Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.4°C21.8°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.3°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.9°C23.8°C
2 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.4°C18.4°C
2 BF 71%
Εκλογές 2023 / «Λείπει το όραμα που θα μας κάνει να γυρίσουμε πίσω» λένε οι Έλληνες του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές 2023 / «Λείπει το όραμα που θα μας κάνει να γυρίσουμε πίσω» λένε οι Έλληνες του εξωτερικού

133459758.jpg

«Μόλις είδαμε το αποτέλεσμα νιώσαμε απογοήτευση, ενώ γκουγκλάραμε όλοι ταυτόχρονα το κόμμα ΝΙΚΗ. Δεν το είχαμε ξαναδεί. Αισθανθήκαμε σοκ με την άνοδο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς». Ο Κυριάκος Μελίδης μαζί με άλλα μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης Ελληνικής Κοινότητας έστησαν στις 21 Μαΐου προτζέκτορα για την προβολή των εκλογικών αποτελεσμάτων, μια αίσθηση κοινότητας στο μακρινό Βερολίνο. «Αν και η προεκλογική περίοδος ήταν βουβή, όπως και στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε το ενδιαφέρον και καλύψαμε μια ανάγκη του κόσμου να συγκεντρωθεί. Ήμασταν βέβαια μία “φούσκα”» - «φούσκα» είναι το ίδιο το Βερολίνο, όπου ζουν κυρίως νέας γενιάς μετανάστες από την Ελλάδα: ΣΥΡΙΖΑ 28,8%, δεύτερο το ΜέΡΑ25 με 22,06%, η Ν.Δ. μόλις 17,79%, το ΚΚΕ ψηλά (15,84%) και το ΠΑΣΟΚ καθηλωμένο στα ποσοστά της μνημονιακής περιόδου (5,52%).

«Κυριαρχούσε ο φόβος στους αριστερούς κύκλους για το αν θα ξαναβγεί ο Μητσοτάκης, αλλά υπήρχε και δυσαρέσκεια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι τα επιμέρους θετικά μέτρα δεν συναρθρώνονταν σε συνεκτικό όραμα για το πώς θα πάει η κοινωνία σε 10-15 χρόνια, για να δει και ο Έλληνας του εξωτερικού αν έχει νόημα να επιστρέψει. Ήταν κάπως αποσπασματικό το πρόγραμμά του, π.χ. για την Υγεία ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε προσλήψεις γιατρών, αύξηση μισθών στους νεοδιορισμένους κ.λπ., αλλά όχι απαραίτητα ένα όραμα για το πώς ακριβώς θα είναι η δημόσια Υγεία στην Ελλάδα. Το ίδιο και στην έρευνα» ήταν η αίσθηση που αποκόμισε ο Κ. Μελίδης.

«Μας έλειπε το όραμα και το καθαρό μήνυμα, πού θέλει να είναι η χώρα το 2030. Αυτό επιζητούν όσοι λείπουν από την Ελλάδα» συμφωνεί ο Ρίντβαλντ Δήμο. Εργάζεται στο Λονδίνο και έζησε ενεργά ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη προεκλογική εκστρατεία και ήδη οργανώνει συγκεντρώσεις ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Δεν μπορούσε να καταλάβει πού θα καταλήξει το βουβό κύμα της προηγούμενης περιόδου. Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., δεν μίλησε για φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα στους απόδημους. «Μείναμε στο πολιτισμικό κομμάτι των αποδήμων, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για να αναστραφεί το brain drain, πώς θα μας προσελκύσει να γυρίσουμε στην Ελλάδα, το μήνυμά του ήταν ισχνό». Στο Λονδίνο, κύριο προορισμό όσων ασχολούνται με τα χρηματοοικονομικά, σάρωσε η Ν.Δ. (50,76%), όπως άλλωστε συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο (47,46% έναντι μόλις 18% του ΣΥΡΙΖΑ).

«Η Βρετανία έχει τους περισσότερους απόδημους και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκαν τρεις από τις ΗΠΑ, κάτι που κακοφάνηκε στις ευρωπαϊκές οργανώσεις του κόμματος. Τώρα πάμε, κυρίως μέσω social media, να αντιστρέψουμε το κλίμα. Χρειάζεται όμως και νέα πρόσωπα, να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια εικόνα του καινούργιου. Αλλά και μια στοχευμένη καμπάνια, με ανάλυση δεδομένων. Δεν μπορούμε να μένουμε στην πεποίθηση του 1980 ότι “οι ιδέες μας θα νικήσουν”. Πρέπει να προσαρμοστείς!» επισημαίνει ο ίδιος.

Σοκαρισμένη η γενιά «που συνεχίζει να φεύγει»

«Στόχος πλέον είναι να βάλουμε φρένο στην ηγεμονία της Δεξιάς διότι τα επόμενα χρόνια προδιαγράφονται πολύ δύσκολα. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις μας σε τοπικό επίπεδο αλλά και στις πόλεις του εξωτερικού, ώστε να χτίσουμε αντιστάσεις στις πολιτικές λιτότητας» υπογραμμίζει η Ιώ Φλώρου, που αναζήτησε πριν από τέσσερα χρόνια επαγγελματική προοπτική στη Γαλλία. Ανήκει στη «γενιά τις κρίσης» που έφυγε -«και συνεχίζει να φεύγει, αν κρίνω από τους φίλους μου»- εξαιτίας των πολιτικών που εδραιώνονται στην Ελλάδα. Μια γενιά που θέλει να επιστρέψει «με καλύτερες εργασιακές συνθήκες, με προοπτικές για στέγαση, με καλύτερη ποιότητα Δημοκρατίας, χωρίς τόση ακρίβεια». Στη Γαλλία κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι τα πράγματα, καθώς η ίδια νεοφιλελεύθερη ρότα καθορίζει τις βασικές πολιτικές. Οι αντιστάσεις στο συνταξιοδοτικό Μακρόν δίνουν όμως ανάσα αισιοδοξίας στην Ιώ Φλώρου: «Στη Μασσαλία όπου μένω, με τη μεγάλη παράδοση, υπήρχε κάθε εβδομάδα κάλεσμα για διαδήλωση, βρισκόμουν συχνά κι εγώ, έβλεπα παλμό και νεολαία, καλλιτέχνες, καθηγητές, φυσικά το CGT. Το καλοκαίρι προβλέπεται κινηματικά θερμό».

Στη Σουηδία, αντίθετα, η παγίωση της Ακροδεξιάς ως βασικού πολιτικού παίχτη έχει αποκαρδιώσει τον Σταύρο Γιανγκοζόγλου, κάτοικο στην Ουψάλα. «Τα συνδικάτα πήραν πρόσφατα αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό για δύο χρόνια και δεν κουνήθηκε φύλλο, κάτι αδιανόητο για τη Σουηδία». Σταδιακά, οι τρύπες στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, το οποίο σε σήκωνε όταν έπεφτες, μεγαλώνουν και οι σκανδιναβικές χώρες βαδίζουν στα χνάρια της Ευρώπης, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. «Ξεχάστε πια το σκανδιναβικό μοντέλο, όνειρο ήταν και τελείωσε» αποφαίνεται ο Στ. Γιανγκοζόγλου. Ίσως, βέβαια, η αναζήτηση της κοινωνικής προστασίας εξηγεί το αποτέλεσμα στις ελληνικές εκλογές: ΣΥΡΙΖΑ: 26,56%, Ν.Δ.: 24,36%, ΜέΡΑ25: 17,77% και ΚΚΕ: 15,93%. Παρόμοιο με αυτό στη Δανία, η οποία επίσης φημίζεται για το κοινωνικό της κράτος (ΣΥΡΙΖΑ: 28,66%, ΚΚΕ: 21,66%, ΜέΡΑ25: 19,75%).

«Η Σουηδία είναι μια μικρή Ελλάδα, έχει όλες τις ηλικίες, από συνταξιούχους μέχρι και φοιτητές. Συνολικά ζουν γύρω στις 20.000, οι 5.000-6.000 είναι τα παιδιά της κρίσης. Βρήκαν αυτό που δεν βρίσκουν στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια. Ο απόδημος σκέφτεται τι κανόνες θα υπάρχουν όταν και αν θα επιστρέψει. Ο νεότερος, ειδικά, τι εργασιακά δικαιώματα. Αλλά και τι κράτος, υποδομές. Ένας 22χρονος ήρθε εδώ πριν από τέσσερις μήνες, έχει μεν πρόβλημα με τη στέγαση (μετακομίζει σχεδόν κάθε μήνα), αλλά ξεκίνησε να μαθαίνει σουηδικά. Πώς να γυρίσει μετά το ανεξήγητο εκλογικό αποτέλεσμα;».

Ο Στ. Γιανγκοζόγλου προτείνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ «να ξαναμιλήσει για το αριστερό του πρόγραμμα για να αποτραπεί ο κίνδυνος παντοκρατορίας της Ν.Δ.».

Θέλουν στεγαστική πολιτική για τους νέους και αναβάθμιση των πανεπιστημίων

Εντέλει, από τις πομπώδεις αρχικές διαδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί δεξαμενής 800.000 ψηφοφόρων μέχρι τους... σκάρτους 23.000 εκλογείς του Σαββάτου 20.5.23 η διαφορά είναι ιλιγγιώδης και βαραίνει την ίδια τη Ν.Δ.

«Είναι πράγματι ένα αμφιλεγόμενο θέμα ο νόμος του 2019 που επιτέλους παρείχε τη δυνατότητα στους απόδημους να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» σχολιάζει ο Βασίλης Σκλιάς, συνταξιούχος υπάλληλος στο δικαστήριο της Ε.Ε. και μόνιμος κάτοικος Λουξεμβούργου. Αρθρογραφεί συστηματικά για το ζήτημα και καταλογίζει και στις αριστερές δυνάμεις «καχυποψία απέναντι στην ψήφο των αποδήμων που τους χαρακτηρίζουν εσφαλμένα ομογενείς». Ωστόσο, παραδέχεται, «είναι λεπτό θέμα το ποιος πρέπει να αποφασίζει για το μέλλον της χώρας». Αν, δηλαδή, και σε ποιο βαθμό δικαιούται κάποιος που έχει αποκοπεί από την κοινωνικοοικονομική και πολιτική πραγματικότητα του τόπου να αποφασίζει για τους διαμένοντες σε αυτόν.

«Σίγουρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσδοκούσε μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού για να αποδείξει ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Όμως η εγγραφή ήταν κατώτερη των επιδιώξεων. Η κοινότητα των αποδήμων είναι δυσαρεστημένη γιατί επιθυμούσε ευρύτερη συμμετοχή. Η διαδικασία απλοποιήθηκε άγαρμπα την τελευταία χρονιά, ενώ ήταν δύσκολη τα πρώτα δύο χρόνια» διαπιστώνει από την πλευρά της η Νατάσσα Ρωμανού, ερευνήτρια της ΝΑSA για το κλίμα, συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ακτιβίστρια στους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μας μεταφέρει μέσω τηλεφώνου στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη: «Μέχρι την τελευταία στιγμή πολύς κόσμος θα μπορούσε να έχει εγγραφεί στους καταλόγους και δεν το κατάφερε γιατί ήταν προβληματική η διαδικασία. Την ημέρα της κάλπης στο εκλογικό τμήμα της Ν. Υόρκης συμμετείχαν νέοι άνθρωποι κυρίως, που έχουν έρθει στην Αμερική μετά το 1990. Το αποτέλεσμα (63,3% η Ν.Δ., 11,2% ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν μας εξέπληξε, λόγω της κοινωνικής σύνθεσης της περιοχής - σε Ν. Υόρκη, Κονέκτικατ και Νιου Τζέρσι ζουν και σπουδάζουν Έλληνες της μεσαίας και ανώτερης τάξης».

Πρώτο κριτήριο για τους Έλληνες των ΗΠΑ «είναι οι ξεκάθαρες απόψεις σε εξωτερική πολιτική, ελληνοτουρκικές σχέσεις και σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και η καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα ώστε να μειωθούν φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο πληρώνουν και οι απόδημοι. Επίσης, ζητούν διευκόλυνση και κίνητρα επαναπατρισμού για τους νέους επαγγελματίες».

Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τη Ν. Ρωμανού, είναι μια παρεμβατική πολιτική στέγασης για τους νέους αντί για νέα δάνεια. Και η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων που τώρα θεωρούνται παραμελημένα.

Δηλώνει και η ίδια σοκαρισμένη από την εκκωφαντική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αποδίδει κυρίως στην «αποκοπή» και απόσταση του κόμματος από την κοινωνία. «Ως κέντρο βάρους είναι πιο ριζοσπαστικός, ενδεχομένως, είναι πιο μπροστά από την κοινωνία. Αλλά πρέπει να τραβήξει την κοινωνία, πρέπει να καλλιεργήσει τα μηνύματά του, να εξηγήσει γιατί οι θέσεις του θα φέρουν βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Χρειάζεται εκλαϊκευμένη μετάδοση ενός θετικού μηνύματος, όχι μόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά σε βάθος χρόνου».

Ισχνή η συμμετοχή, περίπλοκη η διαδικασία εγγραφής

«Η γενιά της κρίσης δεν θέλει τη Ν.Δ., έφυγε εξαιτίας των πολιτικών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ» τονίζει ο Δημήτρης, εργαζόμενος εδώ και ενάμιση χρόνο στο Δουβλίνο, όπου «οι προοδευτικές δυνάμεις άγγιξαν αθροιστικά το 60%». «Κανείς δεν μιλούσε υπέρ του Μητσοτάκη, δεν ξέρω κάποιον που να τον ψήφισε». Πρόκειται για το συνηθισμένο... echo chamber, προφανώς, κατά την αργκό των αναλυτών. Ο Δημήτρης στέκεται στην περίπλοκη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. «Οι μισοί που ξέρω στο Δουβλίνο, 25-30 ετών, δεν εγκρίθηκαν! Χωρίς εξήγηση. Το ίδιο και στην Ολλανδία όπου ζει η κοπέλα μου».

«Με τον περιορισμό ότι πρέπει να έχει διαμείνει κάποιος στην Ελλάδα για 2 χρόνια την τελευταία 35ετία ουσιαστικά αποκλείστηκαν οι γκασταρμπάιτερ» σημειώνει ο Κ. Μελίδης από το Βερολίνο. Το εκλογικό σώμα του εξωτερικού περιλαμβάνει όσους έφυγαν μετά το 1990, ενώ η προϋπόθεση για φορολογική δήλωση στην Ελλάδα την τελευταία διετία πετάει έξω νέους ή όσους έχουν μεταφέρει τα φορολογικά τους δικαιώματα στο εξωτερικό. «Πολλοί δεν πρόλαβαν να εγγραφούν γιατί δεν είχαν ενημερωθεί».

Στις εκλογές του Μαΐου ψήφισαν 18.203 σε σύνολο μόλις 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς καταλόγους του εξωτερικού, αλλά είχαν απορριφθεί χιλιάδες αιτήσεις, ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεων δεν έγινες δεκτές.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν περίπου 7.000 επιπλέον ψηφοφόροι, οι οποίοι έκαναν ετεροχρονισμένα την αίτηση.

«Μιλάμε για απειροελάχιστο αριθμό, αν σκεφτείς ότι μόνο στο Λονδίνο έχουμε 150.000 με 200.000 Έλληνες. Σε πολλούς φίλους εγώ εξήγησα τη διαδικασία γιατί διαπίστωσα έλλειψη ενημέρωσης. Πολλοί την πάτησαν γιατί υπάγονται σε ΔΟΥ του εξωτερικού, άλλοι βρήκαν δύσκολη τη διαδικασία μέσω taxisnet. Κάποιων το πτυχίο έγινε δεκτό, ενώ κάποιων άλλων όχι! Όσοι έκαναν ένσταση δεν πήραν ποτέ απάντηση» μας λέει ο Δήμο Ρίντβαλντ.

Στη Γαλλία, όπου ζουν γύρω στους 35.000 Έλληνες, ψήφισαν πριν από δύο Κυριακές μόλις 788. Η Ιώ Φλώρου αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο Παρίσι γιατί στη Μασσαλία δεν είχε εκλογικό τμήμα. «Είδα κυρίως νέο κόσμο να προσέρχεται, έδειχναν χαρούμενοι που για πρώτη φορά ψήφιζαν στον τόπο διαμονής τους».

Ωστόσο, το μπέρδεμα είναι κοινός τόπος: «Το “Μάθε πού ψηφίζεις” μέχρι τις 15.5 με έβγαζε Αθήνα. Σύγχυση! Πολύς κόσμος όταν έβλεπε τα κριτήρια αποθαρρυνόταν. Και ούτε στην Ελλάδα μπόρεσε να ψηφίσει, λόγω κόστους» αναφέρει η ίδια.

Στη Σουηδία ψήφισαν 552 από τους μόλις 669 εγγεγραμμένους. Ο Σταύρος Γιανγκοζόγλου διαπίστωσε ως εκλογικός αντιπρόσωπος στη Στοκχόλμη ότι αρκετοί εγγράφηκαν εκπρόθεσμα και άρα θα ψηφίσουν στις 25.6. «Επίσης, πάρα πολλοί συνταξιούχοι έχουν κατέβει στην Ελλάδα από το περασμένο Πάσχα. Άλλοι υπολόγιζαν να έρθουν το καλοκαίρι και δεν ενδιαφέρθηκαν να μπουν στους καταλόγους του εξωτερικού γιατί θα έπρεπε να ακυρώσουν την εγγραφή. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική απέτυχε διότι όλοι προεξοφλούσαν ότι θα πάμε σε νέες εκλογές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL