Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Οι ΑΟΖ στη Βουλή: Ομολογημένο κενό εθνικής στρατηγικής και απουσίας αρχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ΑΟΖ στη Βουλή: Ομολογημένο κενό εθνικής στρατηγικής και απουσίας αρχών

Την απουσία εθνικής στρατηγικής, την οποία έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνομολόγησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σιώπησε για την επέκταση των χωρικών υδάτων σε Ιόνιο και Κρήτη...

Τις συμφωνίες ψηφίζουν μόνο η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο και ψηφίζει τη συμφωνία με την Ιταλία, ενώ ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ελληνική Λύση καταψηφίζουν και τις δύο.

Το «κενό στρατηγικής» ανέδειξε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος προειδοποιώντας ότι με βάση τη συμφωνία «μπορεί η Αίγυπτος και η Τουρκία να οριοθετήσουν μεταξύ τους ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (δηλαδή της Ρόδου) με μόνη υποχρέωση την ενημέρωση της Ελλάδας. Θα ήταν καλύτερα να υπήρχε εκατέρωθεν αναγνώριση».

Ν. Δένδιας: Ικανοποιημένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέφυγε να δώσει απαντήσεις. «Δεν θα παρασυρθώ σε ευρύτερες τοποθετήσεις» είπε και δήλωσε «πάντοτε διαχρονικά στη διάθεση των κομμάτων και των συναδέλφων για εξηγήσεις». Είπε δε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ικανοποιημένη» από τις συμφωνίες...

Πάντως και ο ίδιος παραδέχτηκε εμμέσως η συμφωνία με την Αίγυπτο έγινε υπό την πίεση του τουρκολιβυκού συμφώνου. «Πρόκειται για ένα δίκαιο αποτέλεσμα» είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι ο θαλάσσιος χώρος είναι 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο και 46% για την Ελλάδα και 54% για την Ιταλία.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι άξονες της εθνικής στρατηγικής

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο ο Γ. Κατρούγκαλος είπε πως είναι «θετικό το ότι διεμβολίζει και αντιρροπεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο συνεχίζοντας μία διαπραγμάτευση που εμείς την είχαμε φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας». Εστίασε την κριτική του σε δύο σημεία: Πρώτον, τη μερική διευθέτηση ως προς τη διχοτόμηση της Ρόδου στον 28ο μεσημβρινό. Δεύτερον, την απουσία των αρχών που διέπουν την οριοθέτηση, κάτι που δεν έγινε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου - Αιγύπτου.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μας προσδιορίσει την επήρεια των νησιών και κυρίως τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε» τόνισε ο πρ. υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Εμείς, αν θεωρήσουμε ότι η μεθοδολογία εντάσσεται σε ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής, είμαστε διατεθειμένοι να τη στηρίξουμε. Αλλά θα πρέπει να το πείτε. Πώς θα προσέλθετε στις διαπραγματεύσεις και θα στηρίξετε την επήρεια των νησιών;». «Δεν γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία και αυτό γίνεται επί τούτου» απάντησε ο Ν. Δένδιας.

Ο Γ. Κατρούγκαλος περιέγραψε τους άξονες της εθνικής στρατηγικής: «Απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας θα έπρεπε να επιδιώξουμε οι δικές μας κόκκινες γραμμές να γίνουν ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές μέσω μίας διττής τακτικής: οικονομικές κυρώσεις σε συνδυασμό με μία θετική ευρωπαϊκή ατζέντα».

«Έπρεπε η κυβέρνηση να φροντίσει να έχει διπλωματική στήριξη από τους εταίρους μας, που δεν την είδαμε» υπογράμμισε θυμίζοντας πως «μας λέγατε ότι είναι στρατηγική απόφαση να μην ζητούμε κυρώσεις, αλλά πρόσφατα είδαμε πολύ πρόχειρα να τις ζητάτε».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Οριοθετήσεις μόνο με συμβιβασμούς

«Η Ν.Δ. πρώτη φορά κάνει συμβιβασμούς και αυτό πρέπει να το πει στον ελληνικό λαό. Οι οριοθετήσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο με συμβιβασμούς, που όμως θα είναι ενταγμένοι σε μία εθνική στρατηγική» τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου αναφερόμενη στη συμφωνία με την Ιταλία.

«Επί 43 χρόνια το κόμμα σας, η Ν.Δ., έθετε μαξιμαλιστικούς στόχους» είπε σημειώνοντας ότι «συναινέσαμε στη συμφωνία, την οποία διαπραγματευόμαστε και εμείς, ως θετικό βήμα για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής». Η Σ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι «από τη στιγμή που η Ιταλία έχει 12 ναυτικά μίλια, πρέπει και εμείς να κάνουμε άμεσα επέκταση στα 12 μίλια».

Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο παραδέχθηκε ότι επισπεύστηκε λόγω της τουρκολιβυκής συμφωνίας και ότι επί της ουσίας «είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία μη συμφωνία ή σε μία τμηματική συμφωνία. Όταν εμείς διαπραγματευόμαστε, πηγαίναμε για το όλον».

Κριτική από την αντιπολίτευση

«Η χώρα δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, δεν υπάρχει συνεννόηση σε κεντρικό επίπεδο, ακούγονται κομματικοί μονόλογοι, εις μάτην καλούμε εδώ και μήνες για συνεννόηση στο ανώτερο επίπεδο» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Στρατηγική είναι όταν ξέρεις και ξέρουν ποια είναι η επόμενη κίνησή σου. Εμείς δεν ξέρουμε. Εσείς ξέρετε;».

«Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. προωθείται γενικότερη διευθέτηση, ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή, που μέρος της είναι η συνεκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και η επιβολή της διχοτόμησης της Κύπρου» προειδοποίησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

«Τα γεγονότα διέψευσαν τις εκτιμήσεις όσων μιλούν για απομόνωση της Τουρκίας ή καλλιεργούν εφησυχασμό περιμένοντας ξανά και ξανά την αποτελεσματική παρέμβαση των συμμάχων, ερμηνεύοντας ακόμη και το βήξιμο του Μακρόν ή της Μέρκελ ως στήριξη της Ελλάδας» πρόσθεσε.

«Έχετε μπλέξει σε μία περιπέτεια που θα καταγραφείτε στη συνείδηση του λαού ως άνθρωποι που δεν επιτελέσατε το καθήκον σας» εκτίμησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «κατάπτυστη» τη συμφωνία με την Αίγυπτο. «Σε ποιο σημείο του Δικαίου της Θάλασσας υπάρχει η μερική επήρεια των νήσων;» αναρωτήθηκε και εκτίμησε ότι «χάνουμε ολόκληρο το σύμπλεγμα της Μεγίστης».

«Η Ελλάδα σύρεται πίσω από τις εξελίξεις καταδικασμένη να διασώσει ό,τι είναι δυνατόν να διασωθεί απέναντι σε ήδη διαμορφωμένες καταστάσεις» υπογράμμισε η εισηγητής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα προτείνοντας, αντί για διμερείς συμφωνίες, να διεξαχθεί με πρωτοβουλία της Ελλάδας μία περιφερειακή διεθνής διάσκεψη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

«Ο στρατηγικός στόχος μας ήταν να κλείσουμε τις συμφωνίες διμερώς. Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει Γιάλτα» σχολίασε η Ντ. Μπακογιάννη. Ενδεικτικό της αμυντικής κατάστασης της Ν.Δ. είναι ότι ο εισηγητής της Τάσος Χατζηβασιλείου δικαιολόγησε τη μερική ΑΟΖ με την Αίγυπτο λέγοντας ότι «η προτεραιότητα ήταν η κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL