Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Κατά τον Μητσοτάκη, «οι εργαζόμενοι αναστατώνονται από απεργίες»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Κατά τον Μητσοτάκη, «οι εργαζόμενοι αναστατώνονται από απεργίες»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η εντυπωσιακή αναφορά σε απεργίες που φαίνεται να αναστατώνουν τους κατά τα άλλα αδιάφορους  για διεκδικήσεις και δικαιώματα εργαζόμενους, χρωμάτισε την ομιλία του του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγο πριν τις 12.30 για να υποστηρίξει τις αντεργατικές ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την ώρα που έξω από τη Βουλή από το πρωί είναι σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις εναντίον αυτών των μεθοδεύσεων στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας. Σημειώνεται ότι ακόμη και επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά δήλωναν το πρωί «καλά κάνουν και απεργούν», για όσους κινητοποιούνται στην ακτοπλοΐα εμποδίζοντας τον απόπλου των πλοίων. Οι κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένο να κορυφωθούν όταν θα έρθει η ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε επιτιθέμενος στην Φώφη Γεννηματά που είχε μόλις κατέβει από το βήμα, καθώς έχει κοστίσει σημαντικά στην ΝΔ το γεγονός ότι δεν είχε ούτε καν το ΚΙΝΑΛΛ, χρήσιμο συνοδοιπόρο στο παρελθόν, να υποστηρίζει το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Της απέδωσε «κρεσέντο μηδενισμού» και «ξεπερασμένα κλισέ», χρησιμοποιώντας μάλιστα -για να κάνει μία σύνδεση με την σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ- την γνωστή ρήση ότι μεταξύ πρωτοτύπου και αντιγράφου οι πολίτες τελικά επιλέγουν το πρώτο.

Αμέσως μετά, έκανε πρακτικά απολογισμό της καταστροφικής περιόδου των μνημονίων και της πανδημίας, σαν να ήταν αντιπολιτευόμενος. Όπως ανέφερε, δεν δηλώνεται (πλήρως ή εν μέρει) το ένα τέταρτο της απασχόλησης στη χώρα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αμείβονται λιγότερο και να στερούνται την κοινωνική ασφάλιση που δικαιούνται, ενώ το 63% των διαφορών σε χώρους εργασίας αφορούν την καταβολή δεδουλευμένων και τις απλήρωτες υπερωρίες. Και αντί να αναφερθεί στην υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνησή του και την αποδυνάμωση του συνδικαλισμού με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, προτίμησε μία προσπάθεια διχασμού των εργαζόμενων, κάνοντας αναφορά σε «600.000 εργατοτεχνίτες που εξακολουθούν να θεωρούνται κατώτεροι των υπαλλήλων». 

Αμέσως μετά, ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε σε ρόλο αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι οι επαγγελματίες υπηρεσιών με ολόενα αυξανόμενη ζήτηση όπως οι ταχυμεταφορές δεν έχουν ακόμη εργασιακό πλαίσιο και ειδική προστασία. «Πληθαίνουν οι κάθε είδους διακρίσεις, απουσιάζουν τα δικαιώματα», σχολίασε, αλλά αντί να αναφερθεί στο εισόδημα, αυτό που αποτελεί τον λόγο της εργασίας των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να θεωρήσει μείζον το δικαίωμα να ορίζουν οι ίδιοι τον... χρόνο, να έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν το πότε εργάζονται με βάση τις ανάγκες της ζωής τους. Διάνθισε μάλιστα τα παραπάνω με αναφορές σε «αλλαγές που φέρνει το αύριο» όπως η τηλεργασία, ή «ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών».

Αμέσως μετά, προχώρησε μία ακόμη πιο παράδοξη αναφορά, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι συχνά αναστατώνονται από τις ξαφνικές απεργίες! Κατά τον πρωθυπουργό (σε μία σαφή αναφορά στις μεθοδεύσεις εναντίον των ναυτεργατών τις τελευταίες εβδομάδες) ακόμη και αν κηρυχθούν παράνομες πραγματοποιούνται «από λίγους εις βάρος των πολλών». Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, δεν είναι οι μισθοί πείνας, η ελευθερία των εργοδοτών να απολύουν, ή να ζητούν υπερωρίες που δεν θα πληρώνουν, αλλά τα παραπάνω, που συνιστούν «ζούγκλα της αγοράς» και «εργασιακό Μεσαίωνα», από τον οποίο επιδιώκουν να σώσουν την Ελλάδα «δέκα τολμηρές τομές που δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο», κάνοντας εκτενή αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας που όπως παραδέχθηκε έχει εφαρμοστεί πιλοτικά ήδη από το ΠΑΣΟΚ «αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά», την άδεια πατρότητας με προστασία του πατέρα από απόλυση νέου πατέρα για 6 μήνες.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, επέμεινε ότι «στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα». Όσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, επέμεινε στην ενίσχυση του ρόλου των δικαστηρίων στην παρεμπόδιση απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και στην ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας στους Οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

Στο δικό του μήκος κύματος, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό», επιτιθέμενος ξανά στους συνδικαλιστές, χαρακτηρίζοντας fake news τις αναφορές στο ότι καταργείται το 8ώρο στην πράξη με τις ευχέρειες που παρέχονται στους εργοδότες. Αντίθετα, χαρακτήρισε το περιεχόμενό του «παιδί» των δυνάμεων της «πραγματικά προοδευτικής σκέψης». Προχώρησε μάλιστα περαιτέρω, καθώς έκανε λόγο για «αντιδράσεις του ΣΕΒ» στα όσα προωθεί η κυβέρνησή του.

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης μετά από κορώνες προς τον Αλ. Τσίπρα και την Φ. Γεννηματά, προσπάθησε να καλύψει την ανάγκη της ΝΔ να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία για να μην έχει απώλειες δικών της βουλευτών. «Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία», όπως είπε, παρότι προ ημερών έφτασε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας να εμποδίσει τον Αλ. Τσίπρα να μιλήσει σχετικά με την μεθοδική απουσία και άρνηση του κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στη Βουλή για τα υπέρογκα χρέη της ΝΔ.

Περισσότερα σε λίγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL