Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
13.9°C19.0°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.4°C
5 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.7°C
1 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C14.1°C
0 BF 94%
Ευρωκοινοβούλιο – κράτος δικαίου / Βατερλώ Μητσοτάκη - «Το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωκοινοβούλιο – κράτος δικαίου / Βατερλώ Μητσοτάκη - «Το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
(EPA/RONALD WITTEK)

Νέος διασυρμός της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς η χώρα μας βρέθηκε στο σκαμνί για το κράτος δικαίου, τις υποκλοπές και την ελευθερία του Τύπου. Σχεδόν όλοι οι ευρωβουλευτές – με εξαίρεση τους γαλάζιους – εξαπέλυσαν σφυροκόπημα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ακόμα και ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Jeroen Lanaers αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι στη χώρα μας «δεν είναι όλα τέλεια», προκαλώντας σχόλια περί υποκρισίας από τις άλλες πολιτικές ομάδες.

Όπως υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται σταθερά, κάνοντας αναφορά στις παρακολουθήσεις, στην 107η θέση στην Ελευθερία του Τύπου, στη δολοφονία Καραϊβάζ αλλά και στο έγκλημα των Τεμπών. Μάλιστα σημείωσαν με νόημα ότι υπάρχει κίνδυνος το λίκνο της δημοκρατίας να μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε αρχικά ότι αν και η Ελλάδα δα έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για το δικαστικό σύστημα, ωστόσο οι «υπάρχουν ακόμα κάποιες προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν ληφθεί μέτρα» σχετικά με τον διορισμό υψηλότατων δικαστικών λειτουργών.

Για την καταπολέμηση της διαφθοράς ο κ. Ρέιντερς πρόσθεσε ότι υπάρχει «περιορισμένη καταπολέμηση συγκεκριμένων περιπτώσεων διαφθοράς» και πρόσθεσε ότι παραμένουν οι προκλήσεις αναφορικά με τη διαβούλευση των ενδιαφερομένων νερών.

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «παραμένουν ανησυχίες» σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο συσκευών παρακολούθησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε και στον διορισμό των επικεφαλής των επιτροπών σχετικά με τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση που «εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια» και την «ενδεχόμενη πολιτική επιρροή που ασκείται»

Εγείρονται επίσης ερωτήματα σχετικά με την αριθμητική επάρκεια του προσωπικού του ΕΣΡ.

Όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε στην παρακολούθηση δημοσιογράφων με λογισμικό κατασκοπείας και τις δικαστικές αγωγές εναντίον τους υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται πιο συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθεί το περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων».

Όσον αφορά στην έκθεση του 2024 για το κράτος δικαίου τονίζεται ότι προτείνεται σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων «και καταδικάζουμε κάθε παράνομη κατασκοπεία με λογισμικό» Ο ίδιος αναφερόμενος στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA υπενθύμισε τις συστάσεις της και πρόσθεσε ότι αυτή ετοιμάζει νέα πρωτοβουλία διευκρινίζοντας το κεκτημένο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα με αφορμή την επίκληση των ελληνικών αρχών σε θέματα εθνικής ασφάλειας σχετικά με τις υποκλοπές, ο Ρέιντερς άφησε αιχμές σημειώνοντας ότι «τα θέματα εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να ακολουθούν τη νομολογία του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Σόφι Ιν'τ Βελντ:  «Δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να επέλθει δικαιοσύνη»

Σαφές μήνυμα στα ελληνικά έστειλε κατά την παρέμβασή της η ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, μέλος της ομάδας Renew Europe και εισηγήτρια της επιτροπής PEGA Σόφι Ιν'τ Βελντ, σημειώνοντας: «Δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να επέλθει δικαιοσύνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνυμα στα ελληνικά της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA ήταν όπως η ίδια τόνισε προς τη χήρα του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, προς τους δημοσιογράφους που βρίσκονται αντιμέτωποι με SLAPPs.

Νωρίτερα Σόφι Ιν'τ Βελντ τόνισε ότι η σημερινή συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από καιρό κάνοντας παράλληλα λόγο για «επιδείνωση του κράτους - δικαίου στην Ελλάδα».

«Η ελευθερία του Τύπου παρεμποδίζεται και φιμώνονται ανεξάρτητοι φορείς» που κάνουν «σοβαρές προσπάθειες εντοπισμού διαφθοράς» τόνισε η ίδια για την Ελλάδα ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στην Ελλάδα καταστρατηγείται ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Κώστας Αρβανίτης: Τα προβλήματα στην Ελλάδα έχουν το όνομα Μητσοτάκης

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στην υποκρισία της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι μερικές ημέρες πριν τις εκλογές, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν δύο συλλήψεις για τη δολοφονία Καραϊβάζ και από τότε δεν έχει υπάρξει νεότερο.

Όσον αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της ΕΥΠ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν «πρωταγωνιστής» του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 107 αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου κάνοντας παράλληλα λόγο για «βιομηχανία SLAPPs κατά δημοσιογράφων.

Καταλήγοντας, ο Κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών και πρόσθεσε ότι «οι οικογένειες των θυμάτων δεν θα ακούσουν τον υπεύθυνο υπουργό να δίνει λόγο στην ελληνική δικαιοσύνη. Αυτά είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και έχουν ένα όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης».

Γιώργος Κύρτσος: «Έμπρακτη άρνηση του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου»

Κατά την παρέμβασή του ο πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ ο οποίος στη συνέχεια προσχώρησε στην ευρωομάδα του Renew Europe υπενθύμισε τα όσα συνέβησαν μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ τον Φεβρουάριο του 2022 επειδή με την κριτική του στην κυβέρνηση δυσφήμιζε δήθεν τη χώρα, σημείωσε ότι στη συνέχεια διατάχθηκε η παρακολούθηση του από την ΕΥΠ με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Περιγράφοντας εν συντομία το ιστορικό της παρακολούθησής του, ο Γ. Κύρτσος σημείωσε ότι αφού τεκμηριώθηκε η παρακολούθησή του από τις αρμόδιες αρχές η δικαιοσύνη στην Ελλάδα στράφηκε κατά του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Χρήστου Ράμμου ο οποίος τεκμηρίωσε την παρακολούθησή του και όχι εναντίον όσων τον παρακολουθούσαν.

Καταλήγοντας ο Γ. Κύρτσος υπενθύμισε το βραβείο «οι ζωές των άλλων» που απένειμε το περιοδικό Politico στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνοντας σύμφωνος με αυτή την επιλογή.

«Όλα αυτά τα θλιβερά αποτελούν έμπρακτη άρνηση του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Επιτέλους συζητούμε την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Σάιρους Ένγκερερ δήλωσε αρχικά ότι «επιτέλους συζητούμε την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» σχολιάζοντας ότι μέχρι ήμερα το ΕΛΚ απέφευγε τη σχετική συζήτηση.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «συστηματική καταστρατήγηση του κράτους δικαίου» στη χώρα μας αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις παρακολούθησης πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών αλλά και τη δολοφονία Καραϊβάζ όπως επίσης και την προσβολή των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

Ακόμη ο ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την προσπάθεια ακύρωσης της αποστολή της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι την επομένη το επιτροπή του ΕΛΚ μετέβη στην Ελλάδα.

«Θα αφήσουμε τις ελληνικές αρχές να καταστρατηγούν τα θεμελιώδη δικαιώματα;»

«Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται σταθερά. Πολλά λέμε για την Ουγγαρία ενώ για την Ελλάδα δεν λέμε τίποτα. Η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ένα περιοριστικό νομοθετικό περιβάλλον που ποινικοποιεί την κοινωνία των πολιτών, πολιτικούς και δημοσιογράφους» τόνισε η  Γουεντολιν Ντελμπος Κόρφιλντ από τους Πράσινους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια πρόσθεσε ότι «ενώ στηλιτεύουμε την Ουγγαρία και άλλες χώρες με αυταρχικές τάσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του δείκτη της ελευθερίας του Τύπου» και έκανε λόγο για «παρενόχληση δημοσιογράφων, παρακολουθήσεις».

Η ίδια πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει εξιχνιαστεί το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, και αναφέρθηκε σε καταχρηστικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων. «Θα αφήσουμε τις ελληνικές αρχές να καταστρατηγούν τα θεμελιώδη δικαιώματα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η Ιρένα Γιόβεβα από το Renew Europe αναφερόμενη στις καταχρηστικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων και παρενοχλήσεις που έχουν ως στόχο τη φίμωσή τους.

Η ίδια δεν παρέλειψε αναφερθεί στη δολοφονία Καραϊβάζ, προσθέτοντας ότι η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

Παράλληλα χαρακτήρισε επικριτική την έκθεση για την Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να σιωπούμε. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τη μεταφορά του ευρωπαϊκού δικαίου για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ώστε το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας».

Προσπάθεια διασυρμού της Ελλάδας είδε η ΝΔ

Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ που είχαν για άλλη μία φορά τον άχαρο ρόλο να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είδαν «πολιτικά κίνητρα». Η Άννα Ασημακοπούλου υποστήριξε ότι «κάποιοι εμμονικά επιμένουν να δυσφημούν την Ελλάδα για προσωπικό όφελος» και μίλησε για «πολιτική σκοπιμότητα» ενόψει των ευρωεκλογών.

«Επαναφέρουν κακόβουλα τη συζήτηση για το κράτος δικαίου οι ίδιοι με αναπόδεικτες καταγγελίες» είπε από την πλευρά της η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Παράλληλα μίλησε - δίχως να πείσει - για «προσπάθεια διασυρμού της Ελλάδας χωρίς κανένα στοιχείο που προσβάλει τον ελληνικό λαό», για «κακοήθειες» και fake news. Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Στέλιου Κιμπουρόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL