Live τώρα    
Στόχευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στους Λουδοβίκους που κυβερνούν θατσερικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στους Λουδοβίκους που κυβερνούν θατσερικά

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όμως ο οδυνηρός χαμός του Αλέξανδρου Νικολαΐδη ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες κομματικές εργασίες. Με την ατμόσφαιρα βαριά στην Κουμουνδούρου, καθώς ο Ολυμπιονίκης που διετέλεσε τα τελευταία χρόνια χρέη αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός και έχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού μεταξύ των στελεχών και των μελών του κόμματος, η συνεδρίαση μετατίθεται για το ερχόμενο σαββατοκύριακο με την ίδια ατζέντα.

Όπως διαφάνηκε στη συζήτηση της Παρασκευής στην Ώρα του Πρωθυπουργού, η αξιωματική αντιπολίτευση ιεραρχεί ως μείζον ζήτημα την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, αποδομώντας πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα της επιτυχίας, ενώ την ίδια στιγμή αναδεικνύει τις προτάσεις του κόμματος. Πειστική απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης παρεμβαίνοντας στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και στον ΦΠΑ των προϊόντων πρώτης ανάγκης δεν έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Για την ακρίβεια, έλαβε την προβλεπόμενη: Δεν φταίμε εμείς, φταίει ο Πούτιν και ο πόλεμος.

Τι κι αν όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ράλι στις τιμές και στην ενέργεια ξεκίνησε πριν τα ρωσικά τανκς περάσουν τα ουκρανικά σύνορα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει μονότονα το ίδιο επιχείρημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις ακέραιες ευθύνες που φέρει ο πρωθυπουργός, κάνοντας πενηνταράκια αυτό που χαρακτηρίζει «ακρίβεια Μητσοτάκη». Στην ενέργεια, ο Αλ. Τσίπρας καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι, αντί να προστατεύει την κοινωνική συνοχή, προστατεύει τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια. «Χρίσατε τη ΔΕΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, ενώ μίλησε ακόμη και για τυχόν ποινικές ευθύνες που μπορεί να επιφέρει η απόδειξη ότι χειραγωγήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή της. Την ίδια στιγμή γίνεται λόγος για προσχηματική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, δεν έχει εισπράξει τίποτα από τη φορολόγηση των υπερκερδών που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λουδοβίκος που κυβερνά σαν Θάτσερ

Η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «συμπεριφέρεσαι σαν Λουδοβίκος, κυβερνάς σαν Θάτσερ» συμπυκνώνει εν πολλοίς την κριτική της Κουμουνδούρου στην κυβερνητική αντίληψη και ιδεολογία. Νεοφιλελεύθεροι στη διαχείριση και εκτός κοινωνικής πραγματικότητας, που δεν αντιλαμβάνονται πώς ζει και πώς επιβιώνει η πλειονότητα που δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος στο σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς ρεύματος. Γι’ αυτόν τον λόγο ασκούν σφοδρή κριτική στο διαβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» των 50 προϊόντων χαρακτηρίζοντάς το «καλάθι του εμπαιγμού», καθώς δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα παγώσουν οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία «οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές».

Ανοιγμα στην κοινωνία

Αυτό που επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει τίποτα πλέον να προσφέρει στη χώρα, τονίζοντας ότι έχει αποτύχει σε όλα τα μεγάλα μέτωπα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει: πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, ενώ την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπεται σε παράγοντα αστάθειας και ανασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικόι το αίτημα για πολιτική αλλαγή όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τη στρατηγική για προοδευτική διακυβέρνηση. Σε δημοσκόπηση της MRB, αν και η Ν.Δ. προηγείται στην πρόθεση ψήφου, στην ερώτηση για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, οι πολίτες επιλέγουν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ με 25,3% έναντι 24,6% που συγκεντρώνει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ως εκ τούτου, οι περιοδείες και οι ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, αφού κεντρικός στόχος είναι η επικοινωνία των προτάσεων και του προγράμματος και η αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες, προκειμένου ο θυμός και η δυσαρέσκεια για την πολιτική Μητσοτάκη να μετουσιωθούν σε δυναμική πολιτικής κινητοποίησης και εντέλει σε ψήφο για την αναγκαία αλλαγή στις επερχόμενες κάλπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL