Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.8°C21.2°C
0 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.6°C20.0°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.4°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 66%
Νόμος Χατζηδάκη / Κυβερνητικές υπερωρίες στην κοινωνική εξαπάτηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νόμος Χατζηδάκη / Κυβερνητικές υπερωρίες στην κοινωνική εξαπάτηση

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Τις ασκήσεις εξαπάτησης των πολιτών, στη σκιά της ενεργοποίησης του οδοστρωτήρα των εργασιακών σχέσεων, συνεχίζει η κυβέρνηση με την προβολή του ισχυρισμού ότι «η ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η πλειοψηφία έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ». Ο Κωστής Χατζηδάκης, βαδίζοντας στα χνάρια της ανακοίνωσης που εξέδωσε προχθές το βράδυ, επανέλαβε (ΣΚΑΙ) το ψεύδος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τουλάχιστον τα μισά άρθρα του 'τρισκατάρατου' νόμου και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ακόμα περισσότερα».

Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε μάλιστα με παραπλανητική διάθεση ότι τα δύο κόμματα «μέσα στη σύγχυσή τους καταψήφισαν το οκτάωρο», ενώ πουλώντας πνεύμα σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα καταργήσουν τον νόμο όπως κατήργησαν και το Μνημόνιο».

Πελώνη: Διχαστικός ο Τσίπρας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε vertigo ενώ μιλούσε για μητέρα των μαχών» ισχυρίστηκε η Αριστοτελία Πελώνη λαμβάνοντας τη σκυτάλη της προσπάθειας να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις της πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης στην Ολομέλεια.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της ευρωπαϊκής Οδηγίας που αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν παραδέχτηκαν ποτέ ότι αυτό το νομοσχέδιο είχε ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων»!

Δεν δίστασε να πει μάλιστα «ότι επρόκειτο για ένα προοδευτικό νομοσχέδιο, που φέρνει την Ελλάδα κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και εκσυγχρονίζει την εργασιακή νομοθεσία που είναι της δεκαετίας του 1980». Πρόσθεσε, στο ίδιο μοτίβο, ότι «από τότε έχουν όλα αλλάξει. Οι ίδιοι εργαζόμενοι το ξέρουν, κάποιοι άλλοι επιμένουν να μην το βλέπουν». Εγκάλεσε μάλιστα για «διχαστική τοποθέτηση» τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Βουλής επιδιώκοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια για την επιθετική ρητορική του Κ. Μητσοτάκη κατά της αντιπολίτευσης.

Βορίδης: Αλλαγή ηγεμονίας ιδεών στην κοινωνία

Την αντίληψη ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε παρά να ψηφίσει ένα σημαντικό κομμάτι του νομοσχεδίου» πλάσαρε ο Μάκης Βορίδης, ενώ επιδόθηκε στη συνήθη προσπάθεια περιθωριοποίησης και ιδεολογικής απονομιμοποίησης της Αριστεράς.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε αντιπαραβολή με την προ δεκαημέρου μεγάλη κινητοποίηση, έκανε λόγο για «αναντιστοιχία των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και των συνδικάτων με το σύνολο των εργαζομένων» ισχυριζόμενος ότι «αυτό φάνηκε από τις διαδηλώσεις χιλίων ατόμων που δεν δικαιολογούν την οργή των εργαζόμενων και το ξέσπασμά τους ή χαρακτηρισμούς όπως 'οδοστρωτήρας'».

Αποκαλύπτοντας την αναστάτωση της κυβέρνησης από τις καθολικές αντιδράσεις εναντίον του εργασιακού νόμου είπε με αποπροσανατολιστικό τρόπο ότι «ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν κατανοήσει τα ατελείωτα ψέματα που έχουν ακούσει από τα κόμματα της Αριστεράς". Στρέφοντας δε το βλέμμα προς το υπερσυντηρητικό ακροατήριο διατύπωσε την εκτίμηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη "μία θεαματική αλλαγή ηγεμονίας ιδεών στην κοινωνία».

Δεν δίστασε μάλιστα, σε... συμβουλευτικό τόνο, να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα «να δει ποιο είναι το βαθύ δομικό πρόβλημα που έχει πια η Αριστερά στην Ελλάδα και είναι τόσο ελάχιστα πειστική»...

Καρφί Liberal

Σύμφωνα με παρατηρητές, οι αναφορές του Μάκη Βορίδη κινούνται στο πλαίσιο που χάραξε προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός όταν ισχυρίστηκε ότι «η σκέψη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη συναντιέται με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου» αναρωτώμενος «πού πήγε αυτή η φωτισμένη Αριστερά».

Ψυχρολουσία ωστόσο προκάλεσε στο Μαξίμου η σαφής αποστασιοποίηση άρθρου τού -άκρως κυβερνητικού- liberal.gr στην επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να επικαλεστεί τον αγωνιστή της δημοκρατίας και της Αριστεράς.

“Ο Μιχάλης μίλαγε απορριπτικά για το μοντέλο της φθηνής ανάπτυξης, για τα φθηνά μεροκάματα, για τη φθηνή εργατική δύναμη, 'που έχει πλάι και έναν στρατό ανέργων για να την κάνει ακόμη φθηνότερη'. Και εξηγούσε πως αυτό είναι δείγμα υπανάπτυξης, που δεν οδηγεί πουθενά» τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Γιάννης Παπαθεοδώρου.

Καταλήγει δε ότι «μετά την τιμητική αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, θα ήταν ακόμη πιο τιμητικό να σεβαστούμε την ιστορικότητα της σκέψης του για να κατανοήσουμε καλύτερα την επικαιρότητά της».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL