Εβδομάδα «προδοσιάς» αυτή που διανύουμε. Όπως είχαμε δει σε προηγούμενα φύλλα, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες εργαζομένων σε όλη τη χώρα διοργανώνουν εντυπωσιακές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην υποτίμηση της δραχμής και στην όξυνση της φτώχειας σε όλη τη χώρα. Η ΓΣΕΕ επρόκειτο να συντονίσει πανελλαδική πανεργατική απεργία. Μολαταύτα, μόνο λίγες ημέρες πριν από τη διενέργειά της, η ηγεσία της Συνομοσπονδίας (οι περίφημοι «Μακρήδες») υποχωρεί άτακτα υπό την πίεση της κυβέρνησης και του «ξένου παράγοντα»: αποσύρει τα αιτήματα που η ίδια η είχε καταθέσει και αναστέλλει όλες τις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις.
Αστυφύλακας-οδηγός τραμ-απεργοσπάστης
Η πανεργατική απεργία των Αθηνών πάντως, στην οποία συμμετείχαν περίπου 200.000 εργατοϋπάλληλοι, σημαδεύτηκε από ένα δυσάρεστο συμβάν: στη γωνία Πανεπιστημίου και Σίνα τραμ έπεσε σε διερχόμενο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 9 άνθρωποι. Οδηγός του τραμ ήταν ένας αστυφύλακας (!), τον οποίο είχε στρατολογήσει -εν είδει απεργοσπάστη- η κυβέρνηση προκειμένου να μην διαταραχθεί η κυκλοφορία.
Ασφαλτόστρωση με το σταγονόμετρο
«Προ οικονομικής χρεωκοπίας» βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, όπως ομολογεί ο ίδιος ο δήμαρχος. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι, σε μια αποστροφή του λόγου του, αναφέρεται ότι από τα «850 χιλιόμετρα δρόμων» του δήμου, μόλις τα 250 είναι ασφαλτοστρωμένα! Τα υπόλοιπα είναι χωματόδρομοι.
Σήμερα υφίστανται περί τα 1.000 χιλιόμετρα οδών στην Αθήνα. Το 2021, ο νυν δήμαρχος είχε δεσμευθεί ότι θα ασφαλτόστρωνε εκ νέου τα 450 εξ αυτών. Κατά πώς φαίνεται, όμως, (και) αυτή τη δέσμευση την καταβρόχθισε ο Μεγάλος Περίπατος.
Τα μπαζούκας των απολύσεων
Σε νέα από τον τομέα της ανάπτυξης: το σύνολο των αστικών κομμάτων, ο «βασιλεύς» αλλά και τα μέλη της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής παρίστανται στη δοκιμή αντιαρματικών βλημάτων που κατασκευάζει -για λογαριασμό των ΗΠΑ- η πολεμική βιομηχανία του Μποδοσάκη. Η εκδήλωση συγκέντρωσε τα πυρά (sic) της ΑΥΓΗΣ, μιας και ταυτόχρονα ο Μποδοσάκης απολύει εκατοντάδες εργαζομένων σε άλλα εργοστάσια του ομίλου του.
Με ηλεκτρικές συσκευές 3.000 νοικοκυριά
Τα μυστικά του «τρυφερού, γευστικού και απολαυστικού μπιφτεκιού» αποκαλύπτει η ως άνω ρεκλάμα της βιομηχανίας ΙΖΟΛΑ. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει το 1951 την παραγωγή ηλεκτρικών ψυγείων και κουζινών στο εργοστάσιό της στη Θήβα. Ήδη το 1953 «τρεις χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά» είχαν περάσει στην ηλεκτρική εποχή των λευκών συσκευών. Τις δεκαετίες 1960 και 1970 η ΙΖΟΛΑ θα γίνει ένα από τα ισχυρότερα brands στον κλάδο. Αργότερα, τα εργοστάσια της εταιρείας επί ελληνικού εδάφους έκλεισαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η εταιρεία συνεχίζει τη λειτουργία της με έδρα και παραγωγή στο εξωτερικό.
Μετανάστες και στη Βραζιλία
Οπως έχετε δει σε προηγούμενα αφιερώματά μας, το ζήτημα της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού απασχολεί ιδιαίτερα την ΑΥΓΗ. Από το 1946 έως το 1977 περίπου 1.000.000 άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα. 60% εξ αυτών δεν επέστρεψαν, παρά προτίμησαν να χτίσουν μια καινούργια ζωή στο εξωτερικό. Στην προκειμένη περίπτωση, ο προορισμός είναι η Βραζιλία.
Εκκληση για ενίσχυση της ΑΥΓΗΣ
Και μια διαφημιστική αναφορά της ΑΥΓΗΣ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι, λόγω της υποτίμησης της δραχμής, τα λειτουργικά της κόστη εκτοξεύθηκαν, καθιστώντας δυσχερή την επιβίωσή της. Και κάνει έκκληση στους αναγνώστες να ενισχύσουν την κυκλοφορία της προκειμένου να αντεπεξέλθει.
Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε η εφημερίδα στα πρώτα της βήματα δεν ήταν απλώς οικονομικού χαρακτήρα. Υφίστατο μόνιμα η απειλή αφαίρεσης της άδειάς της σε περίπτωση που γραφόταν κάτι εκτός πλαισίου της μετεμφυλιακής «νομιμότητας». Ενώ αρκετοί συντάκτες της -κυρίως ανταποκριτές σε επαρχιακές πόλεις- είχαν εξοριστεί στον Αϊ-Στράτη προτού καν κλείσει τον έναν χρόνο λειτουργίας της.