Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Υπόθεση Λιγνάδη / Κροκοδείλια δάκρυα Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Λιγνάδη / Κροκοδείλια δάκρυα Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα παιδιά

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Για κροκοδείλια δάκρυα για τα ασυνόδευτα ανήλικα και για επίκληση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λάθος στοιχείων ή στοιχείων που ουσιαστικά παραπλανούν τη συζήτηση, κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, κάνει λόγο η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και νυν αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην ΑΥΓΗ. Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός, η οποία είχε την ευθύνη για τα ασυνόδευτα παιδιά που έφταναν στη χώρα μας μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν και έγινε κυβέρνηση η Ν.Δ., εξηγεί επίσης πως ο νόμος περί ασύλου, που είχε περάσει με συνοπτικές διαδικασίες τον Νοέμβριο του 2019 ο τότε υπεύθυνος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ουσιαστικά άνοιγε την πόρτα σε απελάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακύρωσε στην πράξη τον νόμο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει ότι με τον νόμο Χρυσοχοΐδη χώρισε τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε άνω και κάτω των 15 ετών και για τα παιδιά άνω των 15 ετών προβλέπεται πια να ισχύει ό,τι και για τους ενήλικες, με σκοπό, όπως επισημαίνει η Θ. Φωτίου, να απελαθούν σε δήθεν ασφαλείς χώρες, γιατί ήξερε ότι το 93,5% των ασυνόδευτων παιδιών είναι άνω των 15 ετών.

Ακύρωσε στην πράξη τον νόμο για την επιτροπεία

Σχετικά με τον νόμο περί επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων που είχε περάσει τον Ιούλιο του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ, η Θ. Φωτίου αναλύει πώς οι επιλογές του πρωθυπουργού ακύρωσαν στην πράξη τον νόμο. “Ο νόμος έπρεπε να εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Σύμφωνα με τον νόμο, το ΕΚΚΑ έπρεπε να συστήσει δύο διευθύνσεις και όριζε αναλυτικά πώς θα το έκανε, με μητρώο επιτρόπων κ.λπ. Προς τα τέλη του 2019, που κυβερνά πια αυτή η κυβέρνηση, δίνει μια μεταβατική περίοδο μη εφαρμογής του νόμου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Από τότε ο νόμος παραμένει στα χαρτιά. Τον Δεκέμβριο διορίζεται από τον πρωθυπουργό η Ειρ. Αγαπηδάκη. Από τότε μέχρι σήμερα, το υπουργείο Εργασίας και η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων βάζουν κλήρο επί των ιματίων των ασυνόδευτων ανήλικων για το σε ποιον θα ανήκει το ΕΚΚΑμ που ήταν το μόνο υπεύθυνο να εφαρμόσει τον νόμο της επιτροπείας.

Άφησαν, παράλληλα, το ΕΚΚΑ έτσι, χωρίς την απαραίτητη αύξηση προσωπικού και χωρίς να συστήσουν τις διευθύνσεις και το αποτέλεσμα είναι ο νόμος μέχρι σήμερα να μην μπορεί να εφαρμοστεί”, αναφέρει και υπογραμμίζει τη σημασία του συγκεκριμένου νόμου: “Με αυτόν τον νόμο για πρώτη φορά το κάθε ασυνόδευτο θα έχει ένα επίτροπο που διορίζεται και ελέγχεται από το κράτος. Μέχρι σήμερα, μόλις το παιδί πάει σε δομή, επίτροπος είναι ο υπεύθυνος της δομής, δηλαδή της ΜΚΟ. Αν συμβεί κάτι, το παιδί δεν μπορεί να παραπονεθεί, δεν έχει έναν πραγματικό δικό του επίτροπο. Σύμφωνα με τον νόμο, θα φτιάχνονταν τα μητρώα των επιτρόπων, οι οποίοι επίτροποι θα μπορούσαν να έχουν υπό την ευθύνη τους μέχρι 15-20 παιδιάν υπό τον όρο ότι οι δομές ήταν κοντά στον τόπο κατοικίας του. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά δεν θα εξαρτιόντουσαν από τις βουλές των ΜΚΟ στη δομή της οποίας θα βρισκόντουσαν”.

Λάθος αριθμητικά στοιχεία

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που τον ευαισθητοποίησε, το 2019, για το δράμα των προσφύγων, μόνο που η έρευνα είχε στοιχεία του 2016, όταν ήταν στην κορύφωσή του το προσφυγικό κύμα που έφτανε στην Ευρώπη, μια πραγματικότητα που το 2019 είχε αλλάξει, τονίζει η Θ. Φωτίου.

Όσο για τους αριθμούς ασυνόδευτων ανηλίκων, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός, απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει 1.000 παιδιά απροστάτευτα, σημειώνει ότι, βάσει των στοιχείων του ΕΚΚΑ, τα παιδιά που ήταν άγνωστης διαμονής στις πόλεις ήταν στις 30.6.2019 περίπου 1.000, όσα περίπου είναι και σήμερα με βάση τα στοιχεία του ΕΚΚΑ. Σημειώνει επίσης ότι “παραδώσαμε σε Κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και ‘προστατευτικής φύλαξης’ 821 παιδιά τον Ιούνιο του 2019 και μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν φτάσει τα 2.004”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL