Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.2°C17.6°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.6°C16.3°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.4°C
0 BF 93%
Εθνική καταστροφή, όχι αναποδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνική καταστροφή, όχι αναποδιά

13388984.jpg
ΑΝΑΛΥΣΗ

«Να είμαστε ενωμένοι, δεν το βάζουμε κάτω. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη αναποδιά». 450.000 στρέμματα γης πνίγηκαν στον Θεσσαλικό Κάμπο, ο Πηνειός απείλησε τη Λάρισα, άνθρωποι παρέμεναν για τρία και τέσσερα 24ωρα εγκλωβισμένοι, δίχως πόσιμο νερό, φαγητό, φάρμακα. Ηλικιωμένοι και μωρά παιδιά. Ο χάρτης άλλαξε, λίμνες και παραπόταμοι για χρόνια χωρίς νερό υπερχείλισαν. Ο Βόλος θυμίζει πόλη έπειτα από πολιορκία, για μέρες χωρίς νερό και ρεύμα, με ουρές για ένα μπουκάλι νερό. Το Πήλιο μοιάζει σαν να γκρεμίστηκε. Μέχρι την ώρα που η ΑΥΓΗ της Κυριακής έπαιρνε τον δρόμο για το τυπογραφείο το βράδυ της Παρασκευής, σαφής εικόνα για τον αριθμό των αγνοούμενων δεν υπήρχε και ο αριθμός των νεκρών έφτανε τους 11, με τον φόβο πως μπορεί να αυξηθεί. Ο Πηνειός κάθε ώρα που περνούσε φούσκωνε, με τη Λάρισα να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό.

Σόου στις κάμερες, με χιλιάδες εγκλωβισμένους και αγνοούμενους

Λίγη ώρα πριν κι ενώ μέσα από τα κανάλια και τα ραδιόφωνα εγκλωβισμένοι κάτοικοι των χωριών του Κάμπου έκαναν δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με ελικόπτερο στην Καρδίτσα, όπου έστησε σόου μπροστά στις κάμερες. Με απόλυτο κυνισμό και έλλειψη κάθε ενσυναίσθησης, χαρακτήρισε «αναποδιά» την αδιανόητη καταστροφή που λαμβάνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας. Στην Καρδίτσα ήταν όταν πριν από τρία χρόνια, μετά την κακοκαιρία «Ιανός», ο πρωθυπουργός δεσμευόταν για άμεση εκταμίευση κονδυλίων για την αποκατάσταση των πληγέντων, αντιπλημμυρικά έργα που θα θωράκιζαν την περιοχή, αποζημιώσεις, ταχύτητα και διαφάνεια. «Δεν θα επιτρέψω αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» έλεγε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την Παρασκευή, τρία χρόνια μετά, το μόνο που εξήγγειλε ήταν οι απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. Ενδεχομένως στους ίδιους που δεν υλοποίησαν τα έργα μετά τον «Ιανό». Όλα αυτά ενώ συντελείται μια ανυπολόγιστη καταστροφή, με συνέπειες για τα επόμενα χρόνια στην οικονομία, στην αγροτική παραγωγή, στην κοινωνική συνοχή, στη δημόσια υγεία.

Εργα στα λόγια μετά τον «Ιανό»

Την ίδια στιγμή -τραγική ειρωνεία- ανάμεσα στα έκτακτα δελτία με τις απόκοσμες εικόνες και τις μαρτυρίες από τις πλημμυρισμένες περιοχές προβάλλεται διαφήμιση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου επισημαίνεται ότι ξοδεύτηκαν 5,7 δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ για έργα στην περιοχή. Μόλις έναν μήνα πριν ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η υπογραφή της σύμβασης έργου για τον καθαρισμό υδατορεμάτων και χειμάρρων σε περιοχές του Αλμυρού συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 1.000.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Αγοραστός ανακοίνωνε πανηγυρικά το 2021 τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό και στις υποδομές στην ευρύτερη περιοχή ύψους 580 εκατ. ευρώ. Μια ματιά στον χάρτη της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα για το αν και σε ποιον βαθμό έγιναν πράξη αυτές οι εξαγγελίες. Βέβαια, η μόνη έγνοια του εκλεκτού της Ν.Δ. κύριου Αγοραστού ήταν η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών και η αποποίηση ευθυνών.

Σχέδιο διαφυγής

Ο Αγοραστός μπορεί να «φαγωθεί» προκειμένου να διασωθεί ο Μητσοτάκης. Το ίδιο ισχύει για την περίπτωση του Βασίλη Κικίλια, που αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο στο παιχνίδι των ευθυνών. Η ευθεία επίθεση από τον Νίκο Δένδια και το «άδειασμά» του από το μιντιακό σύστημα Μητσοτάκη είναι χαρακτηριστικά στοιχεία. Οι αλλαγές που θα έρθουν δεν πρόκειται να διορθώσουν στην πράξη τίποτα. Μερικές καρατομήσεις, μεγαλόστομες εξαγγελίες για νέα δομή στην Πολιτική Προστασία, ενδεχομένως με μη πολιτικό πρόσωπο επικεφαλής για αποτελεσματικότερο συντονισμό, είναι οι ενδεχόμενες κινήσεις για τη διαχείριση ακόμα μιας εθνικής κρίσης. Και φυσικά, ακόμα μερικές σπαραξικάρδιες δηλώσεις για την κλιματική κρίση και τα πρωτοφανή φαινόμενα.

Η χώρα όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια

Η κλιματική κρίση είναι πράγματι εδώ και απειλεί τον πλανήτη. Την ώρα που η Ελλάδα δεχόταν ακραία, ιστορικά ύψη βροχής, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ αντιμετώπιζαν πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Μια κρίση που θα γίνει σφοδρότερη όσο κυριαρχεί ένα αδηφάγο οικονομικό σύστημα που μοναδικό γνώμονα έχει το κέρδος, αλλά στην πραγματικότητα παράγει διαρκώς κρίσεις για τους πολίτες. Ποιον ρόλο έχουν οι οργανωμένες πολιτείες απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα; Αυτό είναι το ζητούμενο. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρκείται στον ρόλο του σχολιαστή, που βλέπει τις κρίσεις να περνούν και να αφήνουν πίσω τους ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η Θεσσαλία δεν υπάρχει πια όπως την ξέραμε. Ούτε η Δαδιά που εξαφανίστηκε, ούτε η Εύβοια, ούτε η Ρόδος, ούτε η Αττική, που μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων κάθε καλοκαίρι που περνά και μετατρέπει σε στάχτη τους πνεύμονες πρασίνου. Καταστροφές για τις οποίες οι ειδικοί, οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει. Και θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί. Πώς να δώσεις μάχη με τις πυρκαγιές με χιλιάδες κενά στην Πυροσβεστική και ξεδοντιασμένη Δασική Υπηρεσία, χωρίς πρόληψη και έργα υποδομής; Πώς θα αντιμετωπίσεις μια έντονη κακοκαιρία όταν δεν έχουν επικαιροποιηθεί, ως όφειλαν με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι Χάρτες Επικινδυνότητας και οι Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας ούτε τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας; Ομοίως και η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση του 2016, αλλά ακόμη και τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής, που ήταν υποχρέωση των περιφερειών από το 2016. Πώς να πείσει η Πολιτεία ότι βρίσκεται δίπλα στον πολίτη όταν στην Πολιτική Προστασία αγνόησαν τα καμπανάκια των ειδικών λίγες ημέρες πριν από την επέλαση του «Daniel», ειδικά για την περιοχή του κάμπου της Καρδίτσας; Άραγε, πώς να πείσει ένας πρωθυπουργός ότι θα θωρακίσει τη χώρα έναντι της κλιματικής κρίσης και θα αποκαταστήσει την περιβαλλοντική καταστροφή όταν οι ευρωβουλευτές του κόμματός του καταψήφισαν τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης;

Αναποδιά είναι σ’ αυτές τις συνθήκες να βρίσκεται στο τιμόνι το σύστημα Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL