Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.4°C19.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C16.7°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C18.3°C
3 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C18.2°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C15.7°C
0 BF 100%
Νάσος Ηλιόπουλος στην «Α» / Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι δύναμη θετικών ανατροπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νάσος Ηλιόπουλος στην «Α» / Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι δύναμη θετικών ανατροπών

1335002600.jpg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τα 7 βήματα για την Ελλάδα του 2027 μιλά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Α΄ Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος. Επισημαίνει ότι πυρήνας της πρότασης του κόμματος είναι ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, ενώ ξεδιπλώνει, μεταξύ άλλων, τις εμβληματικές δεσμεύσεις της Κουμουνδούρου για την εργασία, την οικονομία, τη δημόσια Υγεία και την ακρίβεια. Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ακούει τους πολίτες, ενώ μιλά «για μια Αριστερά που θα αναλαμβάνει την ευθύνη της ανατροπής σε αυτή τη ζωή και όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον». Παράλληλα, θέτει επί τάπητος τις προτεραιότητες του κόμματος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αντιδιαστολή με τις στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Αναφορικά δε με το ζήτημα της κοστολόγησης των προγραμμάτων, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποδείξει την αξιοπιστία του στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, ενώ παράλληλα κατηγορεί τη Ν.Δ. για ψέματα τόσο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το δικό της.

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσατε τα 7 βήματα για την Ελλάδα του 2027. Ποιες είναι οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί σήμερα την εναλλακτική πρόταση. Την πρόταση που μπορεί να κάνει τη διαφορά απέναντι στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Όλα ξεκινάνε από τη δημιουργία ενός διαφορετικού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Ενός μοντέλου το οποίο θα στηρίζεται σε δημόσια εργαλεία, όπως μία δημόσια τράπεζα, χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα, την έρευνα και τις ΜμΕ, αλλά και τον δημόσιο έλεγχο σε βασικά κοινά αγαθά, όπως το νερό και η ενέργεια. Ειδικά στην ενέργεια, μέσα από τον δημόσιο έλεγχο και τα εργαλεία εκδημοκρατισμού του συστήματος, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, μπορούμε να ρίξουμε το κόστος συνολικά για πολίτες και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος. Η ύπαρξη δημόσιων εργαλείων και δημόσιων αγαθών σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων είναι ζήτημα ασφάλειας για την κοινωνία. Ας σκεφτούμε, π.χ., πόσο κρίσιμη είναι η αναγέννηση ενός δημόσιου και καθολικού συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα απαιτούνται γρήγορες κινήσεις για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής με μείωση των άδικων έμμεσων φόρων, ακύρωση της υπερφορολόγησης που ασκεί η Ν.Δ. με 6 δισ. αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ και την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και εταιρειών εμπορίας και διύλισης πετρελαίου. Τέλος, διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο σημαίνει και ενίσχυση του κόσμου της εργασίας. Με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυστηρή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μισθούς για ζωή και όχι επιβίωση, αλλά και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Για ποιον λόγο ένας πολίτης που δεν σας ψήφισε στις εκλογές του Μαΐου να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου; Τι διαφορετικό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας σήμερα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι δύναμη θετικών ανατροπών. Αυτές τις ημέρες δική μας δουλειά είναι να ακούσουμε τους πολίτες που μας είχαν στηρίξει και τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από εμάς. Να ακούσουμε με ψυχραιμία και γενναιοδωρία όλα αυτά τα οποία μας μεταφέρει ο κόσμος, ότι, δηλαδή, επιθυμούν μια καθαρή δυνατή φωνή, ότι επιθυμούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς. Το πρόγραμμά μας περιγράφει αυτό το αλλιώς, αποτελεί την εναλλακτική που μπορεί να εμπιστευτούν ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία και η κοινωνική πλειοψηφία. Ταυτόχρονα αποτελεί την εναλλακτική που μπορεί να κάνει τη διαφορά απέναντι στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Για μια Αριστερά που θα αναλαμβάνει την ευθύνη της ανατροπής σε αυτή τη ζωή και όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον, για μία Αριστερά που θα αναγνωρίζει την ευθύνη να εκπροσωπήσει ευρύτερα τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο χωρίς ποτέ να μπει στο παιχνίδι ενός συναινετικού δικομματισμού. Σε αυτή τη μάχη ο λόγος μας είναι πιο καθαρός, πιο προγραμματικός και πιο οραματικός ακριβώς επειδή ακούσαμε τον κόσμο που ζητάει την εναλλακτική πρόταση.

Με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της δημόσιας Υγείας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει επί τάπητος την ανάγκη ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πώς μπορεί αυτό να υλοποιηθεί;

Η ύπαρξη ενός καθολικού δημόσιου συστήματος Υγείας χωρίς αποκλεισμούς αποτελεί για εμάς παράγοντα ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Δυστυχώς, σήμερα κινούμαστε σε άλλη κατεύθυνση. Όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην αναμονή ενός ασθενοφόρου ή στην καρότσα ενός αγροτικού, όταν η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι στο 12%, ενώ ο ευρωπαϊκός μ.ό. στο -2,3%, όταν τέλος αυτή τη στιγμή σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας η αναλογία ανάμεσα στο μόνιμο και στο έκτακτο προσωπικό είναι στο 50/50, τότε είναι φανερό ότι έχουμε μια κυβέρνηση που ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το παραδέχτηκε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. με το αστείο επιχείρημα ότι πρώτα έπρεπε να βρουν τα λεφτά και μετά να ασχοληθούν με την Υγεία. Χαρακτηρίζω αστείο το επιχείρημα γιατί αναφερόμαστε στην κυβέρνηση που είχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία που είχαμε γνωρίσει από το 2000. Η δική μας πρόταση ξεκινάει από την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με μονιμοποίηση όλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας, ενίσχυση του συστήματος με 15.000 προσλήψεις, από τις οποίες οι 5.000 οφείλουν να γίνουν τον πρώτο χρόνο, αλλά και με τη μισθολογική ενίσχυση μέσω της διαμόρφωσης του εισαγωγικού μισθού για το ιατρικό προσωπικό στα 2.000 ευρώ. Όλα αυτά σε ένα σύστημα δημόσιο, όπου τα νοσοκομεία θα είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και όχι Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά και με την ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα σύστημα με διαφορετική αρχιτεκτονική και φιλοσοφία, που θα υπηρετεί την κοινωνική ασφάλεια και όχι την ανάγκη κερδοφορίας των λίγων.

Τις προηγούμενες ημέρες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν τα ζητήματα της κοστολόγησης των προγραμμάτων και της φορολογίας. Ποιο είναι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ποιες οι φορολογικές του προτεραιότητες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποδείξει την αξιοπιστία του στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Όχι μόνο στη μεγάλη εικόνα με την ρύθμιση του δημόσιου χρέους, αλλά και συνολικότερα. Ας σκεφτούμε τον τομέα της Υγείας. Καταφέραμε το ’15-’19 να δώσουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους, να διαγράψουμε τα χρέη τους προς το σύστημα Υγείας και την ίδια στιγμή τα οικονομικά των νοσοκομειακών μονάδων να είναι στην καλύτερη κατάσταση. Σήμερα τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων έχουν περάσει ξανά το 1 δισεκατομμύριο.

Στο ζήτημα της κοστολόγησης, επίσης η Ν.Δ. έχει πει ψέματα τόσο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το δικό της. Πρώτα από όλα, το Μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα πρόγραμμα λιτότητας που δεν ανταποκρίνεται σε όσα έχει υποσχεθεί προεκλογικά, ειδικά για τους μισθούς. Ας σκεφτούμε, όμως, το εξής: Πόσο κοστίζει η ανθρωπιά; Γιατί σήμερα βλέπουμε εικόνες όπου συμπολίτες μας με αναπηρία πετιούνται στον δρόμο, αυτό είναι εικόνα βαρβαρότητας. Πόσο, λοιπόν, κοστίζει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας; Πόσο κοστίζει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και αυστηρή λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας; Όλα τα παραπάνω αποτελούν κυρίως θεσμικές πολιτικές και όχι δημοσιονομικές επιλογές.

Τέλος, η βασική μας φορολογική προτεραιότητα είναι η ελάφρυνση της κοινωνίας από άδικους έμμεσους φόρους και η φορολόγηση των υπερκερδών. Η ίδια η Κομισιόν παραδέχεται ότι βασικός λόγος του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι τα εγχώρια κέρδη κυρίως σε ενέργεια και καύσιμα. Άρα, τα υπερκέρδη αυτά είναι η άλλη όψη της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος μαζί με τα 6 δισ. υπερφορολόγησης που έχει κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν θέσει ανοιχτά το ζήτημα της τρίτης κάλπης σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η αυτοδυναμία. Πώς βλέπετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως ερμηνεύετε τη στάση της Πειραιώς;

Πέρα από την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, αφού φαίνεται ότι επενδύει στον φόβο όποιο και αν είναι το εκλογικό σύστημα, δεν μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση. Σταθερότητα και ασφάλεια σημαίνει ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε ένα καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας, να μην πετάμε ανθρώπους στον δρόμο, το εισόδημα και ο μισθός να φτάνουν για όλο τον μήνα και να σου εξασφαλίζουν μια ανθρώπινη ζωή και όχι απλώς επιβίωση. Για αυτά θα παλέψουμε από όποια θέση μάς κατατάξουν οι πολίτες, αναλαμβάνοντας ξανά την ευθύνη της ανατροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL