων Πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά μας. 

Εισηγήσεις: Το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Νησιωτική Πολιτική την περίοδο 2015-2019.  Τιμητική αναφορά στον αείμνηστο σ. Νεκτάριο Σαντορινιό. - Εξειδίκευση της νησιωτικής πολιτικής σε όλους τους τομείς του προγράμματος. – Ναυτική εκπαίδευση.  

Ομιλητές: 

-Ζωή Καρκούλια,  μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπεύθυνη για τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική. 

-Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βουλευτής Κέρκυρας, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  

-Λαμπρίδης Χρήστος, Συντονιστής του Τμήματος Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

-Γιαννακά Καίτη,  Αναπλ. Συντονίστρια του Τμήματος, υπεύθυνη για τη Νησιωτική Πολιτική. 

-Κουντουρά Έλενα, Ευρωβουλεύτρια. 

Σπιλάνης Γιάννης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

19.00 – 21.00 – Συνέλευση Γυναικών (άρθρο 31 του καταστατικού)   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL