Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Πατέντες εμβολίων / Σε δύο βάρκες ο Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πατέντες εμβολίων / Σε δύο βάρκες ο Μητσοτάκης

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Μετά την παρέμβαση Μπάιντεν εντείνονται οι πιέσεις για άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς όλο και περισσότερες φωνές στηρίζουν την πρόταση αυτή, παρά την αντίθεση της Γερμανίας σε αλλαγές που θα πλήξουν τα υπερκέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και το μιντιακό σύστημα που τον στηρίζει, επιχειρούν να πατήσουν και στις δύο «βάρκες» της αντιπαράθεσης.

Από τη μία ο πρωθυπουργός σπεύδει να ισχυριστεί ότι υποστηρίζει εδώ και καιρό την άρση της πατέντας, παρότι αντιμετώπισε με χλευασμό τη σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη το φιλοκυβερνητικό μιντιακό σύστημα επιχειρεί να εμφανίσει την πρόταση ως ανεφάρμοστη και ως ευσεβή πόθο, ενώ οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν τη σχετική τροπολογία Παπαδημούλη - Αρβανίτη λίγες μόνο ημέρες νωρίτερα.

Η παρέμβαση Μπάιντεν υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έδωσε ώθηση στις σχετικές πιέσεις, ενώ ήδη οι Πρόεδροι Πούτιν και Μακρόν υποστήριξαν την πρόταση και η Ε.Ε. εμφανίζεται ανοιχτή σε συζήτηση για το ζήτημα.

Ενδεικτική είναι η σημαντική παρέμβαση 108 ευρωβουλευτών και 280 βουλευτών από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης, που ζητούν από την ευρωπαϊκή ηγεσία να στηρίξει τις αλλαγές που προτείνουν ΠΟΥ, Ινδία και Νότια Αφρική στη Συμφωνία TRIPS για τα πνευματικά δικαιώματα στο εμπόριο.

Αντιθέτως η  Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε σαφώς υπέρ της διατήρησης των πατεντών ως πηγής κερδοφορίας των πολυεθνικών του φαρμάκου, αμφισβητώντας ότι πιθανή άρση τους θα επιταχύνει την παρασκευή των εμβολίων που έχουν ανάγκη οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αβεβαιότητα για την έκβαση της αντιπαράθεσης ωθεί τον Κ. Μητσοτάκη σε μια άτσαλη προσπάθεια να μην αποξενώσει κανέναν από τα δύο «στρατόπεδα», αν και οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης δείχνουν πρόσδεση στο «άρμα» της Γερμανίας και των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Η κυβέρνηση, υποβοηθούμενη από τους «πρόθυμους» των ΜΜΕ, επιχειρεί να εμφανίσει την υποστήριξη του πρωθυπουργού στην πρόταση του Ηλία Μόσιαλου για αγορά των πατεντών από την Ε.Ε. ως απόδειξη ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν εδώ και έναν χρόνο στη «σωστή» πλευρά της αντιπαράθεσης.

Κι όμως, μέχρι και πριν από λίγους μήνες, και μάλιστα μετά τη στήριξή του στην πρόταση Μόσιαλου, ο Κ. Μητσοτάκης αντιμετώπιζε με απαξίωση τη σχετική πρόταση Τσίπρα μιλώντας για «εμβολιόδενδρα» και «κρατικοποίηση της Pfizer και της AstraZeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο».

Στην αυθεντική γραμμή οι ευρωβουλευτές

Ακολουθώντας την αυθεντική γραμμή της Ν.Δ., οι ευρωβουλευτές του κόμματος είχαν καταψηφίσει πριν από λίγες μόνο μέρες την τροπολογία Παπαδημούλη - Αρβανίτη για την άρση των πατεντών.

Παράλληλα το φιλοκυβερνητικό μιντιακό σύστημα υποστηρίζει ότι η πρόταση για άρση των πατεντών είναι ανεδαφική και ανεφάρμοστη, ενώ έδωσαν βήμα σε φωνές που προειδοποιούσαν ότι η άρση της πατέντας θα πλήξει τις επενδύσεις των πολυεθνικών του φαρμάκου στην έρευνα για την ανάπτυξη των εμβολίων και τη «διάθεσή» τους για καινοτομία, εφόσον αυτή δεν συνοδεύεται από υπερκέρδη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL