Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Μητσοτάκης / «Κολλημένος» με την διάλυση των εργασιακών και του ασφαλιστικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης / «Κολλημένος» με την διάλυση των εργασιακών και του ασφαλιστικού

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum
Εμμονικός με τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη (MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Ρεσιτάλ αντιφάσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πεδίο της ελληνοτουρκικής κρίσης καθώς επέμεινε στον ισχυρισμό ότι δεν κάνει μυστική διπλωματία, υπαραμυνόμενος, ωστόσο, της επιλογής του να μην ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για το τι συμφώνησε στο Βερολίνο με τον Ερντογάν! Απέφυγε δε να προσδιορίσει το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου του Thessaloniki Helexpo Forum, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει από την απροθυμία της κυβέρνησης του να αξιοποιήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και ισχυρίστηκε ότι «στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο.Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε». Δεν δίστασε δε να υποστηρίξει ότι

Με βάση τα στοιχεία η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Απέρριψε τις εύλογες βολές για την έλλειψη σχεδίου στο σκέλος της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι «δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα».

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την στόχευση της κυβέρνησης να μετατρέψει σε tabula raza το εργασιακό δίκαιο με βάση τις εισηγήσεις του πορίσματος Πισσαρίδη σημειώνοντας ότι «λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση το οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό». Επεσήμανε δε ότι «ξέρω ότι θα σημάνουν τα τύμπανα του πολέμου, καθώς τα εργασιακά αποτελούν και θέμα ταμπού για την αντιπολίτευση» προαναγγέλλοντας μέσα στον μήνα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Επιπλέον, απαντώντας στην ερώτηση της «Αυγής» υποστήριξε τον κυβερνητικό προσανατολισμό για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης υπό τον ισχυρισμό: «Αν ρωτήσετε σήμερα νέους θα σας απαντήσουν ότι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη. Για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε ένα νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους». Περιορίστηκε να εγγυηθεί «ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί» χωρίς να εξηγήσει πώς θα διασφαλιστεί το ύψος των συντάξεων.

Απλή... παρερμηνεία!
 
Στον απόηχο των έντονων επικρίσεων που δέχεται η κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» επέμεινε στον ισχυρισμό ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση στο Βερολίνο μιλώντας για «παρερμηνεία», διότι επρόκειτο για τα «πρακτικά μιας καταρχήν συμφωνίας». «Ήταν η γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής συμφωνίας. Και αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε, όχι από τη δική μας πλευρά, όχι με δική μας υπαιτιότητα» πρόσθεσε, αποφεύγοντας πάλι να αναφερθεί στο περιεχόμενο. Υπό αυτό το πρίσμα αναζήτησε διέξοδο μέσω επιθέσης στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πράγματα που λέγονται σε αυτές τις συζητήσεις και δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω και θα πρέπει η αντιπολίτευση να φέρεται πιο υπεύθυνα σε αυτό το θέμα. Το κλίμα στις συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι πως υπάρχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης, και πρέπει να υπάρχει μια κοινή εθνική γραμμή, αλλά αυτό δυναμιτίζεται μετά από δημόσιες δηλώσεις».

Σε ό,τι αφορά στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη θεωρώ ότι υπάρχει εθνικό μέτωπο». «Δεν υπάρχει όμως ουσιαστική διαφοροποίηση τουλάχιστον μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Η προσωπική μου εμπειρία από τα συμβούλια των πολιτικών αρχηγών δεν ήταν η καλύτερη, αλλά είναι μια πιθανή επιλογή, όταν κριθεί απαραίτητο και όταν θα πρέπει να επικυρωθούν ορισμένες αποφάσεις». 

Μεταχειρισμένα Rafale, συζητά αύξηση της θητείας
 
Αναφορικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα σημείωσε «ότι η Ελλάδα θα αγοράσει 6 νέα αεροσκάφη Rafale και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα με στόχο τα πρώτα αεροπλάνα να φτάσουν στη χώρα στα μέσα του 2021 και το σχετικό πρόγραμμα αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Μίλησε ακόμη για αγορά τεσσάρων καινούργιων φρεγατών και αναβάθμιση άλλων τεσσάρων». 

Πολλές συζητήσεις προκαλεί ήδη  η αποστροφή του πρωθυπουργού σε ερώτηση για την στρατιωτική θητεία, με τον Κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η θητεία πέραν των 12 μηνών, όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο χαρακτηριστικά!
 
Τέλος, ο πρωθυπουργός, παραδίδοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, απέδωσε τις ευθύνες για τη Μόρια στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας την τοπική κοινωνία για τις αντιδράσεις της στο ζήτημα της χωροθέτησης νέου κέντρου. «Δεν μπορούν κάποιοι ακραίοι να επιβάλουν τη δική τους βούληση στην κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά λησμονώντας την αντιπολιτευτική στάση της Ν.Δ. ενώ ενημέρωσε πως «ζήτησε από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL