Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Ενταξιακές διαπραγματεύσεις / Η Βόρεια Μακεδονία, το βουλγαρικό βέτο και η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις / Η Βόρεια Μακεδονία, το βουλγαρικό βέτο και η Ελλάδα

Μητσοτάκης Ζάεφ
Φώτο αρχείου από το γεύμα εργασίας Μητσοτάκη - Ζάεφ, στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, στην Αθήνα

Ο εθνικισμός ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην εποχή μας, με πολλούς πολιτικούς να κάνουν καριέρα εργαλειοποιώντας την Ιστορία - ή να προσπαθούν μέσω της διασταλτικής ερμηνείας τού παρελθόντος να συσκοτίσουν τις αποτυχίες τους στο παρόν. Η περιγραφή αυτή ταιριάζει σε πολλές χώρες και πολλούς ηγέτες, αλλά την ενέπνευσε εν προκειμένω η Βουλγαρία, που αποφάσισε να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία «λόγω ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών» ανάμεσα στις δύο χώρες. Η κυβέρνηση της Σόφιας αρνείται να αναγνωρίσει «μακεδονική» γλώσσα, επιμένοντας πως πρόκειται απλώς για μια διάλεκτο της βουλγαρικής, ενώ απαιτεί να «αποκατασταθούν» τα ιστορικά γεγονότα και να απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία Ιστορίας όροι απαξιωτικοί για τη Βουλγαρία. Για παράδειγμα, για τη στάση των Βούλγαρων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, την οποία θυμούνται καλά όχι μόνο στη Βόρεια, αλλά και στη δική μας Ανατολική Μακεδονία.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να μεταπείσει τη βουλγαρική κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στον Μπόρις Γκεοργκίεφσκι της Deutsche Welle, ο Ζάεφ υποστηρίζει ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κοινή Ιστορία ως κάτι που μας συνδέει, όχι ως κάτι που μας χωρίζει». Θυμίζει δε ότι η χώρα του έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής με τη Συμφωνία των Πρεσπών, «που ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να βρούμε λύσεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες με τη διπλωματία και με ευρωπαϊκή συμπεριφορά, να γεφυρώσουμε τις διαφορές προσθέτοντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό ‘Βόρεια’ στο όνομά μας ώστε να διαχωρίσουμε τη Βόρεια Μακεδονία από την ελληνική Μακεδονία. Αυτή η συμφωνία μπορεί να αξιοποιηθεί ως υπόδειγμα σε όλο τον κόσμο».

Μέχρι πριν από λίγους μήνες το εμπόδιο για τα Σκόπια στον δρόμο προς την Ε.Ε. ήταν η στάση του Παρισιού, με τον Γάλλο Πρόεδρο να μην θέλει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, η οποία πάει πακέτο με τη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα το εμπόδιο είναι η Βουλγαρία. Και θα έπρεπε οι χώρες που ομνύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων -πρώτη και καλύτερη η Ελλάδα- να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να πιέσουν.

Από το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν ότι θα προωθήσουν στη Βουλή για ψήφιση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία που ακόμη εκκρεμούν, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως χειρονομία στήριξης. Ωστόσο, αποφεύγουν να πουν πότε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να ξεχαστεί στο εξωτερικό η εθνικιστική και λαϊκιστική στάση της προεκλογικά και στο εσωτερικό ο σεβασμός της στη Συμφωνία των Πρεσπών μετεκλογικά. Βέβαια, από τότε που σταμάτησαν αρκετοί πρωτοκλασάτοι της Ν.Δ. να φωνασκούν περί «προδοσίας» του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε και η εικόνα στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research, το 58% των ερωτηθέντων αποτιμά πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών θετικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL