Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Σκάνδαλο Novartis / Ερωτήματα για μια πράξη αρχειοθέτησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis / Ερωτήματα για μια πράξη αρχειοθέτησης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η δημοσιοποιημένη πλέον πράξη αρχειοθέτησης υπέρ του Άδωνι Γεωργιάδη σε σχέση με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, όπου ερευνήθηκε από την Οικονομική Εισαγγελία-Διαφθοράς από το 2018 για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προσβάλλει την κοινή λογική, αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, αλλά προσβάλλει και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, οδηγώντας στη λογική ότι σκάνδαλο δεν υπήρξε.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελέως που διενεργούσε την έρευνα Παναγιώτης Καψιμάλης, διαφωνώντας με την κρίση της επίκουρης εισαγγελέως Α.Γ., η οποία επίδίωξε να ζητήσει την άδεια της Βουλής για την κλήση του Ά. Γεωργιάδη ως υπόπτου, έχει πράγματι απεριόριστη εξουσία για να αρχειοθετήσει την υπόθεση Γεωργιάδη, την οποία του προσέφερε ένας νόμος, αυτός που ίδρυσε τη νέα Οικονομική Εισαγγελία, χωρίς να υπάρχει δεύτερη κρίση αξιολόγησης της απόφασής του, όπως γινόταν με όλες τις πράξεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπό την Ελ. Τουλουπάκη, την Ελ. Ράικου κ.λπ., αφού και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί είχαν επόπτη που ενέκρινε ή απέρριπτε τις πράξεις τους! Το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη πράξη του εισαγγελέα Καψιμάλη είναι ότι κατ’ αρχάς φαίνεται πως εκείνος δεν μπορεί να ελεγχθεί, κάτι πάντως που αμφισβητείται, αφού για όλες τις δικαστικές έρευνες ως εγγυητής της νομιμότητας εμφανίζεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος μπορεί να παρέμβει και στις περιπτώσεις που μια εισαγγελική απόφαση εμφανίζεται να δημιουργεί ερωτήματα!

Στο αρχείο παρά τις παραστατικές μαρτυρίες

Και εξηγούμαστε. Ποτέ πράξη αρχειοθέτησης δεν κατέγραφε τόσο ανάγλυφα και παραστατικά μαρτυρίες όπως αυτή της προστατευόμενης μάρτυρα Κελέση, η οποία, εκτός από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περί φακέλων που μεταφέρονταν από τον Φρουζή στον υπουργικό προθάλαμο του υπουργείου Υγείας, ακόμα και μέσα στο ξενοδοχείο Ledra Marriott, περιγράφει χαρακτηριστικά ακόμη και τα ρούχα που φορούσε η γραμματέας ονόματι Κ., που παρέλαβε τους φακέλους, αλλά και το μωσαϊκό του χώρου του υπουργείου, γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολία για την αλήθεια των καταγγελλομένων. Ο εισαγγελέας, που αρχειοθέτησε την υπόθεση, αμφισβητεί την αξιοπιστία της μάρτυρα Αικατερίνης Κελέση παρ’ όλα αυτά. Η ίδια μάλιστα λέει ότι «εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας χέρι με χέρι σε τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου Ledra Marriott, όπου η γραμματέας πήρε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας Γεωργιάδη, και τις άλλες δύο φορές εντός του υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα». Η κατάθεση ελήφθη στις 7 Φεβρουαρίου 2019, όταν επικεφαλής ήταν η Ελ. Τουλουπάκη, ενώ στην έρευνα ήταν οι επίκουροι Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Το κρίσιμο θέμα είναι ότι ερωτάται για το πώς γνωρίζει για τις σκηνές με τους φακέλους και απαντάει ότι ήταν μπροστά στην προετοιμασία των φακέλων και στις τρεις περιπτώσεις από τον Κ. Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis Ελλάς, ενώ διαβεβαιώνει ότι και στις τρεις περιπτώσεις είδε με τα μάτια της τον Φρουζή να δίνει τους φακέλους στη γραμματέα ονόματι Κ. Σε μία από τις δύο περιπτώσεις, θυμάται η μάρτυρας, και ότι η Κ. φορούσε άσπρο παντελόνι, τύπου τζιν, με άσπρο πουκάμισο με ρίγα γαλάζια, ενώ περιγράφει για τον χρηματισμό που έγινε τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο του 2013 το είδος του δαπέδου που ήταν μωσαϊκό παλαιού τύπου, την ώρα που έγινε ο χρηματισμός, δηλαδή το μεσημέρι, αλλά και τον ιδιαίτερο χώρο της γραμματέως, που ήταν δεξιά και σε απόσταση περίπου 5 έως 7 μέτρων από το γραφείο του υπουργού Γεωργιάδη. Η μάρτυρας θυμάται ακόμη ότι κατά την παράδοση των χρημάτων ο υπουργός βρισκόταν στο γραφείο του με μισάνοιχτη πόρτα και συνομιλούσε στο τηλέφωνο φωνασκώντας.

Για την παράδοση των χρημάτων στο Ledra Marriott, η μάρτυρας αναφέρει ότι έγινε τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2014 σε προχωρημένη πρωινή ώρα και ότι η γραμματέας φορούσε μπεζ καπαρντίνα, καθώς και ότι παρέλαβε τον φάκελο από τα χέρια του Φρουζή στον χώρο της υποδοχής του ξενοδοχείου.

Πώς βρέθηκαν τα χρήματα σε λογαριασμούς του υπουργού;

Ο εισαγγελέας δεν θεωρεί αξιόπιστη την κατάθεση της Αικατερίνης Κελέση, αλλά εντυπωσιακό είναι ότι δεν αξιολογεί ότι πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω και τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του υπουργού και ιδιαίτερα το αδιευκρίνιστο ποσό των 365.000 που βρέθηκε στα αρχεία του υπουργού της Ν.Δ.  Έτσι εμφανίζεται ότι την επίμαχη περίοδο από τη συγκεκριμένη γραμματέα αλλά και από άλλους συνεργάτες του  Ά. Γεωργιάδη το 2013 κατατέθηκε το ποσό των 24.313 ευρώ σε μετρητά, αλλά το 2014 κατατέθηκε σημαντικά υψηλότερο ποσό (185.857 ευρώ) πάλι από συγγενείς και συνεργάτες του υπουργού και όχι από πελάτες των εταιρειών. Το 2015 κατατέθηκαν με τον ίδιο τρόπο 47.000 ευρώ, το 2016 40.000 ευρώ κ.λπ. Δημοσιογράφοι και μέσα εντόπισαν φυσικά και το γεγονός ότι υπήρχαν καταθέσεις στον λογαριασμό του  Ά. Γεωργιάδη και από την εταιρεία του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Είναι βέβαιο ότι ακόμη και ο έμπειρος δημοσιογράφος ή πολιτικός δεν μπορεί να αξιολογήσει το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που οδηγεί στην κρίση του Π. Καψιμάλη, αφού κανένας, πλην των εισαγγελέων, δεν διαθέτει το σύνολο της δικογραφίας, τα πορίσματα ελέγχου των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και βεβαίως το σύνολο των καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων.

Να δοθεί το πόρισμα της εισαγγελέως

Είναι όμως επιτακτική ανάγκη να δοθεί και το πόρισμα της εισαγγελέως, η οποία οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο  Ά. Γεωργιάδης πρέπει να κληθεί ως ύποπτος. Αυτό θα σβήσει και τις φήμες εκείνων που επιμένουν ότι το συμπέρασμα της εισαγγελέως που ερεύνησε την υπόθεση είναι ενδεχομένως περισσότερο αξιόπιστο από αυτό του προϊσταμένου της, που την αρχειοθέτησε και μελέτησε τη δικογραφία μόλις λίγες εβδομάδες!

Το σίγουρο είναι ότι η πράξη αρχειοθέτησης δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα για τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αφού οι περιγραφές περί χρηματισμού που εμπεριέχονται με λεπτομέρειες στο πόρισμα δημιουργούν αμφιβολία για την αξιοπιστία του δημόσιου λειτουργού, ενώ η μη δήλωση στην εφορία έστω του μικρού ποσού από τις εισπράξεις από τον ΣΚΑΪ αποτελεί αδίκημα, το οποίο βεβαίως είναι ιδιαίτερα σοβαρό για έναν υπουργό Ανάπτυξης!

Τέλος, η φιλολογία των ημερών περί σκευωρίας και φιάσκου για το σκάνδαλο Novartis όχι μόνο δεν βοηθάει τη διεκδίκηση αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ από την ελβετική εταιρεία που ζημίωσε τα ελληνικά δημόσια ταμεία κατά 3 δισ. ευρώ με τις πράξεις διαφθοράς, αλλά κάποιοι κακεντρεχείς επιμένουν ότι είναι δυνατό να ζητήσει η εταιρεία από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση διότι τη συκοφάντησε. Ντροπή δηλαδή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL