Live τώρα    
10°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
8.4°C10.8°C
4 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
7.6°C11.4°C
6 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.8°C11.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.6°C14.1°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
7.3°C8.9°C
0 BF 46%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

13266222a.jpg

Με το ταξίδι του Μητσοτάκη στο Λονδίνο η λίστα Πέτσα έγραψε ότι ανοίγει ένα παράθυρο για «την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα».

Ωστε να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στις αρχές του 2023.

Τσάκα-τσάκα. Ένα θέμα που έχει ανοίξει από το 1983, και στο οποίο υπάρχει κάθετη διαφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, θα λυθεί μέσα σε μερικές βδομάδες.

Το αφεντικό τρελάθηκε.

Ή κάποια μούφα προσπαθούσαν να πουλήσουν. Αν και η λίστα Πέτσα δεν κάνει τέτοια…

Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης θα επιθυμούσε πάρα πολύ να φέρει τα Γλυπτά στην Ελλάδα προεκλογικά. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που ψοφάει.

Φανταστείτε τι ωραία. Εθνικό ακροατήριο, συγκίνηση, ομιλίες, προπόσεις, ουρές, κάμερες, επιστρέφουν στον τόπο τους, Ραφάλ να σκίζουν τον αττικό ουρανό.

Έτσι σαρώνεται ο μεσαίος χώρος. Το δίλημμα στις κάλπες θα είναι Γλυπτά, ευαισθησία και Zeus & Dione ή το αρκουδομαγκιστάν του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά το θέμα είναι τι σημαίνει «επιστροφή». Γιατί «επιστροφή» δεν είναι να έρθουν εδώ τα Γλυπτά και να εκτεθούν για είκοσι μέρες. «Επιστροφή» σημαίνει να αποκτήσει η Ελλάδα την κυριότητά τους.

Το άλλο ονομάζεται «δανεισμός». Και, ως γνωστόν, προτιμάμε να τον αποφύγουμε.

Γιατί όταν κάνεις δανεισμό, αναγνωρίζεις την κυριότητα σ’ αυτόν που σου τα δανείζει. Και το θέμα κλείνει μια και καλή.

Αλλά πήγανε να δουλέψουν τον κόσμο. Γιατί, σου λέει, ας έρθουν να φωτογραφηθούμε και θα δούμε πώς θα πουλήσουμε στον κόσμο τη συμφωνία.

Εδώ του πουλήσαμε ως επιτυχία την αναγνώριση της αρχαιοκαπηλίας με τα κυκλαδικά ειδώλια. Κάπως θα πουλήσουμε και τα Γλυπτά.

Το ότι κάποιον λάκκο έχει η φάβα το αντιλαμβάνεσαι από αυτό που είπε ο Μητοστάκης στο LSE μετά τη συνάντηση με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.

Δηλαδή ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ανησυχίες που μπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο.

Α, γεια σου! Και ποιες είναι οι ανησυχίες που μπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο; Προφανώς να μην αμφισβητηθεί η κυριότητά του στα Γλυπτά.

Από δηλώσεις εκπροσώπων του Μουσείου στον βρετανικό Τύπο φαινόταν πως υπήρχε κάποια διάθεση για συμφωνία με την Ελλάδα.

Πολύ δειλά έλεγαν ότι εξετάζουν τρόπους συνεργασίας με την Ελλάδα, χωρίς βεβαίως να αδειάσουν το Μουσείο, που χρειάστηκε γενιές για να γίνει και είναι ενιαίο σύνολο ανθρώπινου πολιτισμού και τέτοια.

Αλλά άφηναν ένα περιθώριο να στείλουν κάποια πράγματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σίγουρα όχι όλα.

Τελικά το σχέδιο που βγήκε στη φόρα ήταν ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα ώστε να είναι τα Γλυπτά εδώ.

Να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά ως εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου. Που σημαίνει επίσης αναγνώριση της κυριότητάς τους από το Μουσείο.

Εχουμε την εντύπωση πως αν προωθούσε τέτοια συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης θα τον κατηγορούσε για εθνική προδοσία.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αυτό κόπηκε τελικά με το μαχαίρι.

Βγήκε ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού και είπε τέλος, παιδιά, δεν μπορούμε να σας κάνουμε τέτοια χάρη, θα αρχίσουν μετά να μας ζητάνε όλοι ο καθένας τα δικά του.

Και υπάρχει και βρετανικός νόμος που απαγορεύει την εξαγωγή αρχαιοτήτων από τη χώρα - αυτό ήταν το καλύτερο.

Οπότε μάλλον δεν του βγαίνει προεκλογικά του Μητσοτάκη. Θα μείνει με τα Ραφάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL