Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Οι απανωτές γκέλες και οι διαδοχικές πολιτικές κρίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Οι απανωτές γκέλες και οι διαδοχικές πολιτικές κρίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο debate
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Υπάρχει ένα κεντρικό ερώτημα σ’ αυτές τις εκλογές; Υπάρχει. Το «Ναι ή όχι στον Μητσοτάκη;». Αυτή η απόφαση κυριαρχεί στις συζητήσεις, στις σκέψεις και στις αποφάσεις των ψηφοφόρων αυτές τις ημέρες. Μετά έρχεται το ερώτημα «Να φύγει και να έρθει ποιος;», όπου εκεί ξεφεύγουμε από τα διλήμματα και υπάρχουν πολλές απαντήσεις - Δημοκρατία έχουμε, και δικαίωμα ελεύθερης επιλογής.

Ομως η απάντηση στο πρώτο, στο βασικό, ερώτημα (να φύγει ή να μείνει ο Μητσοτάκης;) προσδιορίζει και τις επιλογές. Σ’ αυτές τις εκλογές, με τις πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, για να φύγει ο Μητσοτάκης, πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να δρομολογηθούν μείζονες πολιτικές εξελίξεις που έχει ανάγκη η χώρα: από κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων όμορων πολιτικών χώρων έως εξορθολογισμό της πολιτικής ζωής με βάση ιδεολογικές θέσεις και απαλλαγή της πολιτικής ζωής της χώρας από την οικογενειοκρατία που την κρατά στον πολιτικό μεσαίωνα.

Μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φεύγει ο Μητσοτάκης

Η αριθμητική των εκλογών και οι διακηρύξεις των πολιτικών κομμάτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκλειδώσει τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, αλλιώς τα νούμερα δεν θα βγάζουν κυβέρνηση, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σύρει τη χώρα σε νέες εκλογές, που εξ αντικειμένου θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, άρα θα έχουμε συρρίκνωση των μικρών κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Συνεργασία απέναντι στις υποκλοπές

Στα θετικά των τελευταίων ημερών είναι η επαναφορά του σκανδάλου των υποκλοπών στην εκλογική ατζέντα. Πάνω στις αντιδράσεις για το σκάνδαλο (που το παραδέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ό,τι κι αν λέει ο γκαφατζής των τελευταίων ημερών Άκης Σκέρτσος) διαμορφώνεται πεδίο κυβερνητικής συνεννόησης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αμφότεροι συμφωνούν ότι πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε Προκαταρκτική Επιτροπή για πολιτικά πρόσωπα, να μην υπάρχει δυνατότητα επίκλησης του απορρήτου, να καταθέσουν Κ. Μητσοτάκης και Γρηγόρης Δημητριάδης, να ελεγχθεί η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου (μαζί με όσους υπέγραψαν τις παρακολουθήσεις) και να αποπεμφθεί από τώρα από την Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι «πρέπει να πάνε φυλακή και πολιτικά πρόσωπα» για το σκάνδαλο των υποκλοπών αφενός διευκολύνει τις συγκλίσεις, αφετέρου δείχνει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ψάχνει τρόπους να ξεφύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό που της κάνει η Ν.Δ. του Μητσοτάκη για να της κλέψει τους ακροκεντρώους ψηφοφόρους.

Οι γκάφες και οι αποτυχίες της Ν.Δ.

Ωστόσο, σε σημαντικό κριτήριο ψήφου αναδεικνύονται τις τελευταίες ημέρες οι αλλεπάλληλες γκέλες του Μαξίμου και οι διαδοχικές πολιτικές κρίσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης πήγε στο ντιμπέιτ για να μην κάνει λάθος και κατάφερε να «αναστήσει» ένα θέμα που κακώς ο ίδιος θεωρούσε πως το είχε βάλει σε βαθιά κατάψυξη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πει ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε αυτό που είπε, αλλά οι άλλοι δεν κατάλαβαν αυτό που είπε και διαστρέβλωσαν αυτό που είπε σε κάτι που δεν είπε, ενώ το είχε πει και αφού το είπε, πολύ καλά έκανε και είπε αυτό που δεν είπε - αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού.

Την επόμενη ημέρα ο Ά. Σκέρτσος ανακοίνωσε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είναι παρελθόν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνοντας ένα δώρο στο Βερολίνο - έτσι γίνεται στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, μαθαίνουμε την αλλαγή της εθνικής πολιτικής από το TRT. Το ότι ο Ά. Σκέρτσος υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί αντί να παραιτηθεί δείχνει την αδυναμία του Κ. Μητσοτάκη να κυβερνήσει.

Την ίδια μέρα ήρθε και η υπόθεση με τη σύλληψη του Βορειοηπειρώτη υποψηφίου δημάρχου στη Χειμάρρα, προσθέτοντας μια διμερή κρίση εθνικού χαρακτήρα στην προεκλογική ατζέντα και δείχνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδυνατεί να προστατέψει την μειονότητα ακόμα και δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Κομματοκρατία και άγιος ο Θεός

Την Κυριακή ο Ά. Σκέρτσος αποκάλυψε ότι έβαλε τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να δουλεύουν για λογαριασμό της Ν.Δ. και να υπολογίζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΓΛΚ το διέψευσε προσβεβλημένο. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης το «διόρθωσε» λέγοντας ότι το υπολόγισε η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής (άρα πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι δούλεψαν για τη Ν.Δ.), ενώ όλους τους είχε προλάβει ο Αλέξης Πατέλης, που είχε αναρτήσει τον πίνακα από τις 28 Απριλίου. Και μετά ο Ά. Σκέρτσος παραδέχθηκε ότι και το 2021, και το 2022, και το 2023 η κυβέρνηση βάζει το ΓΛΚ να υπολογίζει το κόστος των εξαγγελιών των κομμάτων ενώ δεν είναι δουλειά του. Αυτό λέγεται κομματοκρατία και όχι φιλελεύθερη Δημοκρατία. Και δεν έχει σχέση με δυτική Ευρώπη - ας καταλάβουν στο Μαξίμου ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο το ευρώ.

Δεν είναι το μόνο σύμπτωμα κομματοκρατίας. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως καταγγέλθηκε από την ΕΛΜΕ Καβάλας ότι έστειλε e-mail να ψηφίσουν Ν.Δ. Ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας με μήνυμα από το υπηρεσιακό του ταχυδρομείο στα υπηρεσιακά ταχυδρομεία των νοσοκομείων της Αττικής καλεί τις διοικήσεις τους στη χθεσινοβραδινή πολιτική συγκέντρωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και διοικήσεις (π.χ., Νοσοκομείο «Παμμακάριστος») δίνουν εντολή να αποσταλεί το επίμαχο e-mail/προσκλητήριο «σε όλο το προσωπικό».

Μια πρόχειρη καταγραφή της επικαιρότητας δείχνει πόσο βεβαρημένο είναι το τοπίο για τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη από σκάνδαλα, αποτυχίες, κομματοκρατία και αλαζονεία. Το πολιτικό ερώτημα είναι αν αυτά που συμβαίνουν τώρα θα ξεχειλίσουν το ποτήρι ακόμα και για τους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους. Αυτό θα παιχθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL