Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Ελληνοτουρκικά / Τα παιχνίδια της έντασης και οι διερευνητικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Τα παιχνίδια της έντασης και οι διερευνητικές

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η αγωνία της ελληνικής διπλωματίας χθες ήταν να βγάλει στη σέντρα την Τουρκία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, την ώρα που οι περισσότεροι από τους “27” ήθελαν μόνο να τρίξουν τα δόντια στη Ρωσία -και να βολιδοσκοπήσουν τις απόψεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν επί παντός του επιστητού.

Όσο να ’ναι, δεν είναι συνηθισμένο να συμμετέχει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έστω ψηφιακά, στο συμβούλιο των υπουργών, πόσο μάλλον μετά και την ομιλία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή από το ψηφιακό βήμα του Μονάχου, ο οποίος εξήγγειλε την... ολική επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

Πριν, λοιπόν, συνδεθεί μαζί τους ο Μπλίνκεν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους ως απάντηση στη φυλάκιση του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

Αν και δεν ανακοινώθηκαν ονόματα, διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters πως στόχοι των κυρώσεων θα είναι ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, η οποία χειρίζεται τις έρευνες για μεγάλα εγκλήματα, ο διευθυντής των ρωσικών φυλακών, ο διευθυντής της Εθνοφρουράς της Ρωσίας και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Επιπλέον οι “27” ασχολήθηκαν -και καταδίκασαν- το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, ενώ επέβαλαν κυρώσεις και σε 19 αξιωματούχους της Βενεζουέλας, τους οποίους κατηγορούν ότι υποσκάπτουν τη δημοκρατία και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Περί "Τσεσμέ"

Για τον Νίκο Δένδια, βεβαίως, το ζητούμενο ήταν να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις κινήσεις της Τουρκίας -και την έξοδο του ωκεανογραφικού “Τσεσμέ” στο κέντρο του Αιγαίου, την οποία δεν έχει χαρακτηρίσει άμεσα “προκλητική”- προσπαθώντας να αποκρούσει εκ των προτέρων τις τουρκικές αιτιάσεις ότι η Ελλάδα υποσκάπτει τον διάλογο.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει με ναυτική οδηγία μέχρι τις 2 Μαρτίου την περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο, τη Σκύρο και την Αλόννησο για έρευνες από το μάλλον απαρχαιωμένο ωκεανογραφικό, το οποίο κινούταν χθες σε διεθνή ύδατα κοντά στον  Άι Στράτη. Το «Τσεσμέ» υποτίθεται ότι έπιασε δουλειά από την Κυριακή -και παρακολουθείται διακριτικά από ένα σκάφος του Λιμενικού.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί μείζον το θέμα, αν και επιμένει ότι η τουρκική Navtex ήταν παράτυπη και η έξοδος του πλοίου “αχρείαστη” και δεν βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος, όπως είπε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν αποσύρει από το τραπέζι την πρόσκληση για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο οποίος κανονικά θα γίνει στην Αθήνα τον Μάρτιο, εφόσον την αποδεχθεί η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, “η Ελλάδα προσβλέπει σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και στον διάλογο”.

Το παιχνίδι

Το τουρκικό υπουργείο  Άμυνας, πάλι, κατηγορεί την Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης, επειδή έκανε υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου κι επειδή στις στρατιωτικές ασκήσεις που οργανώνει συμπεριλαμβάνει νησιά τα οποία, κατά την  Άγκυρα, θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Και βγήκε χθες το βράδυ να ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει άσκηση με την επωνυμία “Γαλάζια Πατρίδα” το διάστημα μεταξύ της 25ης Φεβρουαρίου και της 7ης Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Η εν λόγω άσκηση δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2019 είχαν συμμετάσχει σ’ αυτήν 104 πολεμικά πλοία, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της  Άγκυρας, στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής.

Στην Αθήνα διάφοροι αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους επειδή αισθάνεται πως η Ελλάδα την απομονώνει με τη σύσφιξη των σχέσεών της με σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου, όπως φάνηκε και με τη διοργάνωση “Φιλία Φόρουμ” την περασμένη εβδομάδα. Κι επειδή, στην πραγματικότητα, δεν θέλει τον διάλογο, αλλά επιδιώκει να ρίξει στην Ελλάδα τον μουτζούρη για την πιθανή εκ νέου διακοπή του.  Ίδωμεν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL