Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Με εντολή Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών και δημοσιογράφων;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Με εντολή Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών και δημοσιογράφων;

Δημητριάδης Μητσοτάκης
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Πολιτικό σεισμό έχουν προκαλέσει οι αιφνίδιες παραιτήσεις του Γ.Γ της κυβέρνησης και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων υπό το βάρος των αποκαλύψεων για διευρυμένο δίκτυο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών. 

Για πρώτη φορά το Μαξίμου μέσω των ημιεπίσημων διαρροών σε δημοσιογράφους παραδέχεται ότι πράγματι παρακολουθούνταν τόσο ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. «Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν είχε ενημέρωση το Μαξίμου», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, για να προσθέσουν όμως πως υπήρξαν «κάποιες λανθασμένες ενέργειες» από τον διοικητή της ΕΥΠ.

Ποιες είναι όμως οι λανθασμένες ενέργειες που μπορεί να κάνει o διοικητής της ΕΥΠ, όταν πρόκειται για νόμιμες συνακροάσεις; Υπάρχει περίπτωση να μην έχει ενημερωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού, όταν μάλιστα με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ο πολιτικός έλεγχος της ΕΥΠ έχει περάσει απευθείας στον Πρωθυπουργό; Γιατί παραιτήθηκε ο Γ.Γ της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης που ήταν γνωστό σε επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς ότι «μοιραζόταν» τη διακυβέρνηση της χώρας με τον θείο του Κυριάκο Μητσοτάκη; 

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το πρωθυπουργικό περιβάλλον ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα, που να οδηγούν σε τέτοιες αποφάσεις τον πρωθυπουργό αρχές Αυγούστου και με το θέμα των παρακολουθήσεων, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του, να είναι μέχρι τώρα τουλάχιστον απολύτως διαχειρίσιμο από την κυβέρνηση.

Στην πρώτη εκδοχή φέρονται οι Δημητριάδης και Κοντολέων να είχαν αυτονομηθεί και με τη συνδρομή και επιχειρηματιών να είχαν αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο παρακολουθήσεων. Μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι αναφέρουν με νόημα πως το ενδιαφέρον τους για τα πολιτικά τεκταινόμενα δεν θα τους οδηγούσε σε μια ενέργεια τόσο υψηλού ρίσκου, αλλά αντίθετα το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μάλλον τους συγκινούσε περισσότερο, ώστε να γίνονται αποδέκτες ανάλογων πληροφοριών.

Στην δεύτερη εκδοχή οι Δημητριάδης και Κοντολέων φέρονται να είχαν πείσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το δίκτυο της ΕΥΠ και των εξωτερικών συνεργατών τους είναι απρόσιτο και απολύτως ασφαλές για να στήσει ένα δίκτυο παρακολουθήσεων που θα προσφέρει απίθανο βαθμό πληροφορίας και παράλληλα ασφάλεια στο Μαξίμου. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για παρακολούθησεις που γίνονται με εντολή και σε πλήρη γνώση του πρωθυπουργού, ενώ η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ το 2019, δείχνει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που είχε εκπονηθεί πριν ακόμη η ΝΔ κερδίσει τις τελευταίες εκλογές.

Οι αποκαλύψεις όμως και ο φόβος νέων που θα περιελάμβαναν λεπτομέρειες της δράσης του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί θορύβησαν τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου και κυρίως τον πρωθυπουργό που είδε στόματα να ανοίγουν και τους «μπροστινούς» της υπόθεσης να μπαίνουν σε θέση μάχης προκειμένου να «σωθούν».

Σε κάθε περίπτωση πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ και του «ενδιάμεσου» Δημητριάδη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις. Ποιους και γιατί παρακολουθούσε το δίκτυο Δημητριάδη-Κοντολέων και με ποια εντολή ακόμη και αν ήταν νόμιμες; Ποιος ήταν ο βαθμός πληροφορίας που έφτανε στον ίδιο ή αν είχε δώσει τις εντολές αυτές; 

Και προφανώς άμεσα πρέπει να ξεκινήσει αστυνομική και δικαστική έρευνα για την όλη υπόθεση και εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Δεν υπάρχει προηγούμενο, μια κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει μια τέτοια υπόθεση, να μπορεί να σταθεί και να κυβερνήσει. Το ερώτημα στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι αν ο πρωθυπουργός της χώρας έδινε και τις εντολές στο παραμάγαζο της ΕΥΠ που είχε στηθεί και άρα εάν θα καθίσει ξανά σε διπλανές καρέκλες με τους παραιτηθέντες συνεργάτες του ή εάν πρόκειται για ένα τραγικό πρόσωπο που δεν μπορούσε να ελέγξει ούτε το με συγγενείς του στελεχωμένο πρωθυπουργικό γραφείο. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές πλέον είναι μονόδρομος, προκειμένου να επιστρέψει στη χώρα η ομαλότητα τουλάχιστον σε επίπεδο θεσμών και δημοκρατίας. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL