Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.7°C20.2°C
1 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.3°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.2°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.7°C19.8°C
3 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.9°C
0 BF 77%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έδρα από το μανίκι - Η μεθόδευση με κλειστή τη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έδρα από το μανίκι - Η μεθόδευση με κλειστή τη Βουλή

1344317800.jpg

Ποδαρικό στο 2024 με ισχυρές δόσεις «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» προετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς ενεργοποιεί έναν πελώριο οδοστρωτήρα που θα περάσει πάνω από το σύνταγμα, την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το νερό και το ΕΣΥ. Η Ν.Δ. αποδείχθηκε παράλληλα ιδιαίτερα δραστήρια στην «εκλογική κουζίνα» λίγο πριν από την εκπνοή του έτους. Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις την Παρασκευή -με τη Βουλή κλειστή λόγω των γιορτών- και περιλαμβάνει διατάξεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του πρώτου κόμματος.

Το σχέδιο νόμου ορίζει (άρθρο 5) ότι η κατανομή των αδιάθετων υπολοίπων θα γίνεται από τα μεγάλα προς τα μικρά κόμματα, ενώ μέχρι σήμερα γινόταν το αντίθετο, από κάτω προς τα πάνω στην κατάταξη και έδινε έξτρα έδρα στα μικρά κόμματα. Κοινώς, η επιστολική ψήφος τείνει να μετατραπεί σε όχημα υφαρπαγής εδρών από τους μικρότερους συνδυασμούς προς το πρώτο κόμμα, που, σύμφωνα με τις υφιστάμενες δημοσκοπήσεις, είναι η Ν.Δ. «Πρακτικά το νομοσχέδιο κόβει τις δεύτερες έδρες για κάποια μικρά κόμματα, ενώ άλλα θα δίνουν μάχη έστω για μία έδρα ακόμα κι αν πιάσουν 3,5% ή 4%» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Η Ν.Δ. αποσκοπεί -εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα- να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό και πολιτικό πλαίσιο που θα αποτρέψει μελλοντικούς τριγμούς στην παράταξη λόγω δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος. Το περιβόητο 41% της εθνικής κάλπης, το οποίο επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε φορά που βρίσκεται σε αντιπολιτευτικό κλοιό, φαίνεται άπιαστο στην ευρωκάλπη ακόμα και για τους νεοδημοκράτες. Η δυσαρέσκεια που γεννά η ατζέντα Μητσοτάκη αναμένεται να προκαλέσει αποσυσπείρωση στη Ν.Δ., η οποία θα επιταθεί και λόγω της χαλαρής ψήφου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ένοικοι του Μαξίμου και τα φιλικά ΜΜΕ φιλοδοξούν να σερβίρουν μια πιθανή αύξηση των γαλάζιων εδρών στην Ευρωβουλή παρά την επικείμενη μείωση του γαλάζιου ποσοστού σαν διατήρηση της γαλάζιας πολιτικής κυριαρχίας.

Επιπλέον, λόγω του ανταγωνισμού που θα εκδηλωθεί στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο -ήδη οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή του Γιώργου Αυτιά-, ο Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να αποφύγει αποκλεισμούς ηχηρών ονομάτων από την Ευρωβουλή. Ως γνωστόν, τα εθνικά πολιτικά κόμματα έχουν ενταχθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε «πανευρωπαϊκούς» σχηματισμούς οι οποίοι δικαιούνται χρηματοδότηση εκ μέρους των κοινοτικών οργάνων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Άρα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να… εκτιμήσει την πρωτοβουλία της Ν.Δ., καθώς ίσως αποτρέψει οικονομικές απώλειες για την ευρωπαϊκή οικογένεια της Κεντροδεξιάς.

Επιμένουν ανησυχώντας για τον αναβρασμό της φοιτητικής κοινότητας

Ο αντιμεταρρυθμιστικός οίστρος που διαπνέει το Μέγαρο Μαξίμου θα αποτυπωθεί στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή τις πρώτες εβδομάδες του 2024. Ο πρωθυπουργός, από το εξωτερικό όπου βρίσκεται λόγω της εορταστικής ανάπαυλας, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το μπαράζ των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Γαλάζιες πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα ζυγίσει το πολιτικό κόστος στις προωθούμενες παρεμβάσεις, προϊδεάζοντας για τις αντικοινωνικές πτυχές της γαλάζιας ατζέντας. Στην κορυφή του κυβερνητικού καταλόγου βρίσκεται η δρομολόγηση ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ. Οι ένοικοι του Μαξίμου διατείνονται ότι η κίνηση αυτή άργησε πολλά χρόνια να υλοποιηθεί στη χώρα μας, θεωρώντας πως οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να στηριχθεί από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Στο γαλάζιο μικροσκόπιο έχει τεθεί ωστόσο ο αναβρασμός στη φοιτητική κοινότητα, η οποία δεν πείθεται από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως βασική προτεραιότητα για τη Ν.Δ. αποτελεί η αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Οι πιο προωθημένοι εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η κυβέρνηση την ανόρθωση του δόγματος «νόμος και τάξη» στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Πλειάδα έγκριτων συνταγματολόγων έχουν δώσει έμφαση στην πρόθεση της Ν.Δ. να παρακάμψει το άρθρο 16, το οποίο επιτρέπει την ίδρυση πανεπιστημίων μόνο από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Εκβιασμός των βουλευτών με όχημα τον ανασχηματισμό

Πεδίο δοκιμασίας για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. αποτελεί η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου. Σκοπεύει μάλιστα να προσπεράσει το κύμα των εσωτερικών αντιδράσεων μέσω του μηνύματος ότι όσες και όσοι επιλέξουν τον δρόμο της αποχής ή της καταψήφισης δεν θα αξιοποιηθούν στον επόμενο ανασχηματισμό. Στα γαλάζια πηγαδάκια το ερώτημα είναι αν αυτή η απειλή -σε περίπτωση που την επισείσει τελικά ο Κ. Μητσοτάκης προς τους «αντάρτες»- αγγίζει και τον Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας έχει δηλώσει διατεθειμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του αν τεθεί για το νομοσχέδιο θέμα κομματικής πειθαρχίας. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις ή στέκονται με σκεπτικισμό έναντι της ρύθμισης. Κορυφαίοι μεταξύ αυτών, οι Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Το νερό… νεράκι

Τέλος, η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα τον δρόμο και για την ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθείται εντός του Ιανουαρίου η μαζική συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που στο άμεσο μέλλον θα υπάγονται σε έναν νέο ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς με έργα ΣΔΙΤ. Σ’ αυτό το φόντο, οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις έχουν προαναγγείλει απεργίες διαρκείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL