Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
ΝΑΤΟ / Τουρκικό βέτο σε μια ιστορική απόφαση 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΑΤΟ / Τουρκικό βέτο σε μια ιστορική απόφαση 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Βόλφγκανγκ  Ίσινγκερ έχει κάνει μεγάλη καριέρα στη διεθνή διπλωματία, ήταν επί σειρά ετών πρέσβης της Γερμανίας σε ΗΠΑ και Βρετανία, αλλά και επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Ερωτηθείς χθες για την ιστορική απόφαση της επί σχεδόν 200 χρόνια ουδέτερης Σουηδίας και της γειτονικής της «φινλανδοποιημένης» Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο  Ίσινγκερ πανηγύρισε για την ενίσχυση της Συμμαχίας με τις δύο «ιδιαίτερα αξιόμαχες» χώρες, υπογράμμισε ότι αυτό δεν θα γινόταν ποτέ εάν ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έκανε την εισβολή στην Ουκρανία και έβαλε στοίχημα ότι οι ενστάσεις της Τουρκίας θα ξεπεραστούν σύντομα - και με κάποια μικρά ανταλλάγματα.

Στην παρατήρηση «καλά, δεν ντρέπεται ο Ερντογάν να βάζει προσκόμματα στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τώρα που η Συμμαχία πρέπει να είναι πιο ενωμένη από ποτέ;» η αντίδρασή του ήταν «φυσικά και παζαρεύουν οι χώρες υπέρ των συμφερόντων τους» - και το πρώτο που θυμήθηκε για να υποστηρίξει του λόγου το αληθές ήταν το βέτο με το οποίο απείλησε η Ελλάδα να φρενάρει την ένταξη της Αυστρίας στην Ε.Ε. εάν δεν γινόταν δεκτή στο κλαμπ η Κύπρος.

Γιατί αξίζει τον κόπο να ακούει κανείς παλιές καραβάνες σαν τον  Ίσινγκερ; Επειδή -δυστυχώς- οι διεθνείς σχέσεις δεν χτίζονται στη βάση κοινών αρχών, αλλά κοινών συμφερόντων. Και ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει την ουκρανική κρίση ευκαιρία, να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας του και να εκμαιεύσει ό,τι περισσότερο μπορεί τόσο από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους όσο και από τους εχθρούς Ρώσους.

Φρενάρει, λοιπόν, με το βέτο του την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ -οι οποίες επίσημα το ζήτησαν χθες και δεν υπήρξε άλλη χώρα να εκφράσει αντιρρήσεις- και έχει φροντίσει να βάλει τους -γενικόλογους- όρους του για την άρση του, ενώ έκανε για δεύτερη φορά χθες την… αυτοκριτική της Τουρκίας για το «λάθος» που έκανε να δεχθεί την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980. Παράλληλα, έχει στείλει τον υπουργό του των Εξωτερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων για μια συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του  Άντονι Μπλίνκεν.

Μήνυμα Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε από προχθές το μήνυμα μιλώντας με επιφανείς ομογενείς του στο Τουρκικό Σπίτι στη Νέα Υόρκη: «Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, να συζητήσουμε σε ποιους τομείς μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο των κρίσεων σε όλο τον κόσμο» είπε. Τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις είναι πολλά και δύσκολα, πλην όμως, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο υπουργών θα ήταν «η προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών που χρειάζεται ο τουρκικός στρατός σε αντάλλαγμα για τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που κατέβαλε στις ΗΠΑ για τα μαχητικά τζετ πέμπτης γενιάς». Θυμίζουμε ότι η Τουρκία ζήτησε την αγορά 40 μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 αεροσκαφών που υπάρχουν ήδη στον στόλο της. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως σ’ αυτή την αγορά.

Έπεισε ο Μητσοτάκης;

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να δώσει μάχη για να το αποτρέψει. 

Θυμίζουμε ότι στην ομιλία του την Τρίτη ενώπιον του Κογκρέσου έθεσε το ζήτημα «κομψά» και με εργαλείο τη σύγκριση του ρωσικού αναθεωρητισμού με τον τουρκικό, αν και απέφυγε να ξεστομίσει τη λέξη «Τουρκία».

Θυμίζουμε ότι το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έσπευσε να ερμηνεύσει το θερμό χειροκρότημα των μελών του Κογκρέσου στον Μητσοτάκη ως αποδοχή του άρρητου αιτήματος να μην ενισχυθεί η Τουρκία με τα F-16.

Μέχρι τώρα, πάντως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν πράγματι ο Μητσοτάκης έπεισε το Κογκρέσο - ή αν προχώρησε στην ανακοίνωση ότι θα αγοράσει F-35 ως αντιστάθμισμα για την ενίσχυση του τουρκικού στόλου των F-16, όπως τον κατηγορούν οι δύσπιστοι. Σύντομα θα ξέρουμε…

Ο Δένδιας και οι παραβάτες

Η συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη τη Δευτέρα ήταν μάλλον… πανηγυρική λόγω των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε αντίθεση με τη συνάντηση Μπλίνκεν-Δένδια την επομένη, που είχε χαρακτήρα εργασίας. 

Κι αν για τον οικοδεσπότη υπουργό Εξωτερικών το ζήτημα ήταν «η δουλειά που κάνουμε μαζί να σταθούμε ενάντια στη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να συμπαραταχθούμε με την Ουκρανία», ο  Έλληνας ομόλογός του υποστήριξε πως «είναι σημαντικό για εμάς να κατανοήσουν οι ΗΠΑ ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί κανένα περιθώριο σε αναθεωρητική δύναμη η οποία προσπαθεί να αλλάξει τη διεθνή τάξη, η οποία βασίζεται σε κανόνες». Σε εισαγωγικά οι επίσημες δηλώσεις τον δύο υπουργών, με τον Δένδια να ακολουθεί το -κομψό- παράδειγμα του Μητσοτάκη και να μην ξεστομίζει τη λέξη «Τουρκία». Εικάζεται πως ο Μπλίνκεν μπορεί και θέλει να καταλάβει ποια είναι η αναθεωρητική δύναμη…

Ανεπισήμως ο Δένδιας ενημέρωσε ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας την πάγια θέση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζεται πλήρως η αμερικανική πλευρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Όπως έκανε, άλλωστε, με τρόπο κατηγορηματικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Κογκρέσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL