Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

13282352a.jpg

Μαθαίνουμε από τις ιστοσελίδες ότι την παραμονή της κηδείας του Κωνσταντίνου η οικογένειά του παρέθεσε γεύμα στους προσκεκλημένους στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Και το αυθόρμητο ερώτημα που δημιουργείται είναι πώς μια οικογένεια ανεπάγγελτων έχει την οικονομική άνεση να παραθέσει γεύμα σε καμιά δεκαριά βασιλιάδες, εκπρόσωπους άλλων τόσων βασιλικών οίκων και πολλές δεκάδες υψηλούς προσκεκλημένους.

Η απάντηση είναι προφανής. Ότι διαχειρίζονται μια τεράστια περιουσία η οποία έχει φτιαχτεί από χορηγίες δημόσιου χρήματος τις οποίες κατέβαλλε το κράτος για γενιές και γενιές.

Στην ΑΥΓΗ του 1965 βρίσκουμε μια ενδεικτική λίστα της περιουσίας που είχε τότε ο βασιλικός οίκος. 11 παλάτια, 14 θαλαμηγοί, 89 αυτοκίνητα. Χώρια τα κτήματα, τα έργα τέχνης κ.λπ., κ.λπ.

Και το μετρητό που έπεφτε ζεστό κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συντηρείται η Αυλή.

Σε εποχές που η Καλλιθέα δεν είχε καν αποχετευτικό δίκτυο. Και τα άδειαζε στο ρέμα.

Η βασιλεία είναι το πιο κρατικοδίαιτο πράγμα που έχει επινοηθεί σε επίπεδο θεσμών. Κι αυτό το γνωρίζουν οι πάντες.

Από την άλλη μεριά, η βασιλεία συγκινούσε ανέκαθεν πολύ κόσμο. Και στην Ελλάδα για ειδικούς λόγους.

Γιατί οι βασιλιάδες δεν έπαψαν ποτέ να ανακατεύονται στην πολιτική για λογαριασμό της πιο αντιδραστικής μερίδας.

Στην Ελλάδα των νεότερων χρόνων υπήρξε ένας και μοναδικός βασιλιάς που θεωρείται πως ήταν προσηλωμένος στους συνταγματικούς θεσμούς. Ήταν ο βασιλιάς Αλέξανδρος, που πέθανε από το δάγκωμα μιας μαϊμούς.

Με αποτέλεσμα να επανέλθει στον θρόνο ο πατέρας του, τον οποίο η μισή Ελλάδα δεν ήθελε να βλέπει ούτε ζωγραφιστό.

Αυτός οδήγησε τη χώρα στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο διάδοχός του Γεώργιος ο Α΄ επανήλθε στον θρόνο με ένα δημοψήφισμα στο οποίο πήρε 97,88%. Και λίγο αργότερα κατέλυσε τη Δημοκρατία και εγκατέστησε τη δικτατορία Μεταξά.

Το 1946, μέσα σε κλίμα αιματηρής τρομοκρατίας, επανήλθε ξανά στον θρόνο με ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Το οποίο κέρδισε με το αρκετά σεμνότερο 68,8%.

Ο διάδοχός του Παύλος ο Α΄ υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της μετεμφυλιακής εθνικοφροσύνης. Τη δική του υπογραφή φέρουν όλα τα διατάγματα για τα Μακρονήσια, τους αναγκαστικούς νόμους, τα στρατοδικεία, τις εκτελέσεις.

Είκοσι χρόνια μετά την απελευθέρωση, το σύστημα αυτό κυβερνούσε τη χώρα πνίγοντας τη Δημοκρατία. Και το σύστημα αυτό παραδόθηκε στον γιο του Κωνσταντίνο τον Β΄.

Αυτός το 1965 ανέτρεψε μια κυβέρνηση που πριν 18 μήνες είχε πάρει 52,7%. Και ήρθε σε κάθετη σύγκρουση με το σύνταγμα και το δημοκρατικό αίσθημα του τόπου.

Αναγνώρισε πρόθυμα τη Χούντα. Και κινήθηκε εναντίον της με αστείο τρόπο όταν κατάλαβε ότι οι συνταγματάρχες δούλευαν για τη δική τους εξουσία και όχι για να εδραιώσουν τη δική του.

Παρέμεινε στη Ρώμη εισπράττοντας τη βασιλική χορηγία χωρίς να ανοίξει το στόμα του για τα εγκλήματα της Χούντας.

Και το 1974, στο μοναδικό αδιάβλητο δημοψήφισμα που έχει γίνει στην Ελλάδα για το πολιτειακό, η βασιλεία πήρε πόδι με 69,18%.

Αυτό πενθούν πολλοί από αυτούς που πήγαν στη Μητρόπολη να προσκυνήσουν. Τη Μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της συνταγματικής Δημοκρατίας στον τόπο.

Δεν δικαιολογούν τον βασιλιά ως νεαρό και άπειρο στην κρίση του 1965. Ούτε αναγνωρίζουν την «αντιδικτατορική» του δράση. Την εποχή που ο Θρόνος έτρωγε τη Δημοκρατία νοσταλγούν.

Και για χάρη αυτού του κόσμου έδωσαν το «παρών» στην κηδεία οι πολιτικοί εκπρόσωποι της σκληρής Δεξιάς. Διότι είναι η πελατεία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL