Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C18.1°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.5°C16.7°C
0 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.1°C
0 BF 94%
Κομισιόν / Καμπανάκι» κινδύνου για εκτόξευση ελλείμματος και χρέους στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Καμπανάκι» κινδύνου για εκτόξευση ελλείμματος και χρέους στην Ελλάδα

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που φτάνει συνολικά τα 767 εκατ. ευρώ

Θετική ήταν η όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας συντονισμού των ευρωπαϊκών οικονομιών. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που φτάνει συνολικά τα 767 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή έκρινε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες» -«σε πείσμα των συνθηκών», όπως ανέφερε εντυπωσιασμένος χθες ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι- η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι και ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, τον οποίο χαρακτηρίζει η Επιτροπή μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αναφέρει, επίσης, τη συμφωνία για να προχωρήσει το συμπληρωματικό μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, «το οποίο θα αυξήσει τη δυνατότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει υψηλού διαμετρήματος προσωπικό» και την πρόοδο σε μια σειρά σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων, «αν και άλλες καθυστερούν λόγω της πανδημίας».

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλωσορίζουν τη στενή και εποικοδομητική ενασχόληση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι αναγκαίο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την ταχεία ολοκλήρωση της εφαρμογής της πρόσφατα εγκριθείσας πρωτογενούς νομοθεσίας. Αυτό ισχύει ειδικότερα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου ένα μεγάλο μέρος της δευτερογενούς νομοθεσίας πρέπει να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί σύντομα» σημειώνει επίσης η Επιτροπή στην έκθεσή της.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή, στο πλαίσιο του μηχανισμού επαγρύπνησης (ΕΜΕ), ενός μηχανισμού ελέγχου για τον εντοπισμό πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με «υπερβολικές δημοσιονομικές ανισορροπίες». Σύμφωνα με την Επιτροπή, «η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση από την Covid-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εξωτερική εξισορρόπηση, την ανεργία και τη χαμηλή πιθανή ανάπτυξη». Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει πως «με την κρίση, οι δείκτες χρέους, η ανεργία καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν». «Συνολικά η Επιτροπή θεωρεί σκόπιμο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον εντοπισμό υπερβολικής ανισορροπίας τον Φεβρουάριο, να εξετάσει περαιτέρω την επιμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην άρση των υπερβολικών ανισορροπιών» καταλήγει.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι είναι γενικά σύμφωνο με τη σύσταση που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 20 Ιουλίου 2020.  Όπως σημειώνεται, «τα περισσότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα, με φόντο τη σημαντική αβεβαιότητα».

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι «δεδομένου του επιπέδου του δημόσιου χρέους της Ελλάδας πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι, όταν λαμβάνει υποστηρικτικά δημοσιονομικά μέτρα, διατηρείται η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Η Ελλάδα καλείται, επίσης, «να επανεξετάζει τακτικά τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των μέτρων στήριξης και να είναι έτοιμη να τα προσαρμόσει ανάλογα με τις ανάγκες σε μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Τέλος, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης το 2021, το οποίο και θα αξιολογηθεί για το κατά πόσο είναι συμβατό με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και τις προκλήσεις που αντικατοπτρίζονται στην έκθεση αυτή συγκεκριμένα για την Ελλάδα.

4,4% πρωτογενές έλλειμμα

4,4% υπολογίζει η Επιτροπή το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας για το 2020, σημειώνοντας ότι «ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της οικονομικής ύφεσης και το κόστος των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «εκτός από το έλλειμμα εσόδων που προκλήθηκε από την ύφεση, λαμβάνεται υπόψη και η παράταση των μέτρων που έχουν ήδη εγκριθεί από τις αρχές για τους επόμενους μήνες».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL