Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.9°C21.7°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
20.5°C32.0°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C32.7°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
2 BF 72%
Θεσσαλονίκη / Η οπαδική βία στοιχειώνει την πόλη - Έκλεισαν σύνδεσμοι αλλά ήρθε νέο κύμα επιθέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Η οπαδική βία στοιχειώνει την πόλη - Έκλεισαν σύνδεσμοι αλλά ήρθε νέο κύμα επιθέσεων

Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την ημέρα που ολοκληρώθηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022.

Τη βραδιά της ολοκλήρωσης της πολύκροτης δίκης οι γονείς του αδικοχαμένου Άλκη, που με αξιοπρέπεια στάθηκαν εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, δήλωσαν πως νιώθουν δικαιωμένοι για την καταδικαστική απόφαση, ωστόσο ο γιος τους, ο Άλκης τους, δεν γυρίζει πίσω.

Σοκαρισμένοι οι γονείς του Άλκη στο άκουσμα της δολοφονίας ακόμα ενός νέου ανθρώπου δήλωσαν πως ήλπιζαν ο γιος τους να είναι το τελευταίο θύμα. Αυτό έχουν ευχηθεί και οι δυο τους πολλές φορές στις δημόσιες παρεμβάσεις τους από τη δολοφονία του παιδιού τους και μετά.

«Μετά τον Άλκη, πολύ απλά πήγαμε και στον Μιχάλη. Δεν υπάρχουν λόγια» δήλωσε η μητέρα του Άλκη, προσθέτοντας: «Περάσαμε έναν Γολγοθά, το μόνο που έχω να πω για την οικογένεια κουράγιο και δύναμη, δεν υπάρχουν λόγια».

«Δυστυχώς, θα περάσουν και εκείνοι τον Γολγοθά που περάσαμε κι εμείς. Ευχόμουν να ήμουν ο τελευταίος, αλλά δυστυχώς δεν ήμουν ο τελευταίος. Ίσως να φταίω κι εγώ, ίσως να μην έδωσα το σωστό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει όλοι να σκύψουμε και να κάνουμε την αυτοκριτική μας, τι λάθος έγινε, ακόμα και στην περίπτωση του Άλκη. Τι δεν βελτιώσαμε σαν Πολιτεία, σαν κράτος, σαν άνθρωποι» δήλωσε από τη μεριά του ο πατέρας του Άλκη

Φαύλος κύκλος

Η Θεσσαλονίκη πληρώνει βαρύ τίμημα για την τυφλή οπαδική βία, που πολλές φορές οδηγεί στον θάνατο. Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού οδήγησε στο κλείσιμο παράνομων συνδέσμων φιλάθλων των τριών μεγάλων αθλητικών συλλόγων της πόλης, έφερε όμως και ένα νέο κύμα οπαδικών επιθέσεων ακόμα και έξω από γήπεδα όπου έπαιζαν σχολικές ποδοσφαιρικές ομάδες.

Μέχρι και σήμερα είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οπαδοί της κάθε ομάδας να πραγματοποιούν βόλτες σε γειτονιές της πόλης με σκοπό να εντοπίσουν ενδεχομένως άτομα που υποστηρίζουν αντίπαλη ομάδα και να τους επιτεθούν.

Ενα τέτοιο σκηνικό εκτυλίχθηκε στα μέσα της εβδομάδας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όταν η αστυνομία εντόπισε στην περιοχή της Κρήνης 16 νεαρούς οπαδούς, οι οποίοι, όπως προέκυψε, έκαναν βόλτες με τρία οχήματα και δύο μηχανές, σταματούσαν νέους και τους ρωτούσαν τι ομάδα είναι.

Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, καθώς στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν έξι ναυτικοί πυρσοί καθώς και μία σιδερένια δοκός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πρόκειται για νεαρούς ηλικίας 21, 26 και 27 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα που αφορούν την παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, καθώς και βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.

Οπαδοί ή τάγματα εφόδου;

Αρκετές φορές ομάδες οπαδών της πόλης θυμίζουν ακροδεξιά τάγματα εφόδου. Την περίοδο των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη ομάδες ακροδεξιών οπαδών διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδια με την αστυνομία.

Εκείνη την περίοδο οι επιθέσεις κατά προσώπων, κτηρίων και μνημείων είχαν ενταθεί, με αποκορύφωμα την πυρπόληση του διατηρητέου κτηρίου στην οδό Λεωφόρο Στρατού όπου λειτουργούσε η κατάληψη Libertatia. Βίντεο και αυτόπτες μάρτυρες επισήμαναν από την πρώτη στιγμή πως επρόκειτο για ομάδα ακροδεξιών, ορισμένοι εκ των οποίων έφεραν στα ρούχα τους τα διακριτικά της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Λίγα χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2021, τα επεισόδια στα Επαγγελματικά Λύκεια Σταυρούπολης και Ευόσμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη έχουν ακροδεξιό και οπαδικό χρώμα. Όπως κατήγγειλαν τότε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσα στα δύο σχολεία λειτουργούσαν ακροδεξιές ομάδες νεαρών που υποστηρίζουν και είναι οργανωμένες σε μεγάλη ομάδα της πόλης.

Οι επιθέσεις αυτές δεν είχαν ως κίνητρο την αγάπη για μια αντίθετη ομάδα, αλλά τη διαφορετική πολιτική άποψη. Είναι εξόχως προβληματικό όμως όταν η ακροδεξιά δράση ταυτίζεται με την οργανωμένη οπαδική δράση.

Οι θεσμοί ως σχολιαστές

Οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών της Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει, δυστυχώς, και στην περίπτωση της οπαδικής βίας τον ρόλο του σχολιαστή των γεγονότων. Μετά από κάθε σοβαρή οπαδική επίθεση δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκδίδουν ανακοινώσεις καταδίκης της τυφλής οπαδικής βίας, τονίζοντας την ανάγκη να μπει ένα τέλος. Το ίδιο πράττουν ορισμένες φορές και οι διοικήσεις των ομάδων. Την επόμενη μέρα όμως όλα συνεχίζονται σαν να μη συνέβη τίποτα.

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού επιτάχυνε ενδεχομένως ορισμένες διαδικασίες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη δομή που έχουν δημιουργήσει πολίτες με το όνομα «Εις το όνομα του Άλκη» δημιούργησαν το πάρκο αθλητικής φιλίας. Εκεί τοποθετήθηκαν τρεις ελιές στις ηλικίες των τριών πρόσφατων θυμάτων της οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, του Άλκη, του Τόσκο και του Νάσου. Λίγες εβδομάδες μετά άγνωστοι αφαίρεσαν τις ταμπέλες με τα ονόματα των τριών θυμάτων.

Παράλληλα υπήρξε πολύ γρήγορη μετονομασία της οδού Γαζή σε οδό Αλκιβιάδη Καμπανού, στην περιοχή της Χαριλάου, ενώ οι δράσεις κατά της αθλητικής βίας στα σχολεία εντάθηκαν στη μνήμη του Άλκη.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να καταφέρνει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Στη Θεσσαλονίκη μια ολόκληρη γενιά νέων παιδιών που αγαπούν τον αθλητισμό φοβάται να κυκλοφορήσει στον δρόμο με τη φανέλα της ομάδας που αγαπά, ενώ η ερώτηση «τι ομάδα είσαι;» έχει μετατραπεί σε απειλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL