Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
71 χρόνια ΑΥΓΗ / Οι πιθανοί διάδοχοι του Στάλιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

71 χρόνια ΑΥΓΗ / Οι πιθανοί διάδοχοι του Στάλιν

Ο απόηχος του θανάτου του στρατάρχη Στάλιν συνεχίζει να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα της ΑΥΓΗΣ την εβδομάδα 10 έως και 15 Μαρτίου 1953.

Ξεχωρίζουμε ένα ωραίο «σχεδίασμα καλλιτεχνικού συνεργάτου της ΑΥΓΗΣ», στο οποίο -ως τιμητική φρουρά, δηλαδή πιθανοί διάδοχοι- αναφέρονται οι Μπουλγκάνιν, Μπέρια, Μολότοφ και Καγκάνοβιτς.

Ο τίτλος αλλάζει εμφάνιση

Ο κόσμος αλλάζει - το ίδιο και η ΑΥΓΗ. Από την Κυριακή 15 Μαρτίου 1953 ο τίτλος της «αλλάζει στην εμφάνισιν». Το καινούργιο logo είναι πολύ πιο κοντά, από αισθητικής άποψης, σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

ΓΣΕΕ πριν 70 χρόνια...

Οπως και αυτές τις ημέρες, έτσι και πριν από 70 χρόνια η ΓΣΕΕ διοργάνωνε συνέδριο. Γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ ήταν (από το 1948) ο Φώτης Μακρής. Εν μέσω εμφυλίου τοποθετήθηκε στη θέση του εκλεγμένου Μήτσου Παπαρήγα (πατέρα του δημοσιογράφου Θανάση, συζύγου της Αλέκας), τον οποίο δολοφόνησε στο κελί του η αστυνομία το 1949. Ο Φώτης Μακρής, χάρη στην αγαστή συνεργασία με τις Αρχές του μετεμφυλιακού κράτους και την παντελή αδιαφορία του για τη συγκρότηση ενός εύρωστου εργατικού κινήματος, διατήρησε τη θέση του (με ένα μικρό διάλειμμα) έως και το 1969.
 

...και οι βομβόπληκτοι πριν 70 χρόνια
 

Και ενόσω οι προύχοντες της ΓΣΕΕ απολαμβάνουν τις ανέσεις και χαλαρές συζητήσεις των αποκαθαρμένων (από κομμουνιστές) συνεδρίων τους, σε άλλα μέρη των Αθηνών οι πληγές που άφησε ο πόλεμος παραμένουν ανοικτές: Στη Δραπετσώνα, «βομβόπληκτοι και παραπηγματούχοι» διοργανώνουν συγκέντρωση, ζητώντας από το κράτος να δώσει λύση στο μείζον ζήτημα της αστεγίας.

Σιγαρέτα για όλες τις τάξεις

Στον μαγικό κόσμο των διαφημίσεων πάλι, εργάτες και αστοί βρίσκουν τουλάχιστον ένα σημείο συνάντησης: Τα σιγαρέτα ΛΑΟΣ, τα οποία προσφέρονται έναντι χιλίων δραχμών τα δέκα.

Η οδοντόκρεμα, για να έχουμε μια αίσθηση των τιμών, κόστιζε περί τις 6.000 χιλιάδες δραχμές. Αυτά στο δύσμοιρο ΜΙΝΙΟΝ, το οποίο λόγω μιας «αγωγής πτωχεύσεως» υποχρεώνεται να διαθέσει οδοντόκρεμες, ξυραφάκια, σαπούνια και μαργαριταρένια κολιέ (!) σε τιμές-χαρακίρι.

Το Νερό του Ζαβέλ, η σημερινή χλωρίνη

Σε θέματα οργάνωσης του νοικοκυριού και στη στήλη «Για τη Γυναίκα» καταγράφονται οι χρήσεις του «Νερού του Ζαβέλ». Το Νερό του Ζαβέλ εφευρέθηκε από τον χημικό Κλοντ Λουί Μπερτολέ το 1785 και ονομάστηκε έτσι από την περιοχή Ζαβέλ στο 15ο Διαμέρισμα των Παρισίων όπου ο Μπερτολέ διατηρούσε το εργαστήριό του. Το υγρό αυτό είναι ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου. Η γνωστή σε όλους μας, δηλαδή, χλωρίνη.

Μαϊμού μπέιμπι σίτερ

Στα διεθνή, μια πραγματικά εξωφρενική είδηση από τη Δυτική Γερμανία: Η καθηγήτρια κ. Μπιτζόφελ απολύεται από τη δουλειά της καθώς οι γονείς των μαθητών της ανακάλυψαν ότι είχε αναθέσει τη φροντίδα του παιδιού της σε μία μαϊμού. «Δεν μπορούσαν πια να εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται το παιδί του στις μαϊμούδες» σημειώνει η ΑΥΓΗ και δημοσιεύει και το σχετικό φωτογραφικό τεκμήριο.
 

«Λαός Βασιλιάς» σε συνέχειες

Μια σπουδαία συνεισφορά της ΑΥΓΗΣ στα ελληνικά γράμματα. Από την Κυριακή 15 Μαρτίου 1953 ξεκινά να δημοσιεύει σε συνέχειες το βιβλίο του Ανδρέα Κέδρου «Λαός Βασιλιάς». Το μυθιστόρημα αυτό, από τα ελάχιστα λογοτεχνικά έργα της εποχής που μιλούν για την Εθνική Αντίσταση, είχε κυκλοφορήσει στη Γαλλία το 1952. Πέραν της έκδοσης της ΑΥΓΗΣ, το βιβλίο δεν μεταφράστηκε στα ελληνικά, ούτε κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα.

Ο Κέδρος γεννήθηκε το 1917 στο Βουκουρέστι. Πήρε διδακτορικό στην παιδοψυχολογία το 1938, στην Πράγα. Κατόπιν ήρθε στην Ελλάδα, όπου ενετάχθη στο ΕΑΜ και μετέπειτα στην ΟΠΛΑ. Έφυγε για τη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 1945 με το πλοίο «Mataroa», ως υπότροφος του γαλλικού κράτους. Πρόκειται για το περίφημο ταξίδι διάσωσης (από τη Λευκή Τρομοκρατία) ταλαντούχων αριστερών νέων, το οποίο οργάνωσε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβιος Μερλιέ. Στο ίδιο καράβι βρίσκονταν οι Αξελός, Καστοριάδης, Παπαϊωάννου, Ξενάκης και άλλοι σπουδαίοι επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Ο Κέδρος έζησε στο Παρίσι μέχρι τον θάνατό του. Εξέδωσε -στα γαλλικά- δεκάδες μυθιστορήματα, θεατρικά, βιβλία για νέους και παιδιά και ιστορικές μελέτες. Αυτοκτόνησε το 1999, λόγω ασθενούς υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL