Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Νομοσχέδιο Κεραμέως / Ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ - Προκλητικός ο Μητσοτάκης, μίλησε για άοπλους αστυνομικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο Κεραμέως / Ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ - Προκλητικός ο Μητσοτάκης, μίλησε για άοπλους αστυνομικούς

Βουλή έδρανα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νωρίτερα, προκλητικός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, ενώ προχώρησε σε σωρεία ψεμμάτων για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εντός των πανεπιστημίων «θα λειτουργούν άοπλοι αλλά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί», ισχυριζόμενος ότι «θέλουμε να δώσουμε το πανεπιστήμιο πίσω στους καθηγητές και στους φοιτητές». 

https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιτιθέμενος, δε, στους φοιτητές που αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έγκαιρα, υποστήριξε ότι οι «αιώνιοι φοιτητές» κοστίζουν στο δημόσιο και πως «όποιος εισάγεται στο πανεπιστήμιο, πρέπει κάποια στιγμή και να το τελειώνει. Διαφορετικά χάνει το νόημα του το πανεπιστήμιο».

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η μονάδα προστασίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος «θα υπάγεται στον πρύτανη. Δεν θα φέρουν όπλα. Αυτή η μονάδα θα εξασφαλίζει την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια για να μη γίνονται γιάφκες. Οι σχολές θα κλείσουν την πόρτα στη βία».

«Στις σχολές δεν μπαίνει αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία» είπε προκλητικά ο πρωθυπουργός και έβαλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το κράτος συνθηκολόγησε με το παρακράτος επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν κορωνο-συλλαλητήρια και ο αρχηγός του δέχεται το ρίσκο».

«Δεν έχει καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εμβληματικές μορφές της Αριστεράς» συνέχισε και κατέληξε λέγοντας πως «η Βουλή λειτουργεί, η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Από αύριο η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γυρίζει σελίδα. Πλέον το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει πυξίδα και δείχνει πορεία προς την πρόοδο».

Στη δευτερολογία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα για το αντεικπαιδευτικό και αυταρχικό νοσμοσχέδιο και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα.

«Επιμένετε να πολεμάτε την αριστεία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ τον κατηγόρησε για υποκρισία. «Μια άλλη γενιά αριστερών προέτασσαν την ακαδημαϊκή αριστεία ως στόχο που θεωρούσαν ότι δε συγκρούεται επί της αρχής με το δικαίωμα στον αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο φοιτητής που λαμβάνει το προνόμιο να φοιτά δωρεάν πρέπει να έχει υποχρεώσεις, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έθεσε αξιακό ζήτημα στο ότι κάποιος μπορεί να μπει στο Πανεπιστήμιο με λευκή κόλα. Αν θέλει να απολαμβάνει τα προνόμια της δωρεάν φοίτησης θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια και επιτέθηκε εκ νέου στους αιώνιους φοιτητές. «Από που κι ώσπου ένας φοιτητής να απολαμβάνει τα προνόμια αιώνιας φοίτησης» είπε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αυτή ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα κάνουμε ό, τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου».

Αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης της εικόνας για το τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια, επέδειξε δύο φωτογραφίες που όπως είπε είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας που βρίσκονται στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη. «Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων», τόνισε. Όπως συμπλήρωσε «σε όλα τα διεθνή πανεπιστήμια υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα ένοπλη. Εσείς πείτε μου σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει η εικόνα που έχουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια με το χάος που εσείς δημιουργήσατε κι εσείς συντηρήσατε».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι πιστή στην προεκλογική της δέσμευση θα βάλει τάξη», είπε και έκλεισε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Δ. Κουτσούμπας: Το απαράδεκτο νομοσχέδιο θα το καταστήσει ανενεργό η κοινή λογική των αναγκών της νεολαίας

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, είπε ότι η κυβέρνηση «φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, τις δυνατότητες που υπάρχουν να διαδίδεται η γνώση που παράγεται σε αυτό, να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα και αγωνίες και όσο πιο ξένο γίνεται το πανεπιστήμιο αυτό σε αυτές τις ανάγκες, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση θέλει να βάλει εμπόδια στην συλλογική αμφισβήτηση, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των πανεπιστημιακών, των φοιτητών».

«Θέλετε να καταστείλετε την διεκδίκηση και την εκπλήρωση ώριμων δίκαιων αιτημάτων τους. Αυτή είναι και η ουσία του νομοσχεδίου σας» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτήν την ουσία την προετοίμασαν επί χρόνια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι στα χείλη χιλιάδων φοιτητών αυτήν την περίοδο είναι το αίτημα, «θέλουμε να γίνουμε φοιτητές ξανά. Εδώ και έναν χρόνο κρατάτε τα πανεπιστήμια κλειστά στις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας». Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση χώρων από την τεράστια ακίνητη περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα εξασφάλιζαν, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, την παρουσία φοιτητών.

Ομοίως κατέθεσε προτάσεις για την αξιοποίηση κονδυλίων με στόχο την βελτίωση των συστημάτων μηχανοργάνωσης των σχολών, προσθέτοντας: «Μήπως αντί να δίνατε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να αυξάνατε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ που φέτος είναι μειωμένη;».

Όπως είπε, η εκπλήρωση των ρεαλιστικών αυτών διεκδικήσεων φοιτητικών συλλόγων αλλά και πρυτάνεων «σκοντάφτουν στην πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών μόνο ως κόστος». Είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απέναντι σε αυτές τις διεκδικήσεις και «το πρόβλημα που υποτίθεται ότι έρχεται να λύσει είναι οι εστίες ανομίας στα πανεπιστήμια». «Σας το λέμε ορθά-κοφτά: οι διάφορες ομάδες που οι ενέργειές τους εχθρεύονται το φοιτητικό κίνημα και πολύ συχνά το στοχοποιούν και εσείς τις αξιοποιείτε αυτές τις ομάδες μόνο για να εντείνετε τον αυταρχισμό και την καταστολή, έχουν στενή σχέση με φανερούς και κρυφούς μηχανισμούς του κράτους σας και όχι με τους φοιτητικούς συλλόγους που διεκδικούν δίκαια αιτήματα» υπογράμμισε.
Επίσης, σημειώνοντας ότι τα όσα «κοσμητικά» χρεώνει η κυβέρνηση συλλήβδην στους φοιτητές «αφορούν εκτός από τους παραπάνω μηχανισμούς και προβοκατόρικες ομάδες και την κυβερνητική παράταξη στα ΑΕΙ».
Κάλεσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια, κάνοντας αναφορά στις «άθλιες αφίσες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» που κατέθεσε στα πρακτικά την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας: «Είναι αφίσες που δείχνουν πόσο πολύ σέβεστε τις γυναίκες, υποκριτές και φαρισαίοι».
Ως προς το θέμα της ελεγχόμενης πρόσβασης στα πανεπιστήμια, έθεσε το ερώτημα αν θα έχουν πρόσβαση οι φοιτητές σε σύγχρονες υποδομές, σε νέες εστίες και λέσχες σίτισης και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει την πρόσβαση σε όσους δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια, να σταματήσει να δίνει βήμα «για μάθημα στον Αμερικάνο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη» και να διώξει από τα ιδρύματα «τα στελέχη των επιχειρήσεων» και τα «ερευνητικά προγράμματα του ΝΑΤΟ».

Όπως εξήγησε, όλοι αυτοί «αντί να μορφώνουν τα παιδιά μας, σπαταλούν τις υποδομές των πανεπιστημίων, για να μασουλάνε τα εκατομμύρια των ερευνητικών προγραμμάτων».
Αναφορικά με την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων ναρκωτικών, είπε ότι τα ίδια επικαλέστηκε η κυβέρνηση όταν προχωρούσε στην κατάργηση του ασύλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είδαμε πόσο τρόμαξαν οι έμποροι του θανάτου από τα δήθεν “ δραστικά” μέτρα που πήρατε».

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι όμως, έχουν στα αιτήματά τους να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους ναρκωτικών, την ίδια ώρα που εσείς νομοθετείτε ρυθμίσεις που τους στέλνουν στα “ μαλακά”» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε την πολιτική καταστολής των φοιτητών που άσκησε επί της κυβέρνησή του, το «πόρισμα Παρασκευόπουλου, που έβαλε τις βάσεις για την ποινικοποίηση των μορφών πάλης, που επιλέγουν οι φοιτητικοί σύλλογοι» και τις «προτάσεις του πρώην υπουργού για αστυνόμους με πολιτικά, μέσα στις σχολές, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα έχει αναλάβει «ξανά έναν πολύ πιο επικίνδυνο ρόλο» καθώς μιλά «για ιδεοληψίες της κυβέρνησης, που δήθεν δεν εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τα πράγματα με το όνομα τους, «γιατί στις εκθέσεις της ΕΕ αναφέρεται, σαν βασικό μέλημα η αντιμετώπιση της “ ριζοσπαστικοποίησης” στους χώρους των πανεπιστημίων και δίνει μάλιστα και τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα, που πρέπει να παρθούν».

Σημείωσε ότι ο Α. Τσίπρας έκανε «αβάντα» στον Μ. Χρυσοχοΐδη όταν είπε πως η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι το έλασσον και τόνισε ότι «η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού στα ΑΕΙ είναι η φυσική συνέχεια του πανεπιστημίου, που φτιάχνεται για τις επιχειρήσεις και για τους επιχειρηματίες».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη.

«Το νομοσχέδιο αυτό, θα το καταστήσει τελικά ανενεργό, η κοινή λογική των αναγκών της νεολαίας. Η κοινή λογική που λέει, ότι σε συνθήκες ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης, το κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα πτυχίο που θα μορφώνει ολόπλευρα, θα προετοιμάζει αυριανούς επιστήμονες» τόνισε.

Είπε ότι αυτή η κοινή λογική δεν συμβιβάζεται με την προώθηση πτυχίων διαφορετικών ταχυτήτων, ούτε με την αντιστοίχηση των τίτλων σπουδών των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ. 

«Η κοινή λογική λέει ότι ο σχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη δεν μπορεί να χωρέσει στο στενό κορσέ των κριτηρίων της αγοράς, αλλά πρέπει να απαντά στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε.

Ως προς τα όρια φοίτησης, είπε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν στήριζαν τα παιδιά που για μια σειρά, κοινωνικούς κυρίως λόγους, σταματάνε τις σπουδές τους και αναφέρθηκε στους φοιτητές φτωχών λαϊκών οικογενειών που σπούδαζαν και δούλευαν ταυτόχρονα «άργησαν όμως να πάρουν πτυχίο, αλλά τελικά έγιναν πολλά υποσχόμενοι επιστήμονες, άριστοι μεταξύ αρίστων».
Είπε ότι η κυβέρνηση βάζει φραγμούς στα παιδιά των εσπερινών Λυκείων να περάσουν στα ΑΕΙ.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι αν η κυβέρνηση θέλει οι μαθητές να εισάγονται στις σχολές που πραγματικά τους ενδιαφέρουν, να δώσει την δυνατότητα στους μαθητές να κατοχυρώνουν βαθμολογία μαθημάτων για τις επόμενες χρονιές, να φτιάξει καλά σχολεία και να μην περιορίζει τις επιλογές των μαθητών στα μηχανογραφικό, καθώς «εκτός των φραγμών που βάζετε, δεν υπολογίζετε καθόλου ότι πολλοί νέοι στα 17 τους χρόνια, ενδέχεται να μην έχουν κατασταλάξει στον δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν». Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα σ' αυτό.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φτιάχνει «μαραθώνιους συλλογής προσόντων και γνώσης με το κομμάτι» υλοποιώντας την κοινή στρατηγική της ΕΕ.

Είπε ακόμα, ότι αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους μαθητές του Λυκείου να αποσύρει την τράπεζα θεμάτων και τον καθορισμό της βάσης από τα ΑΕΙ, σημειώνοντας «είναι άδικο, αντιπαιδαγωγικό και ψυχοφθόρο».

«Το νέο, το πραγματικά προοδευτικό είναι αυτό που αντιστρατεύεται την αδικία σήμερα.
Έχετε διαλέξει πλευρά και έχουμε επιλέξει κι εμείς. Είμαστε με τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους πανεπιστημιακούς, που παλεύουν και σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο σας.

Είμαστε η φωνή τους, που ακούστηκε και ακούγεται και εδώ μέσα και στους δρόμους και σπάει στην πράξη απαγορεύσεις σας. Γιατί το δίκιο πάντα ξέρει να βρίσκει το δρόμο, για να εκφραστεί.

Και το δίκιο λέει “ σιγά μη φοβηθώ”. Είμαστε με τη νεολαία που ασφυκτιά από τη βαρβαρότητα της ταξικής πολιτικής σας.
Οι νέες και οι νέοι της χώρας θα γράψουν κι αυτοί το ζωντανό, το καλύτερο σενάριο της ζωής τους.

Και θα είναι γραμμένο με τις πραγματικές ανάγκες τους, τα όνειρά τους που τελικά θα βρουν εκδίκηση» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εμείς λέμε ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία»

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή, κατηγορώντας τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για πολιτικό πινγκ πονγκ γιατί βολεύει. «Ο διαγωνισμός ανευθυνότητας και συμψηφισμού λαθών δεν αφορά κανένα», είπε η κ. Γεννηματά προσθέτοντας πώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να μοιάζουν και το δίπολό τους δεν πάει τη χώρα μπροστά. «Ο ένας προκαλεί κι άλλος τραβάει το σχοινί», τόνισε.

Κάνοντας αναφορά στην έξαρση της πανδημίας και τα νέα μέτρα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για ρεσιτάλ ανευθυνότητας της κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να έχει καταλάβει τίποτα με τις ενέργειες που έκανε από τον περασμένο Οκτώβριο. Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την εικόνα που παρουσιάστηκε στην περιοδεία του στην Ικαρία, ενώ άφησε αιχμές για τη επιβολή της εισήγησης των επιστημόνων με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι θα ζητούσε να εισηγηθούν νέο lockdown.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναφορά του σχετικά με την ανάγκη συνεννόησης, είπε πως, αν θέλει συνεννόηση, να αποσύρει το σχέδιο νόμου του και να αποδεχθεί και να ψηφίσει -και μαζί βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ- την πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, γιατί υπάρχει προοδευτική λύση για τη φύλαξη των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.

Η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους της κριτικής για το νομοσχέδιο της Παιδείας και την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, 2010-2012, τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ επέκρινε τη ΝΔ πως άρχισε το ξήλωμά του και τον ΣΥΡΙΖΑ πώς τον κατάργησε. «Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση, σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου. Μετατρέπει το ερώτημα “φύλαξη ή ασυδοσία” στο “αστυνομία ή όχι αστυνομία”.

Επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να “κρυφτούν” πίσω από το “όχι στην αστυνομία”», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι «κερδισμένοι θα είναι οι αρνητές της φύλαξης, αυτοί που θέλουν την βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια».

Επεσήμανε πως πρέπει «το νήμα να το ξαναπιάσουμε από τη μεταρρύθμιση του 2011. Το νήμα που μας οδηγεί στο δρόμο της συνεννόησης και της κοινής προσπάθειας όλων όσοι πιστεύουν σε αυτή την αναγκαιότητα».

Η Φώφη Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν διδάσκεται από τα λάθη της και επιδεικνύει αυταρχισμό, όπως έκανε και με τον νόμο για το άσυλο, αρνούμενη κάθε συνεννόηση. «Το νόμο δεν τον εφάρμοσαν οι ίδιοι στη συνέχεια. Τους τα λέγαμε και τότε και προσπάθησαν με μαύρη προπαγάνδα να διαστρεβλώσουν τη θέση μας. Τώρα επανέρχονται. Την ίδια τύχη θα έχει και αυτό το νομοθέτημα, όπου κυριαρχεί η λογική της αστυνομοκρατίας», υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Υπογράμμισε ότι «το Κίνημα Αλλαγής λέει καθαρά ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία. Ναι στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Όχι στα αστυνομικά τμήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Όχι στους αστυνομικούς με κλομπ και χειροπέδες μέσα στις σχολές. Όχι στις κάμερες μέσα στην τάξη και στην παρακολούθηση με drones.

Υπάρχει λύση; Ναι, και την παρουσιάσαμε με την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας». Τα βασικά σημεία της πρότασης του ΚΙΝΑΛ είναι:

Α) Καθιερώνεται η ακαδημαϊκή ταυτότητα η κάρτα του εργαζόμενου για την είσοδο και κίνηση των φοιτητών, διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Β) Ιδρύεται ειδική υπηρεσία φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή σε κάθε ΑΕΙ, που υπάγεται στον Πρύτανη και συνεργάζεται με τις δημόσιες αρχές. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.

Γ) Καθορίζονται οι αρμοδιότητές της. Όπως και η ευθύνη τους για την ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών σε περίπτωση έκνομων ενεργειών.

Δ) Περιγράφονται οι διαδικασίες αξιοκρατικής στελέχωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Φύλαξης, όπως και η δυνατότητα του Πανεπιστημίου να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις με φορείς (εταιρείες) του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες κατά την άσκηση του έργου τους εποπτεύονται και ελέγχονται.

Ε) Ο κρατικός προϋπολογισμός με επιπλέον χρηματοδότηση, καλύπτει το κόστος των δαπανών για τη φύλαξη των ΑΕΙ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL