Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.7°C21.4°C
3 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.3°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ / Σε θέσεις μάχης μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / Σε θέσεις μάχης μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις

ΤΣΙΠΡΑΣ

Η φθορά της κυβέρνησης είναι συνεχής και στον ορίζοντα φαίνεται μονάχα τρικυμία. Το ένα στραβοπάτημα διαδέχεται το άλλο, από την κατάρρευση του ΕΣΥ και το καπέλωμα που μετατράπηκε σε ενοχοποίηση των επιστημόνων για το αλαλούμ, την οργή των εμπόρων και των επαγγελματιών της εστίασης, ώς το μπάχαλο με τα σελφ τεστ, το άνοιγμα των σχολείων και τη σκοτεινή υπόθεση Φουρθιώτη, οι μέρες της ανεμελιάς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ετοιμότητα μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις

Μαζί με τη φθορά έρχεται και η οργή της κοινωνίας και των επαγγελματιών. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από το κλίμα στην κοινωνία αλλά και από τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών που διεξάγονται. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί πλήρως αυτή την πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Η Κουμουνδούρου δεν θέτει αυτή τη στιγμή ζήτημα εκλογών και την ερμηνεία την έχει δώσει από καιρό ο Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε υπεύθυνη δύναμη, δεν θα ζητήσουμε εκλογές μέσα σε αυτή την κρίση της πανδημίας.

Μαχητικότητα και πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή όμως, δεν κλείνουν τα μάτια μπροστά στο πολύ ορατό ενδεχόμενο αυτή η φθορά να φέρει πολιτικές εξελίξεις. Γι' αυτόν τον λόγο ο Αλ. Τσίπρας έθεσε τις κομματικές δυνάμεις επί ποδός. Οικονομία και εργασία αναμένεται να αποτελέσουν πεδία σύγκρουσης το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει ως "μητέρα των μαχών" τον εργασιακό οδοστρωτήρα που φέρνει ο Κ. Χατζηδάκης. Σκληρή κριτική, στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών που πλήττονται και ταυτόχρονα ανάδειξη της ρεαλιστικής, εναλλακτικής και εφαρμόσιμης προοπτικής. Αυτοί οι άξονες διαμορφώνουν τη συνισταμένη της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Με βασικό εργαλείο την προγραμματική πρόταση, με ακρογωνιαίους λίθους το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ, τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και το σχέδιο για την προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού.

Παρουσιάζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Όπως είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, τις ερχόμενες ημέρες, πιθανότατα την Τρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει την ολιστική πρόταση για την οικονομία, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων αλλά και της Λ. Κατσέλη. Άλλωστε η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι κεντρικός άξονας των προτάσεων της Κουμουνδούρου. Σχέδιο που συνδέεται και με τη συνολική πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες:

1. Όσον αφορά το χρέος που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά να αγγίζουν τα 7 δισ., προτείνεται η διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών, και η αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.

2. Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τη στήριξη των εργαζομένων και των επαγγελματιών. Κεντρικό εργαλείο, η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα

3. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με αντικατάσταση του Πτωχευτικού Κώδικα της Ν.Δ. -που ανοίγει τον δρόμο για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και πτωχεύσεις φυσικών προσώπων- με ένα μόνιμο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Σε ανοιχτή πλέον διάσταση με τους επιστήμονες

Η εργαλειοποίηση της επιτροπής επιστημόνων από την κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί. Η σύγκρουση Μαξίμου - ειδικών βγαίνει στο φως, ιδιαίτερα μετά τη διάσταση απόψεων όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, με τον Σωτήρη Τσιόδρα και ακόμη έξι μέλη της επιτροπής -πληροφορίες συγκαταλέγουν τους Σύψα, Βατόπουλο, Εξαδάκτυλο- να καταψηφίζουν.

Ο Γ. Γεραπετρίτης "κάρφωσε" τους ειδικούς, ενώ είχε προηγηθεί η συνέντευξη Μητσοτάκη, που χρέωσε τις αποφάσεις για το λοκντάουν και το λιανεμπόριο στους επιστήμονες, και το σφάξιμο με το γάντι για τις δημόσιες αντιφατικές δηλώσεις. Σε αυτό τον φόντο, το αλαλούμ συνεχίζεται, το "βλέποντας και κάνοντας" γίνεται επίσημο κυβερνητικό δόγμα. Βέβαια, οι αναταραχές δεν αφορούν μονάχα τις σχέσεις επιτροπής - κυβέρνησης αλλά και το εσωτερικό της Ν.Δ., αφού οι βορειοελλαδίτες βουλευτές βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση μετά την εν μιά νυκτί απόφαση για παράταση στα ρολά των καταστημάτων.

Ερωτήματα για τα σελφ τεστ

Την ίδια στιγμή, στη Βουλή θα κληθεί να απαντήσει ο Β. Κικίλιας, έπειτα από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τις σοβαρές υπόνοιες σκανδάλου που δημιουργούνται γύρω από τα self tests που έχουν διανεμηθεί στα φαρμακεία, τα οποία, όπως προκύπτει, προορίζονται για εργαστηριακή χρήση. Την ίδια ώρα, οι εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες του διαγωνισμού και η κατακύρωση του 30% των προμηθειών (3 εκατ.) σε εταιρεία που -σύμφωνα με δημοσίευμα- έχει αμφίβολη αξιοπιστία και ύποπτες διασυνδέσεις προκαλούν προβληματισμό.

Τα λέει ο Καραμανλής, να τα ακούσει ο Μητσοτάκης

Δεν είναι όμως μονάχα τα θέματα της πανδημίας που προκαλεί πονοκέφαλο στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η αναβίωση της κόντρας Σημίτη - Καραμανλή με φόντο τη Συμφωνία της Μαδρίτης και τη στρατηγική του Ελσίνκι για τις σχέσεις με την Τουρκία "ακουμπάει" τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παρούσα συγκυρία.

"Πονοκέφαλος" ξανά οι Πρέσπες

Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες που θέλουν την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία στο τέλος του Απριλίου γεννούν φόβους για "απασφάλιση" κορυφαίων στελεχών, του Αντ. Σαμαρά προεξάρχοντος, και βουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα. Αν και η δήλωση Γεωργιάδη, "ο Τσίπρας δεν είναι προδότης", προαλείφει κυβίστηση, δεν είναι βέβαιη για όλους τους πάλαι ποτέ "Μακεδονομάχους". Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Ν.Δ. στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά, όπως τοποθετείται μέσω τηλεδιάσκεψης, στις ονομαστικές ψηφοφορίες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL