Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Αλέξης Τσίπρας / Δημοκρατική αντεπίθεση -Η κοινωνία συμμέτοχος στην πολιτική ανατροπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας / Δημοκρατική αντεπίθεση -Η κοινωνία συμμέτοχος στην πολιτική ανατροπή

13292104aa.jpg

Εχοντας στη φαρέτρα του την εναλλακτική κυβερνητική του πρόταση και το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού», ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε τη λεγόμενη «πορεία προς τον λαό» με σκοπό να μεταφέρει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον μίας κυβέρνησης «πολιτικά και ηθικά έκπτωτης» από τη Βουλή στην κοινωνία. Το δίλημμα των εκλογών «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το Περιστέρι, και στην Πάτρα. Στις επερχόμενες κάλπες οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ «Δημοκρατίας και Νέας Δημοκρατίας», μεταξύ «δικαιοσύνης και Μητσοτάκη». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά από την Αχαΐα της μακράς δημοκρατικής παράδοσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αύριο, Δευτέρα, το Ιβανώφειο αναμένεται να ντυθεί στα χρώματα της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης, με τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά σταθμό αυτής της «πορείας». Η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βόρεια Ελλάδα δεν αποτελεί βέβαια μια μεμονωμένη και αποσπασματική κίνηση, αλλά τμήμα μιας συνολικής προεκλογικής στρατηγικής με αφετηρία την προηγούμενη Τετάρτη. Ο στόχος; Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κορυφαίο κομματικό στέλεχος, «η κοινωνία και ο λαός να γίνουν συμμέτοχοι στην πολιτική ανατροπή». Ήδη πάντως από την προηγούμενη εβδομάδα, με τις παρεμβάσεις για το ζήτημα των υποκλοπών, την πρόταση δυσπιστίας, τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τις ψηφοφορίες της Βουλής σε συνδυασμό με τη λεγόμενη «πορεία προς τον λαό» και τις κεντρικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως έχουν πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων εγκαινιάζοντας την προεκλογική περίοδο.

Στροφή στην κοινωνία

Ο απολογισμός των δύο αν μη τι άλλο επιτυχημένων προεκλογικών συγκεντρώσεων σε Αθήνα και Αχαΐα είναι κάτι παραπάνω από θετικός. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση χιλιάδων πολιτών, με τη συμμετοχή να ξεπερνά στο Περιστέρι κατά πολύ τη μαζική συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκτιμάται δε πως ήδη από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων. «Η αποφασιστικότητα του κόσμου καθιστά την πολιτική αλλαγή βεβαιότητα» ανέφερε κομματική πηγή στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη «βρίσκεται σε απομόνωση» από την κοινωνία. Κι όλα αυτά μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των εκλογών με φόντο την ακρίβεια, το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και των όσων συμβαίνουν στην υπόθεση της Greek Mafia. Οι δύο αντίθετες εικόνες, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι χαρακτηριστικές. Από τη μία, οι πολίτες δίνουν δυναμικό «παρών» στις πολιτικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και από την άλλη η κυβέρνηση «πολιορκείται» και βρίσκεται για άλλη μια φορά με την πλάτη στον τοίχο. Τελευταίο παράδειγμα, οι μαζικότατες διαδηλώσεις των ανθρώπων του Πολιτισμού που ζητούν το αυτονόητο. «Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει μέλλον όταν απομονώνεται από τους νέους και από τους ανθρώπους του Πολιτισμού» δηλώνει με έμφαση στην ΑΥΓΗ της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Δικαιοσύνη παντού

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πορεύεται στον δρόμο προς τις κάλπες με κεντρικό σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», ένα σύνθημα το οποίο διαπερνά κάθε πτυχή του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος. Αυτό έγινε εμφανές και από τις δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Στόχος πλέον είναι η περαιτέρω έμφαση και ανάδειξη της κυβερνητικής πρότασης του κόμματος και η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Το μεγαλύτερο βάρος των ομιλιών του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, όπως φάνηκε εξάλλου τόσο στο Περιστέρι όσο και στην Πάτρα, θα δοθεί στην επόμενη μέρα της χώρας. Οι αυξήσεις στους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (880 αύξηση του κατώτατου με τιμαριθμική αναπροσαρμογή και 10% για τους δημόσιους υπαλλήλους), η στήριξη των συνταξιούχων με επιστροφή των αναδρομικών και η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους του και 120 δόσεις, η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι κανόνες λειτουργίας των funds, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με έμφαση στο ΕΣΥ, στην Παιδεία και στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, η προστασία του Κράτους Δικαίου είναι μόνο κάποιες από τις πτυχές της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αμεση προτεραιότητα αποτελούν εξάλλου τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Θα δοθεί λοιπόν μεγάλη βαρύτητα στην εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, η οποία εκ των πραγμάτων σκιαγραφεί τις κύριες διαχωριστικές γραμμές έναντι του κυβερνητικού σχεδίου. Κατά την Κουμουνδούρου, πάντως, δεν υπάρχει παράδειγμα χώρας με ισχυρή και βιώσιμη οικονομία χωρίς ισχυρούς θεσμούς. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η σύνδεση που έκανε ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ του σκανδάλου των υποκλοπών και των κυβερνητικών επιλογών στην οικονομία λέγοντας ότι «με εργαλεία ανήθικα μέσα επιβλήθηκε μια ανήθικη πολιτική με σκοπό την πιο μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος των τελευταίων χρόνων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μάλιστα χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη «πρωθυπουργό των υποκλοπών, της ακρίβειας, των ανισοτήτων και της εκτροπής», που δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Οι επόμενες κινήσεις

Το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλία. Εκεί θα συζητήσει με τον αγροτικό κόσμο και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων για τα προβλήματα της περιοχής και συνολικά για τις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού. Θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης, καθιστώντας το πεδίο διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή την ίδια την κοινωνία. Επιπλέον, σε περίπτωση που εντέλει οριστικοποιηθεί η συνεδρίαση των Ευρωσοσιαλιστών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενδέχεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στη διάσκεψη ως παρατηρητής.

Το σίγουρο είναι ότι, πέρα από τις περιοδείες και τις συγκεντρώσεις, θα συνεχιστούν και οι στοχευμένες διαδικτυακές καμπάνιες. Μετά τα διαδικτυακά σποτ για τη νέα γενιά, η καμπάνια θα επικεντρωθεί στους συνταξιούχους και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια, εκκρεμεί ακόμη μία συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος και των εκπροσώπων των τάσεων. Αν και μέχρι στιγμής σε γενικές γραμμές τα πράγματα έχουν κυλήσει ομαλά. Το γεγονός αυτό φέρνει πιο κοντά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Εκεί θα εγκριθεί ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων, ενώ θα οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα υπάρξει η τελική έγκριση τόσο του κυβερνητικού προγράμματος όσο και των ψηφοδελτίων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται μεγάλη ανανέωση, με έντονο το στοιχείο των ανθρώπων του Πολιτισμού, της επιστήμης, των γραμμάτων, της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και φυσικά των νέων ανθρώπων.

Μπλόκο στους νεοναζί χωρίς «ναι μεν, αλλά»

Η μοναδική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Βουλή, έως τη διάλυσή της για την προκήρυξη εκλογών, είναι αυτή για την τροπολογία που αφορά το μπλόκο στην εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη και των λοιπών νεοναζιστικών μορφωμάτων. Εξαρχής η Κουμουνδούρου έχει διαμηνύσει ότι η θέση των νεοναζί εγκληματιών είναι στη φυλακή και όχι στον δημόσιο βίο, πολλώ δεν μάλλον στο Κοινοβούλιο. Επέλεξε δε να καταθέσει στη δημόσια σφαίρα μια σαφή νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβερνητική πρωτοβουλία ενδέχεται να προσκρούει στα συνταγματικά προβλεπόμενα. Εκτός των άλλων, απαιτείται, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, μια νομοθετική παρέμβαση που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Να μην ανοίγει δηλαδή κερκόπορτες για μελλοντικό αποκλεισμό άλλων κομμάτων αναπαράγοντας τη θεωρία των δύο άκρων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει ανοιχτός στον διάλογο για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να δημιουργεί συγκλίσεις και όχι αντιθέσεις. Ως εκ τούτου, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βλέπει αρνητικά την πρόταση που κατέθεσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Εκτός των άλλων, το γεγονός ότι επιλέγει να μην απέχει από την εν λόγω ψηφοφορία δείχνει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης γύρω από το ζήτημα. Στον βαθμό, βέβαια, που κάτι τέτοιο επιδιώκεται και από την κυβέρνηση, όταν μάλιστα, όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, η ολιγωρία της έδωσε τη δυνατότητα στον Ηλία Κασιδιάρη να κάνει τον influencer μέσα από τη φυλακή.

Επισημαίνουν, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να εμμένει σε μια «λάθος και αντισυνταγματική τροπολογία που αφήνει περιθώρια διευρυμένων ερμηνειών». Μάλιστα, στηλιτεύουν το γεγονός ότι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αναφορά στον «νεοναζιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος». Παρά τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με την αρχική της πρόταση, «το βασικό πρόβλημα παραμένει» λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα για «μεγάλα περιθώρια ερμηνειών, παρερμηνειών και καταχρήσεων» σημειώνουν κομματικές πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι «από πουθενά δεν προκύπτει ότι η πρόταση στοχεύει αποκλειστικά σε νεοναζιστικά κόμματα. Εξακολουθεί να κλείνει το μάτι σε θεωρίες των δύο άκρων». Παράλληλα, υπάρχει η εκτίμηση πως δίνεται «ανεπίτρεπτα μεγάλη εξουσία στον Άρειο Πάγο».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζουν πλήρως ότι αποτελεί κοινό σημείο όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να μην επανεμφανιστούν στην πολιτική ζωή της χώρας, ανεξαρτήτως προσωπείου, οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Απαιτείται ωστόσο μια πρόταση που να μην υπερβαίνει το πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα, ορίζοντας ταυτόχρονα ρητώς τον χαρακτήρα των νεοναζί. Δεν πρέπει, τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, να δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης της συγκεκριμένης νομοθετικής πρόβλεψης στο μέλλον «κατά το δοκούν», εφόσον κάποιος δικαστής «κρίνει ότι γενικά και αόριστα δεν συνάδει η λειτουργία του όποιου κόμματος με την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθυμίζει στην πρότασή του ότι στο άρθρο 29 παρ. 1 του συντάγματος «ορίζεται ότι η ίδρυση πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη, όμως η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Επομένως, λένε, δεν προβλέπεται η απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος. Βέβαια, αναφορικά με την προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, ο εκλογικός νόμος δύναται να θέσει τους όρους συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μέσω της κατάρτισης συνδυασμού υποψηφίων.

Τούτων δοθέντων, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπει τα εξής: «Δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του συντάγματος». Τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων «οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση υποκινούν, προκαλούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».

Θεωρούν, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι η συγκεκριμένη διατύπωση μπορεί να λειτουργήσει ως «δικλείδα ασφαλείας», αποφεύγοντας γενικεύσεις και ορίζοντας με σαφή τρόπο τον ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL