Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 254 βουλευτές, 176 ψήφισαν ναι, 76 κατά, 2 δήλωσαν παρών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν. Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ καταψήφισαν τα ακροδεξιά κόμματα από κοινού με το ΚΚΕ.
Οι ρωγμές στη Νέα Δημοκρατία ήταν βαθιές, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς με ένα ακροδεξιό μανιφέστο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ουδέν σχόλιο, εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι οποίες δεν κρύβουν την αμηχανία τους για την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «κανονικό μπούλινγκ» και «φροντιστήρια», ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομόφυλων». Παράλληλα, στρέφοντας τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού υπενθύμισε ότι το 2018 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη το έχε καταψηφίσει και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τώρα δεχόμαστε κάτι πολύ πιο σοβαρό όπως η τεκνοθεσία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από πλευράς του, στην ομιλία του στη Βουλή υπερασπίστηκε τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, λέγοντας πως αίρονται ανισότητες και προστατεύονται τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, ενώ κάλεσε τα μέλη «γαλάζιας» ΚΟ να πουν «ναι στη Δικαιοσύνη». Ακόμα αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της Εκκλησίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που κρίνει απαραίτητες. Είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο σημειώνοντας ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, «τις θέσεις της οποίας η Πολιτεία ασφαλώς και σέβεται, με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών».
Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι «η ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση». «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι είναι για τη μεταρρύθμιση της ισότητας στο γάμο εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου, τα νομοθετήματα της περιόδου 2015-2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτά που άνοιξαν το δρόμο. Το ερώτημα είναι πόσοι από τους Βουλευτές και τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Έχουμε πει ότι παρότι το νομοσχέδιο είναι ατελές -όπως εντόπισε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και οι φορείς στην ακρόαση φορέων-, θα θέλαμε μια απάντηση κ.Μητσοτάκη για όλα αυτά που δεν έχετε απαντήσει» συμπλήρωσε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο πάει την κοινωνία μπροστά, είναι τμήμα της πρότασής μας που καταθέσαμε στη Βουλή το 2022 και οφείλω να πω, κύριε Πρωθυπουργέ και πρέπει να το αναγνωρίσετε, ότι χωρίς το Σύμφωνο Συμβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν ποτέ. Και οφείλετε να αναγνωρίσετε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην κοινωνία και στα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους, τους οποίους εσείς έρχεστε, πιεσμένοι και από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, να ακολουθήσετε».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα οποία -όπως επισήμανε- δεν άκουσε κατά την τοποθέτησή του «γιατί θέλουμε μία απάντηση.
1. Η Νέα Δημοκρατία έχει την επάρκεια να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο; Είναι ένα ερώτημα το οποίο έχει τεθεί και διά της αίτησης ονομαστικής ψηφοφορίας.
2. Επιμένετε στην προτροπή σας προς τους Βουλευτές για αποχή από την ψηφοφορία; Για να σβήσουμε αυτή τη μελανή σελίδα της συνέντευξη σας, πρέπει να την ανασκευάσετε εδώ εντός Κοινοβουλίου : να δηλώσετε ότι οφείλουν οι Βουλευτές να σέβονται τον όρκο και το Σύνταγμα και να εκπροσωπούν τους πολίτες σεβόμενοι την ψήφο των πολιτών. Είναι ατόπημα που μένει στην πολιτική ιστορία της χώρας ένας Πρωθυπουργός να λέει στους Βουλευτές να μην έρθουν να ψηφίσουν, ιδιαίτερα για να καλύψει τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο της δικής του Κυβέρνησης. Τη δική σας αδυναμία, δηλαδή, ζητάτε να την καλύψουν Βουλευτές δια της αποχής από την ψηφοφορία. Δεν είναι σωστό να πάνε για καφέ, κύριε Πρωθυπουργέ.
3. Πώς αποδεικνύεται η κυβερνητική συνοχή, όταν υπάρχουν Υπουργοί, οι οποίοι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό; Γιατί η σταθερότητα της Κυβέρνησης αφορά όλη την κοινωνία. Εδώ για μια μικροδιαρροή είδησης για το ΣΥΡΙΖΑ τα κανάλια και οι δικοί σας εκπρόσωποι δεν σταματάνε να μιλάνε, ενώ για μία τοποθέτηση Υπουργού, εν προκειμένω του κ. Βορίδη, ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο, δεν τρέχει τίποτα; Πως κρίνετε την τοποθέτηση του κυρίου Υπουργού Επικρατείας που σας εκπροσωπεί εδώ;
4. Πως δύναται ένας Υπουργός να δηλώνει ότι είναι αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο, αλλά δεν έρχεται στη Βουλή την ώρα της συζήτησης της ένστασης αντισυνταγματικότητας; Εμείς ήμασταν εδώ και το υπερασπιστήκαμε, δεν ήσασταν όλοι εδώ. Εμείς ζητήσαμε να είστε όλοι εδώ, γιατί εμείς υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο, εσείς δεν έχετε την επάρκεια να το υποστηρίξετε.
5. Πώς θα ξαναέρθει ο κ. Βορίδης να σας εκπροσωπήσει κ. Πρωθυπουργέ εδώ στη Βουλή; Με πόση σοβαρότητα και αξιοπιστία να τον αντιμετωπίσουμε εμείς πλέον; Πώς θα γίνει αυτό, αφού ξέρουμε ότι καταφέρεται κατά νομοσχεδίου σας; Δεν θα μπορέσει να μας μιλήσει κύριε Πρωθυπουργέ ξανά, δεν θα είναι σοβαρός και αξιόπιστος. Σας το λέω ξεκάθαρα.
6. Ακούσαμε από τον κ. Σκέρτσο και την κ. Συρεγγέλα, ότι το νομοσχέδιο εκπληρώνει την καταστατική κατεύθυνση του Συντάγματος για ισότητα των πολιτών. Το ερώτημα είναι απλό: Οι Βουλευτές και ιδιαίτερα οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα το ψηφίσουν, παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της ισότητας;
7. Είπατε ότι το νομοσχέδιο αυτό συμφωνεί με τις αρχές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ευρωπαϊκή νομολογία. Άρα, όσοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν το ψηφίσουν, παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αρχές;
8. Επίσης όσοι Υπουργοί και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν το ψηφίσουν, αμφισβητούν τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας; Και το λέω για εσάς, αγαπητοί συνάδελφοι, που δεν θα το ψηφίσετε. Συμφωνείτε ή όχι, κύριε Πρωθυπουργέ;
9. Πάντως παραμένει και το ερώτημα: πόσοι Υπουργοί και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλουν την προστασία των παιδιών όπως είπατε κύριε πρωθυπουργέ στην ομιλία σας, πόσοι και πόσες θέλουν να υπάρχουν αόρατα παιδιά και αόρατοι γονείς. Αυτό νομίζω πρέπει να το έχουμε ως απάντηση.
10. Υπάρχει και ένα ερώτημα στην ελληνική κοινωνία: Πώς ανέχεστε ακροδεξιές και σκοταδιστικές φωνές να εκπέμπονται από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά αυτού του νομοσχεδίου, στη δημόσια σφαίρα και στο Κοινοβούλιο, και μάλιστα κάτι τέτοιο να ακούμε και από το στόμα του πρώην Πρωθυπουργού; Πώς γίνεται να έρθει ο κ. Σαμαράς να διαφωνήσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για τρίτη φορά με επιλογή σας, όπως με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν ή με την τροπολογία για τους μετανάστες; Πως γίνεται να παραμένουν Βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όταν εσείς λέτε ότι είστε ένα κόμμα του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού και οι Βουλευτές αυτοί θα ψηφίσουν κατά του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και του Συντάγματος και κατά των δικαιωμάτων παιδιών και γονέων; Αυτή είναι η επάρκεια σας;».