Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο / Για τα μάτια των ακροδεξιών της ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο / Για τα μάτια των ακροδεξιών της ΝΔ

Η κατάργηση βασικών εγγυήσεων του κράτους δικαίου για τους πρόσφυγες, στο όνομα της ικανοποίησης των απαιτήσεων των ακροδεξιών οπαδών της Ν.Δ., συνεχίζεται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για την αναμόρφωση των διαδικασιών απέλασης, που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός επισήμανε ότι η Ν.Δ. αυστηροποιεί ένα ήδη αυστηρό νομικό πλαίσιο για να «ταΐσει» ένα «συντηρητικό ή ακροδεξιό κοινό». Μεταξύ των αντιδραστικών ρυθμίσεων είναι και η ποινικοποίηση της διάσωσης ναυαγών προσφύγων από αλληλέγγυους.

Παρότι υποστήριξε ότι οι μειωμένες προσφυγικές ροές οφείλονται στις πολιτικές της Ν.Δ., ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης υπερασπίστηκε τη νέα αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπιστεί η «καταχρηστική άσκηση δικαιώματος», όπως επαναλάμβανε διαρκώς. Η ρητορική του ήταν εντεινόμενα ξενοφοβική, κάνοντας μάλιστα αναφορά στη σταθερότητα στον αριθμό... «ξένων» κατοίκων της Αθήνας που υποτίθεται ότι επιτεύχθηκε επί Ν.Δ.!

«Το 2014 η Αθήνα είχε 74.000 αλλοδαπούς κατοίκους. Το 1019 έφθασαν τους 106.000. Σήμερα είναι 108.000, σταθεροί. Η μεγάλη, λοιπόν, αύξηση του πληθυσμού της Αθήνας με ξένους κατοίκους -δεν την κρίνω, την παρουσιάζω- έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. και επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη» υποστήριξε χαρακτηριστικά αναρωτώμενος: «Αυτό ζητάμε πάλι; Να μην φυλάμε τα σύνορα;».

Την απόσυρση σειράς αντιδραστικών διατάξεων ζήτησε ο Ψυχογιός

Ο Γ. Ψυχογιός στηλίτευσε την ποινικοποίηση της δράσης ανθρωπιστικών οργανώσεων που κάνουν διασώσεις προσφύγων στη θάλασσα, όπως και την κατάργηση της αίτησης επανεξέτασης απορρίψεων, παρότι η δυνατότητα προβλέπεται από το ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

Σημείωσε ακόμα ότι χρειάζονται διευκρινίσεις στη δυνατότητα να μην χορηγείται άσυλο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή διάπραξη εγκλημάτων, ώστε να μην υπάρξει η πιθανότητα απέλασης ατόμων που διώκονται για πολιτικούς λόγους από αυταρχικά καθεστώτα.

Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η διάταξη για το εργόσημο και τους παράτυπα διαμένοντες «εάν δεν υπάρξει μια βελτίωση στο συνολικό πλαίσιο που να τους καλύπτει», καθώς έτσι θα δημιουργηθούν «γκρίζες» ζώνες εκμετάλλευσης.

Επικαλούμενος και την αντίθεση των φορέων, ο Γ. Ψυχογιός ζήτησε την απόσυρση σειράς αντιδραστικών διατάξεων. Μάλιστα επέκρινε έντονα την κατάσταση στις δομές παραμονής των προσφύγων, όπου «με μηδενικές ροές σχεδόν η κατάσταση είναι χειρότερη», ενώ «η υγειονομική θωράκιση είναι ελάχιστη» και οι περισσότεροι πρόσφυγες ανεμβολίαστοι.

«Δεν υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών που να μην είστε υποχρεωμένοι να την κάνετε, από τη στιγμή που θεωρήσατε ότι η χώρα μας θα πρέπει να παίξει τον ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης» τόνισε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

«Δεν θα μας κάνετε Σαλβίνι ως κοινωνία» υπογράμμισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος αναφερόμενος στην ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων στη θάλασσα από αλληλέγγυους.

Μηταράκης: Δεν είναι δουλειά κανενός ιδιώτη να περιπολεί το Αιγαίο

«Την υποχρέωση να φυλάμε τα σύνορά μας την έχουν το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία και οι  Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι προς ιδιωτικοποίηση. Δεν είναι δουλειά κανενός ιδιώτη να περιπολεί το Αιγαίο» υποστήριξε σε σχέση με την ποινικοποίηση της διάσωσης ναυαγών από αλληλέγγυους ο Ν. Μηταράκης επαναλαμβάνοντας την ακροδεξιά ρητορική έμμεσης ταύτισης των αλληλέγγυων με τους διακινητές.

Επιπλέον υπερασπίστηκε την απέλαση προσφύγων προς την Τουρκία ως ασφαλή χώρα ισχυριζόμενος ότι «όταν κάποιος κινδυνεύει σε μια μακρινή χώρα προέλευσης, δεν σημαίνει ότι έχει μια παγκόσμια κάρτα ταξιδιού, ότι μπορεί να πάει σε όποια χώρα του πλανήτη θέλει, εκεί που του αρέσει περισσότερο. Σημαίνει ότι πρέπει να φύγει από τον κίνδυνο και στο πρώτο ασφαλές λιμάνι που βρει να του προσφερθεί η διεθνής προστασία».

Στην πολιτική κλειστών συνόρων επιμένει η Ε.Ε. παρά την κρίση στο Αφγανιστάν

Ο Ν. Μηταράκης αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το Αφγανιστάν παρατηρώντας ότι «δεν μιλάμε καθόλου για σχεδιασμό μαζικών μετακινήσεων. Οι υπουργοί δεν δέχθηκαν καμία αναφορά στα συμπεράσματα για να υπάρξει μηχανισμός μετεγκατάστασης».

Μετέφερε δε ότι «αντιθέτως υπήρχε μεγάλη ανησυχία ότι μια οποιαδήποτε τέτοια αναφορά θα μπορούσε να στείλει το λάθος μήνυμα στα κυκλώματα λαθροδιακινητών» σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. θα επιμείνει στην πολιτική κλειστών συνόρων.

Ερωτήματα για το πρόγραμμα σίτισης των προσφύγων

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν ερωτήματα για τη συμφωνία - πλαίσιο για τη σίτιση των προσφύγων στις δομές παραμονής, το οποίο αναμένεται να κοστίσει 400 εκατ. ευρώ περίπου για τέσσερα χρόνια. «Προκύπτουν πραγματικά πολύ μεγάλες απορίες για υπερκοστολόγηση, αλλά και για διπλασιασμό της συγκεκριμένης δαπάνης» επισήμανε η Γιώτα Πούλου, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν ζήτημα γιατί επιλέχθηκε να μην δίνονται χρήματα στους πρόσφυγες.

«Δεν θέλουμε να δίνουμε χρηματικά επιδόματα, επειδή θεωρούμε ότι χρηματοδοτούμε έτσι τους διακινητές» υποστήριξε ο Ν. Μηταράκης, ενώ όσον αφορά το κόστος του προγράμματος, που θα καλυφθεί πλήρως από ευρωπαϊκούς πόρους, ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στο «πολύ πιο αυξημένο διαιτολόγιο» και την υποχρέωση του παρόχου για τέσσερα χρόνια να κρατήσει τις σταθερές τιμές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL