Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Μητσοτάκης - Ερντογάν / Άγνωστο τι συζήτησαν για τα καυτά θέματα των ελληνοτουρκικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης - Ερντογάν / Άγνωστο τι συζήτησαν για τα καυτά θέματα των ελληνοτουρκικών

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Διάρκειας περίπου 50 λεπτών ήταν η συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη πληροφόρηση για το τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες για τα καυτά θέματα των ελληνοτουρκικών.

Η σιωπή προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, δεδομένου κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο η χώρα βίωσε τις χειρότερες τουρκικές προκλήσεις από την εποχή των Ιμίων. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων το «Όρουτς Ρέις» έκοβε βόλτες στο Αιγαίο, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να σταματήσει την πρωτοφανή αμφισβήτηση επί μήνες των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι βυθισμένη στις αντιφάσεις και στις ανακολουθίες στα ελληνοτουρκικά. Άραγε ειπώθηκε κάτι από τον Τούρκο πρόεδρο για διερευνητικές για δήθεν γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση; Και αν ναι, πώς απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός;

Τι λένε από το Μέγαρο Μαξίμου

Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε αόριστα για τη συνάντηση μέσω διαρροών, κάνοντας λόγο για «θετική συνάντηση που έσπασε τον πάγο». Από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι κατά τη συνάντησή τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που υπάρχουν.

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως το τετ-α-τετ των δύο ηγετών έγινε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Οι ίδιες πηγές αναγνώριζαν πως «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας πως «αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση των δύο ηγετών στράφηκε και γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, από το Μαξίμου έλεγαν ότι ο Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ όπου αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πως θα πρέπει να κυριαρχήσει η ειρήνη και να αποφευχθεί κάθε ένταση στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές, ανέφερε ότι «δεν χρειάζονται μεσολαβητές με την Ελλάδα» και τάχθηκε υπέρ ενός απευθείας διαλόγου μέσω των διαύλων επικοινωνίας που έχουν οι δύο πλευρές.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε την παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συνδρομή των οποίων επιδιώκει σταθερά η ελληνική πλευρά σε κάθε συζήτηση με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να τιθασευτούν οι προκλητικές ενέργειες και διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Παράλληλα, ο Ερντογάν μίλησε για επιτροπές διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών που θα επιλύουν ένα-ένα τα θέματα που υπάρχουν στο τραπέζι, κάνοντας μάλιστα λόγο για «τραπέζι λύσεων» κι όχι προβλημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL